Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sukně, podpatky i boa! Slavní muži, kteří se klidně oblékají jako ženy

4. července 2023 | 06:00

Zdá se, že dnům genderově striktního oblékání odzvonilo. Vzhledem k měnícím se osobním identitám a kulturním postojům vůči pohlaví se vyvíjí nejen ženský styl oblékání, ale i ten mužský.

Do ženského šatníku se čím dál tím více vkrádají mužské aspekty. Vedle oblečení obepínajícího ženské křivky jsme zařadily i oversized střihy přidávající na objemu. Nosíme ramenní vycpávky, jež nám opticky zvětšují ramena, stejně jako balonové rukávy. Místo lodiček leckdy volíme pohodlnější plochou obuv a s make-upem se navracíme k větší přirozenosti. Ale co muži? I ti kombinují ryze mužské prvky s těmi ženskými, o čemž nás přesvědčil i charismatický herec Brad Pitt

Celebrity v pánské sukni

Na loňské berlínské premiéře akčního thrilleru Bullet Train se totiž objevil v hnědé sukni, kterou doplnil volnou košilí růžové barvy spolu s hnědým sakem. Vynesená sukně na oblíbeném herci však nebyla žádným převratem, několik dní před ním ji vynesl na filmovém festivalu v Karlových Varech i muzikant Jordan Haj, který plisovaný černý model doplnil tmavou mikinou a metalickou crossbody kabelkou. Na české scéně to pak byl v minulosti zpěvák a herec Jiří Korn, který s oblibou nosil právě sukni.

A co další atributy, jako jsou boa z peří, nádherné perlové náhrdelníky či podpatky? Kdo je z řad slavných mužů nosí? 

Timothée Chalamet: 50 odstínů růžové

Mladému talentovanému herci se dostává čím dál tím více uznání nejen od diváků, ale i filmových kritiků. A není se čemu divit. Svou hlavní rolí sedmnáctiletého Elia v romantickém dramatu z prostředí italské riviéry osmdesátých let Dej mi své jméno získal mnoho významných ocenění, včetně nominace na Oscara. A zřejmě na základě své role teenagera, který se zamiluje do o deset let staršího postgraduálního studenta Armieho Hammera, přijal více křehkých prvků do svého stylu. A zvolil i ten nejkřehčí – růžovou barvu. Na tehdejší tiskové turné k filmu Malé ženy (z anglického Little Women) zvolil obleky v růžových odstínech. Na premiéře v Paříži dominoval ve fuchsiovém kompletu od britské módní návrhářky Stelly McCartney. Na londýnském promítání se pak objevil v dalším obleku typicky ženské barvy. Tehdy však zvolil světle růžový odstín v manšestrovém podání od amerického oděvního designéra Thoma Browna. Přidanou hodnotou pak byly bílé tenisky Prada a z nich vykukující žluté ponožky. Růžovou nosí i mimo červený koberec a volí ji v podobě kalhot. Mladému herci nelze upřít vytříbený osobitý styl eskalující do androgynního vzhledu.  

Billy Porter: Na vysoké noze

Americkému herci a zpěváku Billymu Porterovi by nejedna žena mohla na červeném koberci závidět jeho úctyhodné večerní garderoby propracované do sebemenšího detailu. Bez jeho modelů jsou společenské módní události až nudou. Na předávání cen Critic’s Choice v roce 2020 oblékl dvoubarevný overal zelených odstínů od amerického módního návrháře Hogana McLaughlina evokující korzetové šaty. Look doplnil falešným tetováním barevných motýlů, kovovými šperky Lynn Ban a bílými botami na platformě od značky Coach. A právě vysoké boty má Billy ve velké oblibě. V jeho botníku se vyjímá i pozoruhodný pár od české obuvní designérky Karin Onderkové z kolekce Shoedaism. Billy se třpytivými lodičkami nesoucími název Cinderella – neboli Popelka – pochlubil na sociální síti Instagram. “Popelkou může být každý bez ohledu na rasu či gender. Všichni toužíme po tom okamžiku, kdy naše já dosáhne své nejlepší podoby. Věřím, že po obutí mých bot taková chvíle nastává. Určitě se v nich jako Popelka cítil i Billy Porter,” vtipně podotýká talentovaná obuvnice.

Harry Styles: Mořské bohatství

Mladý pohledný zpěvák má bezpochyby nejkontroverznější styl oblékání. Kupříkladu v roce 2019 na Met Gala oblékl obzvláště dechberoucí model. Vyjímal se tam v černém kalhotovém kompletu značky Gucci s volánovou vázankou a krajkovými rukávy halenky. Outfit doplnil lesklými černými botami a sofistikovanost modelu pak doplnily detaily v podobě zlatých mohutných prstenů, dvoubarevných nalakovaných nehtů a především perlových náušnic. Perly ho však doprovázejí na celou řadu akcí a nosí je především jako náhrdelník na krku ke košili s výrazným límečkem vykukujícím zpod barevných svetrů. Vedle okouzlujících perlových náhrdelníků mu však není cizí ani okázalé boa z peří. 

Donald Glover: Květinou ani muže neurazíš

Hudebník a herec Donald Glover je dalším mužem pověstným svým extravagantním stylem. Je charakteristický především svými barevnými obleky. Od kostkovaných přes svítivě červené až po pastelově modré. Jejich dominantou jsou pak květiny. Leckdy doplňuje klopu saka či košili orchidejí nebo kopretinou. Ojedinělý není ani vzor květin po celém saku.

Jared Leto: V hlavní roli výšivky

Jared je hereckým chameleonem, který ztvárnil tolik rozlišné role – například byl Joker, antický hrdina, transsexuál nebo módní designér a obchodník. Chameleonem je i tím módním a pro mnohé je ikonou stylu. Muž mnoha tváří je charakteristický svým plnovousem, dlouhými vlasy, pronikavýma modrýma očima a bezkonkurenčním šatníkem. Obléká ho především značka Gucci, která mu vytváří outfity na míru. Jeho esy v rukávu jsou především barevné obleky s výšivkami, ty nosí s oblibou i na kabátech, kimonech či bundách.

Video se připravuje ...
Klan Gucci (House of Gucci) je inspirován šokujícím skutečným příběhem impéria italského módního domu. Tři desetiletí rodinné historie, v níž nechybí láska, zrada, dekadence, pomsta ani vražda, skládají dohromady mozaiku toho, co všechno s sebou nese slavná značka. • VIDEO: Forum Film CZ

Stylový outfit za nejvýhodnější cenu pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová