Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Objednáváte si oblečení z Asie? Ne vždy vypadá jako na fotografii!

8. ledna 2017 | 06:00

Objednávání oblečení z asijských e-shopů je čím dál tím populárnější. Oblíbily si ho především nevěsty nebo maturantky, které chtějí ušetřit při nákupu šatů na svůj den D, ale i ženy, které milují nakupování nových hadříků. Ne vždy ale doručené zboží vypadá tak, jak vyhlíží na fotografiích.

Na internetu narazíte na několik desítek e-shopů, které nabízejí asijské oblečení mnohdy klidně i za desetinu ceny, na niž jsme zvyklé u běžných značek nebo obchodních řetězců. Zmiňovaným internetovým obchodům dominuje Aliexpress, kde si objednáte zboží a s napětím čekáte, zda vám přijde kousek alespoň trochu podobný tomu na obrázku – a zda vůbec přijde. Pravděpodobně je to pro nás ženy určitá forma dobrodružství, která nás však může stát nejen peníze, ale i pořádné nervy a slzy.

V mnoha případech totiž neodpovídá vámi zvolená velikost, uvedený materiál nebo vyfocená barva. Než se s prodejcem na dálku handrkovat, mnoho napálených žen raději oblečení nenosí nebo investuje poměrně velké částky do přešití. Na co všechno si tedy dát pozor?

Nadýchaná tylová sukně se nekonala....
Autor: Facebook/knockoffnightmares

Pozor na velikosti

Velmi často je u oblečení uvedena velikost one size nebo free size, která by měla být univerzální a padnout všem. Nesmysl! Možná sedne všem superštíhlým a malým Asijkám, ale Češkám s rozdílnou stavbou těla rozhodně ne. Pečlivě si proto zkontrolujte všechny uvedené míry a zboží s univerzální velikostí se raději vyhněte.

Jiná barva

Na asijské e-shopy se nespoléhejte v případě, že potřebujete konkrétní barvu. Pokud jdete za družičku a máte mít meruňkové šaty, může se vám stát, že místo meruňkových vám přijdou béžové nebo sytě růžové, což vám nevěsta asi neodpustí. Vždy při nákupu počítejte s tím, že odstín nemusí odpovídat fotografii.

Špatná kvalita

Třetím zádrhelem velmi často bývá kvalita. Ano, nízká cena si vybírá svou daň. Opravdu nepočítejte s tím, že sukně v přepočtu za 80 korun vydrží všechno. Mnohdy totiž nepřežije ani první praní.

Pozor na jiné e-shopy

Mnoho zahraničních i českých prodejců nakupuje na asijských e-shopech ve velkém a pak za zvýšenou cenu prodává nekvalitní zboží dál. Proto si vždy kontrolujte, zda má internetový obchod licenci, popřípadě si přečtěte hodnocení od jiných kupujících. 

Osobní zkušenost

Ani já čas od času neodolám a objednám si něco z asijského e-shopu Aliexpress. Pozitivní a negativní zkušenosti jsou poměrně vyvážené. Nedám dopustit na bílé koktejlky lemované květinami, které mám více než dva roky. Udělala jsem s nimi opravdu hodně parády. Pak jsou tu ale kousky, které mě dostaly do kolen. Mezi největší úlety rozhodně patří růžová áčková sukně, samozřejmě ve skvělé velikosti "one size", díky které jsme se v redakci opravdu nasmály. No co, já jsem bez sukně, ale moje malá neteř ji za pár let určitě unosí. Tedy – pokud se do té doby nerozpadne...

Sukně z Aliexpres
Autor: aliexpress.com, archiv autorky

Jaké máte zkušenosti s nákupy na asijkých e-shopech?
49,6%
50,4%
Děkujeme za Váš hlas!
63 hlasů
64 hlasů

Podívejte se na články o zimních trendech ZDE.