Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zbavte se nevzhledných skvrn od potu na oblečení jednou provždy! Tyhle levné triky vám pomohou

  • Jak se zbavit nevzhledných skvrn od potu?
    22. dubna 2023 | 06:00

    Nevzhledné mapy od potu dokážou hodně potrápit. Je ale zbytečné, abyste kvůli tomu vyhodila své oblíbené oblečení, stačí znát v boji proti nim následující rady. Hravě vám postačí domácí levní pomocníci, ale také triky, jak vůbec těmto skvrnám předejít!

    Nejen během teplých jarních a letních dnů se potíme. Ať chceme nebo ne, ovlivnit, kolik potu z nás vychází, lze jen částečně. Pot sám o sobě je čirá tekutina, která není cítit. Zápach vzniká až ve fázi jeho rozkladu. Pach potu si nesete v genech, ovlivňují ho stres, ale i nemoci. To nám potvrdila i Marcela Eller, majitelka ekologického obchodu Ze Země, a dodává: „Velmi záleží také na skladbě potu. To znamená, co jíte a pijete. Zde se pozitivně odrazí zdravý jídelníček.

    Koláče, které vzniknou v podpaží, nejsou jen nepříjemné a ošklivé, ale také zanechávají na našem oblečení nevzhledné skvrny, kterých se jen těžko zbavujeme. Navzdory tomu, že jej několikrát vyperete, bohužel zůstávají. Co tedy s tím? Vyzkoušejte velmi jednoduché a levné způsoby, jak se skvrn dokonale a skoro bez námahy zbavit. Většinu ingrediencí navíc máte doma...

  • Jednejte rychle

    Na začátku je potřeba upozornit na jednu důležitou věc. Pot z jakéhokoli textilu je zapotřebí dostat co nejrychleji, aby nemohl na látku působit, což nám potvrdila i Ing. Michaela Křivská, chemička a vývojářka kosmetiky Cannor, a doplňuje: „Pokud se nám na oblečení objeví skvrna od potu, je nejlepší řešit ji co nejdříve. Rozhodně nenecháváme toto oblečení pouze vyvětrat, nebo dokonce nezkoušíme skvrnu přežehlovat, tím spíš by nám skvrna na oblečení zůstala.“ Navíc by se propocené oděvy neměly brát druhý den znovu na sebe, protože je v nich pot usazen a mnohem rychleji začnou zapáchat.

  • Než začnete bojovat se skvrnami, zkuste jim předejít

    Žluté skvrny jsou nepříjemným jevem, který může vzniknout i na základě nevhodně vybraného deodorantu. Marcela Eller radí, že samotnou prevencí je nanesení deodorantu před samotným oblékáním, kdy dáte deodorantu čas usadit se na pokožce. „Vybírejte deodoranty, které nejsou zabarvené. Žluté skvrny, které jdou obtížně vyprat, často způsobují deodoranty na základě másel, olejů a vosků, které mají přirozenou světle žlutou nebo béžovou barvu. Vybírejte tedy raději bezbarvé nebo krémově bílé deodoranty,“ říká majitelka ekologického e-shopu Ze Země.

    Chemička a vývojářka kosmetiky Cannor pak doplňuje: „Za nevzhledné skvrny, které nám ničí naše oblíbené kousky, mohou například hliníkové soli v antiperspirantech. Nejenže nám ucpávají póry a mohou způsobovat podráždění pokožky, mohou nám ale zapříčinit i onu bílou skvrnu na tmavém oblečení.“

    Pokud však vaše oblečení už vykazuje známky žloutnutí, rozhodně nepoužívejte během pracího cyklu horkou vodu, ta totiž skvrny zafixuje. Jestli už jste oblečení vyprali studenou vodou a skvrny od potu zůstávají, chce to důkladnější očistu…

  • Citron

    Na pomoc si můžete vzít citron. Účinnou lázeň připravíte tak, že do litru vody přidáte asi 10 g kyseliny citronové v prášku. Necháte v ní prádlo asi hodinu odmočit a poté ho klasicky vyperete.

    Kyselinu citronovou doporučuje i Michaela Křivská a kvituje také další pomocníky. „Někde vystačí pouze klasický prášek smíchaný s trochou vody a vzniklá kašička se aplikuje přímo na skvrnu. Dalšími velkými pomocníky jsou také soda, kyselina citronová nebo žlučové mýdlo. Ve všech případech je ideální nechat je na skvrnu působit přes noc a následně oblečení vyprat obvyklým způsobem. Pomůže ale také mechanický pohyb, tzn. nejdříve zkusíme oblečení vyprat s mýdlem v ruce a následně použijeme kyselinu citronovou či sodu a necháme působit přes noc ve studené vodě,“ radí chemička.

  • Sůl

    Další tajemnou ingrediencí z vaší kuchyně, která vám pomůže zbavit se těch tvrdohlavých žlutých skvrn na košilích, je obyčejná sůl. Nechte rozpustit 4 polévkové lžíce soli v 1 litru teplé vody. Roztokem pak za pomoci houbičky oděv potírejte, dokud skvrna nezmizí.

  • Ocet

    Chcete vidět, jak ty ošklivé skvrny zmizí z vašeho oděvu téměř jako mávnutím kouzelného proutku? Proti zápachu a skvrnám pomůže i lázeň v octovém roztoku. Stačí nalít trochu octa přímo na skvrnu a vetřít ho do tkaniny ještě před tím, než oblečení vložíte do pračky. Prádlo po několikahodinovém odmáčení normálně vyperte.

  • Jedlá soda

    Dalším účinným bojovníkem je jedlá soda. Jistě nějaký ten sáček najdete ve spíži. Díky pastě vyrobené ze 4 lžic jedlé sody a 1/4 šálku teplé vody můžete zatočit s celou řadou skvrn. Včetně těch od potu. Stačí pastu vetřít do skvrny těsně před praním. Při opravdu tmavých skvrnách naneste pastu asi dvě hodiny před praním a nechte ji působit. Pokud potřebujete vyčistit ušmudlaný límec, vetřete do něj před praním pastu a kápněte trochu octa.

  • Aspirin

    Známá bílá pilulka nemusí být dobrá jen na bolest. Rozmačkejte dva aspiriny a prášek smíchejte s 1/2 šálku studené vody. Znečištěnou část oděvu namočte do roztoku alespoň na dvě až tři hodiny. A výsledkem budete nadšeni!

    Odborný tip na závěr:

    Na bílé prádlo pak se může použít perkarbonát sodný, který se v horké vodě rozkládá na sodu a peroxid vodíku, ten se dále rozloží na kyslík a vodu. A právě aktivní kyslík napomáhá bělení prádla,“ říká Ing. Michaela Křivská.

Autor: Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.