Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Můžou být vaše cévy starší než vy? Existuje prevence?

Vaše vlastní tepny a žíly můžou být starší, než jste vy
20. listopadu 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Oběhová soustava lidského těla funguje jako složitý mechanismus. Neméně složitá může být orientace v pojmech, které s ní souvisejí. Cévy si můžeme zjednodušeně představit jako potrubí, kterým v těle proudí krev. Spolu se srdcem vytvářejí uzavřený krevní oběh. Cévy zahrnují jak tepny, tak žíly. V článku se dozvíte, že věk cév nemusí být vždy shodný s věkem biologickým!

Tepny odvádějí okysličenou krev ze srdce k orgánům a tkáním celého těla. Srdce pumpuje do tepen krev pod velkým tlakem, proto musí být jejich stěna silná a pružná. Žíly přivádějí odkysličenou krev z orgánů a tkání celého těla směrem do srdce. Ze srdce proudí krev do plic, kde se okysličí a putuje zpátky do srdce, odkud je tepnami opět rozehnána po celém těle. Žilní stěna nemusí odolávat tak velkému tlaku krve jako v tepnách, a proto je mnohem tenčí.

Špatný stav cév nebolí

Kornatění tepen (ateroskleróza) je způsobeno tím, že se do stěny tepny postupně ukládají látky tukové povahy, stěna se postupně zužuje a tkáň je nedostatečně zásobena kyslíkem a živinami. Pokud se tepna stane zcela neprůchodnou, dojde k tomu nejhoršímu. Ateroskleróza je u nás stále na prvním místě příčin úmrtí!

Řadí se mezi civilizační choroby, které jsou způsobeny nesprávným životním stylem. Mezi hlavni rizikové faktory kornatění tepen ale i problémů s cévami patří především kouření, nedostatek pohybu a nezdravá a tučná strava. Další rizika představují vysoký krevní tlak, obezita, diabetes, porucha metabolismu tuků, dědičnost a dlouhodobý stres.

Nechte si ve vybraných Alphega lékárnách změřit cévní věk
Autor: Shutterstock

Češi nejčastěji umírají na nemoci spojené s problémy srdce a cév

Zahraniční studie prokázaly možnou souvislost propuknutí srdečně-cévních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Že jste o něm ještě neslyšeli?

Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti tzv. pulsové vlny, která se připodobňuje vlně zvukové. Vzniká při stahu srdce a vypuzení krve do systémového řečiště. Zdravé tepny jsou pružné a pulsové vlny se v nich šíří pomalu. S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života však tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Jednoduše řečeno, čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí srdečně-cévních chorob se zvyšuje.

Ateroskleróza je u nás stále na prvním místě příčin úmrtí!
Autor: Shutterstock

Odhalte riziko onemocnění včas

Zaměřte se na prevenci a nechte si cévní věk změřit. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché a bezbolestné. Trvá přibližně 10 minut a probíhá např. přímo v lékárnách Alphega. Výsledky se dozvíte ihned, přičemž lékárníci s vámi zdravotní stav zkonzultují a doporučí další postup. Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.