Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

5. října 2023 | 06:00

Nadčasovost, udržitelnost, pohodlí i styl. To jsou hlavní atributy současné módy, a proto není divu, že se úpletové, pletené – či chcete-li svetrové – šaty staly podzimním a zimním trendem číslo jedna. A musíme říct, že tento fakt s potěšením kvitujeme, protože přináší daleko více výhod.

První cenu za nejkomfortnější, nejchytřejší a nejstylovější variantu outfitu získávají pletené šaty, které věrně připomínají delší svetr. A letos se máte opravdu na co těšit! Vedle klasických zemitých tónů budou totiž kralovat opravdu pestré odstíny. Které další trendy budou dominovat těmto hřejivým láskám a proč je tolik milujeme?

Tip na video: Co nosit ke kozačkám? 3 zimní outfity, které budou slušet každé z vás!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Petr Němeček

Výhody úpletových šatů

#1 Napříč generacemi. Mohou si je dovolit dospívající slečny, mladé dámy i zralé ženy. Jsou tak přizpůsobivé vůči každému věku.

#2 Snadno se vrství. Abyste neměla neustále vrtošivý pocit, že nemáte co na sebe, začněte vrstvit. Zpod svetrových šatů s kulatým výstřihem můžete nechat vykukovat límeček od dlouhé košile či blůzy. Další zajímavou variantou bude pak plisovaná midi sukně pod rolákové oversized šaty nad kolena. Nebo můžete pod ně obléct kalhoty, džíny či legíny.

Ideální k vrstvení pak budou úpletové šaty bez rukávů, které budou tvořit dokonalou symbiózu s tričkem s dlouhými rukávy. Nemusíte však vrstvit pouze pod nimi, ale můžete je doplnit i dlouhým kardiganem nebo vestou. Kreativitě se meze nekladou!

#3 Můžete s nimi vytvořit nespočet stylů. Nejenže se s jejich pomocí snadno vrství a kombinuje, ale také s nimi můžete být za éterickou vílu, elegantní dámu i rockerku. A leckdy k tomu stačí jen změna obuvi. Můžete k nim totiž zvolit tenisky, vojenská bagančata, kozačky na podpatku, holínky i lodičky. Záleží jen na vás, jak se zrovna onen den cítíte.  

Podívejte se do naší galerie na ten nejlepší výběr svetrových šatů z e-shopů.

Na střihu záleží! Jaký si vybrat? 

Pro boubelky

Pokud nemáte postavu přesýpacích hodin a ploché bříško, vyhněte se upnutému střihu úpletových šatů v příliš tenkém materiálu. Veškeré nedostatky a rizikové oblasti by se zdůraznily. A nekomfortně se cítit určitě nechcete.

Pro dámy větších velilkostí bude ideální lehce volný střih eskalující do rovného v kombinaci s rolákem. Efektně se zamaskuje partie bříška, opticky se zmenší vnadné poprsí a zároveň nebudete vypadat jako v pytli. Vhodným střihem bude i zavinovací typ či šaty s důrazem na pas za pomoci pásku.

Pro štíhlé i ženy malého vzrůstu

Ženy štíhlé postavy si mohou dovolit oversized střih v délce nad i pod kolena, ale i upnuté verze. Pokud jste malého vzrůstu, vsaďte především na výstřih do V a šaty doplňte kozačkami na podpatku s ostrou špičkou.Tyto atributy vám postavu opticky prodlouží. 

Pro zralé ženy

Zralé dámy by měly především apelovat na pestrou paletu barev, či naopak na světlé odstíny. Obzvláště monochromatické odívání ve světlých tónech vám dodá mladistvý vzhled.

Pohodlné šaty pro všechny typy postav vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová