Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Postarejte se o své kožené kabelky tak, aby je mohly nosit ještě vaše vnučky! Odbornice poradí, co dělat a čemu se vyhnout

11. září 2023 | 06:00

O životní parťačky v podobě kožených kabelek je třeba se náležitě starat stejně tak jako o věrné přátelství. Důkladná péče se vám zúročí natolik, že vás bude jako spojenec doprovázet celým vaším životem a nenechá vás nikdy ve štychu. Jak ale docílit dlouhověkosti vaší oblíbené kabelky, a čeho se naopak vyvarovat?

Kožené kabelky jsou ženskou dominantou, sílou a jsou pomocnicemi po našem boku každý den. Bezpochyby každá z nás má minimálně jednu oblíbenkyni, které se nikdy nebude chtít vzdát. A není divu. Zpodobňuje totiž nadčasový kousek, ale i praktičnost, která střeží po celý den naše nezbytnosti, a v neposlední řadě je pak dokonalou tečkou našeho stylu. Svému nejcennějšímu kousku však leckdy nevědomě ubližujeme, a krátíme tak jeho životnost. O jaké prohřešky se jedná?

Tím, že je nenosíme a necháme je ležet zmuchlané na místě, na které soustavně svítí slunce, jim ubližujeme. Rozhodně by bylo dobré, kdybychom se naučily o kabelky pečovat stejným způsobem, jako pečujeme třeba o boty. Abychom používaly pravidelně impregnaci a zvlhčující balzámy či vosky,“ říká Markéta Folberová, návrhářka značky kožených kabelek a doplňků FOLBEUR.

Jaké jsou největší prohřešky při nošení kabelek? To se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
4 největší kabelkové chyby: neděláte je také? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jak si poradit s největšími škůdci?

Slunce, teplo a voda jsou totiž těmi největšími škůdci. Jak tyto elementy negativně působí na kožené produkty, vysvětluje Agnieszka Kozłowska, spolumajitelka značky kožených kabelek Mybelka: „Teplo může způsobit, že se kůže vysuší tak moc, že začne praskat, proto je tak důležité pravidelné krémování. Slunce pak může způsobit blednutí kůže. Naopak když se vám kabelka promočí, tak to může mít vliv na její následné tvarování. Každopádně kabelky jsou od toho, aby se nosily, a pokud jsou kvalitní, tak trochu sluníčka a deště snesou. Je třeba také pamatovat na to, k čemu kabelku nosíme. Pokud zvolíme světlou kůži, může se stát, že se zabarví například od černého kabátu, který právě nosíme. Poměrně hodně barví také džíny, na to je třeba dát si pozor.“

V menší míře tyto vlivy nevadí, ale jak zní staré dobré pořekadlo: všeho moc škodí... Proto pokud se kabelka promočí od deště, je zapotřebí co nejdříve kůži vysušit pomocí bavlněného hadříku, který absorbuje co nejvíce tekutiny, a pak ji nechat zvolna uschnout.

„Nikdy nesušte pomocí velikého zdroje tepla (fén, topení, kamna apod.), můžete tak kůži nenávratně poškodit. O kabelku se starejte speciálním voskem, který kůži změkčuje a vyživuje, nebo jiným přípravkem na ošetření kožených produktů. Jednou za dva tři měsíce se hodí i impregnace. Kůže je kůže, a ta časem stárne. Aby měla krásný stárnoucí vintage efekt, musíte se o ni starat. Jestliže kůže praskne nebo se natrhne, odneste ji do opravy profesionálovi,“ dodává Markéta Folberová.

Podívejte se do naší fotogalerie na výběr těch nejlepších kožených kabelek: 

Vnější elementy ničí naše oblíbenkyně, ale také je může poškodit nešťastné provinění se na nich naší vlastní rukou – třeba v podobě nechtěného počmárání propiskou, ukápnutí inkoustu či umazání od vysoce pigmentovaných tekutin, jako jsou šťáva z červené řepy nebo červené víno. Velkým problémem je pak znečištění od mastných jídel, které nejvíce škodí povrchu semiše. Jak si rychle poradit nejen s touto patálií?

„Můžeme to odstranit pomocí obyčejného solamylu tak, že jím zasypeme mastný flíček a necháme ho působit přes noc, aby mastnotu z kůže vytáhnul. Jelikož je semišová kůže tvořená drobnými vlásky/chloupky, tak se na ni často chytají drobky, prach i nečistoty. Ty ale odstraníme kartáčkem za pár minut. U hladké kůže můžeme vše vyčistit navlhčeným hadříkem nebo vazelínou,“ radí Agnieszka Kozłowska.

Na závěr: každodenní péče v kostce i správné uskladnění

Pamatujte, že kabelka na zem nepatří. Odložte ji na židli vedle sebe nebo na závěsný háček ke stolu. Myslete také na její nosnost. Dejte si limit, co vše kabelka zvládne a co se vám v ní bude nosit stále ještě pohodlně. Kůže je kůže, a může se tedy protáhnout. Pokud máte kožených kabelek více a všechny je jen tak nevynosíte, uskladněte je do poličky – poskládané vedle sebe. Abyste udržela jejich tvar, vycpěte je hedvábným papírem, novinami nebo bublinkovou výplní. Je to z toho důvodu, že bez výplně se kabelka "překlesá", zohýbá se a spadne na jednu stranu.

Sháníte trendy kabelku za výhodnou cenu? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma a ušetříte!

Autor: Žaneta Podlahová