Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sbohem, skinny džíny! Které je letos předčily na plné čáře?

16. září 2022 | 06:00

Nesmrtelné džíny jsou základním stavebním kamenem, bez kterého nelze stavět. Je to prvek, kterým doplníte celý look. Jsou tu s námi už přes 145 let a za tu dobu sklidil ovace nespočet jejich střihů. Skinny neboli superúzké kalhoty v 7/8 délce se dají považovat za nestárnoucí klasiku. Ovšem letos na ně zapomenete. Budete toužit po volnosti a svobodě. Jaké vás chytnou a už nepustí?

Zvonáče už nejsou pouhou vzpomínkou

Ženy nechtěly žádné jiné, upnuté skinny kalhoty s délkou nad kotníky totiž opticky prodlužují postavu. Od této priority však nemusíte nutně upouštět. Na módní scéně se totiž daří už nějakou tu dobu džínám s rozšířenými nohavicemi. Pokud jste menšího vzrůstu, flare jeans – alias staré dobré zvonáče, které se od kolen dolů značně rozšiřují a disponují vysokým pasem – vám vytvoří nohy snů. Navíc jsou i skvělou volbou pro holky plnějších tvarů. Co si o nich myslí boubelka Kristina, která spolu se Žanetou stojí za projektem ZKabinky

Jestli mohu vypíchnout jednu věc, kterou si letos určitě pořídím, tak to budou zvonáče. Na silnějších nohou mi totiž přijde, že udělají daleko hezčí tvar než klasické slimky. Jen to chce určitě podpatky!"

Jaká historie se skrývá za ikonickými džínami a jaké módní rady doporučuje všem ženám stylistka? Na to se podívejte ve videu!

Přes boty

Můžete zvolit i bootcut kalhoty, které jsou nad koleny užší a jejichž mírné rozšíření přichází až pod koleny. Tím se odlišují od zvonáčů. Jejich původní myšlenka však tkvěla v částečném překrytí bot, což vypovídá o jejich samostatném názvu. Nejvíce budou sedět dámám s postavou přesýpacích hodin – s velkým poprsím, užším pasem a výraznými boky – či naopak těm s rovnou, až chlapeckou postavou. Pokud máte ale úzký pas i chudý hrudník s širokými boky, na tento střih kalhot raději zapomeňte a zvolte rovný širší střih džínů.

Podobnou alternativou bootcut kalhot jsou i baggy jeans, které vypadají téměř totožně, avšak jsou ještě více plandavé, volné s nižším pasem. Pokud se vám s těmito džínami dere na mysl "hip hop", nejste vůbec daleko od pravdy, ba naopak – bingo! Tyto neforemné, nakrabacené denimové kalhoty slavily svou značnou popularitu především v 90. letech při nástupu skate a hip hop kultury. Ne nadarmo jsou tak na e-shopech označovány jako "90s Baggy High Jeans".

Cargo džíny, které věrně znáte

Pokud neznáte pojem cargo jeans, zajisté budete znát staré dobré kapsáče v převážně khaki či béžové barvě. Ano, přesně tak. Kalhoty, které neměly vždy růžovou pověst, berou přední módní příčky doslova útokem a jsou čím dál tím elegantnější. V modrém či bílém denimu spolu s vysokými lodičkami do špičky vypadají vskutku sofistikovaně. 

A k jakým vrškům je nosit? Jelikož kapsy po stranách přidávají na objemu, snažte se, aby byl vrchní díl upnutý. Rozhodně se vyvarujte objemných rukávů či topů s přílišnými aplikacemi a divokými vzory. V tomto případě obzvlášť razíme zlaté pravidlo – méně je opravdu více. 

Na široko!

Široké denimové spektrum dosáhlo popularity natolik, že si svobodu budete moct dopřát i ve střihu wide-leg. Jejich tvar je u kolen neměnný a jsou široké po celé své délce. Budou nejvíce slušet útlým vysokým dámám. Naopak ženy plnějších tvarů s rizikovými partiemi, kterými jsou silnější stehna, by se tohoto střihu měly vyvarovat. Protože to, že dominují širokým střihem, nutně neznamená, že pod nimi schováte své nedostatky. Ba naopak, jen je podpoříte.

Barrel jeans

Ne nadarmo se těmto džínům přezdívá barrel, jejich střih totiž opravdu připomíná barel neboli sud. Jsou vypasované, v oblasti stehen pak široké a nohavice jsou zúžené. Věrně tak odpovídají známějším džínům balloon nebo mom. 

Rovný střih jako kompromis

A pokud se vám přece jen nechce odvracet se od superúzkých kalhot, na druhou stranu však chcete o trochu širší džíny, kompromisem jsou straight jeans. Nejsou ani úzké, ani tolik široké a jsou vhodné pro mnoho typů postav. Jsou navíc neutrálním, nadčasovým kouskem, který nikdy nevyjde z módy!

Stylové džíny za skvělé ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Podívejte se na výběr těch nejlepších do naší fotogalerie!

Autor: Žaneta Podlahová