Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpomínáme na Hanu Zagorovou: Mimořádná žena s úsměvem a stylem, který by se mohl vyučovat

26. srpna 2023 | 06:00

Loňský rok 26. srpna odešla do hudebního nebe jedna z pěveckých legend, milovaná zpěvačka Hana Zagorová, které se přezdívalo Hanička Písnička. Byla to mimořádná žena s originálním hlasem, neskutečnou energií, nekončícím úsměvem na tváři a také s elegancí, kterou by mohla vyučovat... Pojďme tak společně zavzpomínat na tuto ikonu při jejím ročním výročí úmrtí. 

Ve věku 75 let 26. srpna 2022 zemřela všemi oblíbená zpěvačka Hana Zagorová. Od mládí bojovala s vážnou nemocí, poruchou krvetvorby zvanou paroxysmální hemoglobinurie, kvůli které nemohla mít děti. Její zdravotní stav se pak zhoršil po těžkém průběhu covidu.

Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkoušky

Video se připravuje ...
Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkoušky • VIDEO: Videohub

Mimořádná žena s přínosem pro společnost i pravá dáma s jedinečným stylem

Její ztráta tehdy zasáhla doslova celé Česko – její nejbližší, věrné fanoušky, kolegy i přátele... A reakce na její skon nás rozesmutňují doteď:

„Další z milovaných. Těch, kteří stanovili pravidla naší branže, která člověk musí respektovat a ctít. A obdivovat. Stejně jako obdivujeme právě tyhle Dámy za laskavost, humor, eleganci, způsoby, energii a pokoru. Příliš brzy přišel tenhle definitivní okamžik a příliš pozdě budeme schopni se s ním vyrovnat. Jestli vůbec. Děkuju za to, co jsem mohl postřehnout, i za sklenku a sdílení pódií i pozvání. Děkuju Ti!“ vzkázal před rokem na sociální sítě Libor Bouček.

Haničko. Šťastnou cestu do nebe. Nikdy na to nejsme připravení. Nikdy tomu nechceme věřit. Hlavně když jde o někoho, kdo byl tak srdečný a milý. Kdo se tak rád smál a staral se o druhé. Nejednou jsem jí vylila mé srdce. Budeš nám chybět,“ sdělila zpěvačka Marta Jandová.

 „Velmi smutná zpráva o odchodu Hany Zagorové z tohoto světa mne nesmírně zarmoutila, rozesmutněla a je mi to velmi líto. Byla to zpěvačka, která se těšila mnoho let velké popularitě, měla obrovskou řadu obdivovatelů a fanoušků, nejen díky svým krásným písničkám a srdečnému a milému vystupování, ale i nádherným textům, které si mnohé sama napsala. Často jsme se vídaly na stejných pódiích a znám ji jako usměvavou a příjemnou kolegyni, která milovala život a lidi,“ psalo se v oficiálním prohlášení zpěvačky Heleny Vondráčkové.

O této legendě tak její blízcí přátelé a kolegové doteď mluví jako o mimořádné ženě, která byla obrovským přínosem pro společnost, pěveckým talentem, ale i pravou dámou, která zrála s grácií a absolutním vkusem. Z jejího stylu lze vyčíst mnohé, ale především ho lze charakterizovat jako vysoce elegantní a odrážející její sílu, odvahu i osobité charisma. Byla jednou z mála tuzemských hvězd, které se pohybovaly v módě s přirozenou lehkostí.

Invence v černé

Čestné místo v jejím šatníku patřilo černé, ovšem v jejím podání byla naprostým klenotem, barvou, která si s nudou netykala, paradoxně vyznívala optimisticky. Nakládala s ní invenčně. Pokud vynesla šaty či overaly této barvy, byly dekorovány zajímavými aplikacemi v podobě flitrů, mašlí, stuh, či dokonce peří. V důmyslnosti a sofistikovanosti hrály roli přechody různých materiálů – kombinace elegantní krajky s mladistvou průhlednou látkou – ale především střihy, jež absolutně lichotily její postavě. Korunou jejího noblesního stylu byly převážně lodičkový výstřih i důraz na ženský pas za pomoci nejrůznějších opasků.

Oslnivá róba

Tmavá barva ale nebyla jediným oblíbeným odstínem, zpěvačka zářila i v pestrých barvách, jako jsou oranžová, žlutá, červená, malinová, modrá, ale i olivová. Doteď nás fascinuje dechberoucí róba, dlouhé šaty košilového střihu ve svěží olivové barvě, kterou vynesla zpěvačka v roce 2020 na Český ples. Atributy jako trendy barva, nadčasový střih i hedvábný materiál tvořily pospolu opravdu oslnivou symbiózu.

Nadčasové trendy

Hana Zagorová se nebála ani výrazných vzorů – od různě barevných pruhů přes opojné květiny, roztomilé puntíky až po zvířecí leopardí motiv. Ten se na ní vyjímal v roce 2005, vynesla ho v podobě kardiganu při příležitosti svého vánočního koncertu v Lucerně. A jako žena, jež velmi profesionálně plula módními vlnami, zkombinovala tento vzor navýsost vkusně. Leopard neměl totiž vždy růžovou pověst, svého času zaváněl kýčovým, až laciným dojmem, což ale nebyl Hančin případ. Zbytek looku totiž zkombinovala v barvě vzoru – šlo o outfit s oranžovým trikem s lodičkovým výstřihem a společenskými černými kalhotami.

Její styl vypovídá o tom, že milovala život. A my milovali ji.

Autor: Žaneta Podlahová