Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

30. června 2023 | 06:00

Dnes startuje 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který potrvá do 8. července, a stane se tak opět pupkem Česka, středobodem zájmu široké veřejnosti. Nabízí se tedy otřepané klišé, že kdo není ve Varech, jako by nebyl. Město ožije filmem, ponese se v duchu kulturních zážitků i bujarých večírků. Nepochybně ale taky podlehne půvabu známých krásek, které se budou na rudých běhounech přít o největší pozornost. Které z dam se to za posledních několik ročníků podařilo jejími róbami natolik, že na to vzpomínáme dodnes?

Zahajovací ceremonie se neobejde bez tradiční přehlídky rób známých krásek. Předminulý ročník se nesl na vlně stylistických přešlapů i nepřílišné velkoleposti hodné méně věhlasného bálu, nikoliv ostře sledovaného běhounu nejočekávanější tuzemské kulturní události. Že by za tímto přízemním přístupem k módnímu výběru stála tehdejší rezonující pandemie? Ač tak či onak, jistá zdrženlivost se nesla i loňským ročníkem, ačkoliv přítomné dámy vynikaly půvabem. Dnes se tak možná dočkáme něčeho jiného, nebo se nám potvrdí obava, že české módní měřítko nedosáhne mezinárodního přesahu. 

Tip na video: Jak probíhalo zahájení 56. ročníku KVIFF?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub/Kristýna Juřicová

Noblesa podle Andrey Bartoškové

Nutno podotknout, že tento globální dojem narušují výjimky. Dámy, které s módou umí invenčně nakládat a k delikátnímu výběru šatů a jim odpovídajících doplňků přidají navíc kus sršícího charismatu. Ke stálicím, jež pramálo zklamou svým vkusem, nepochybně patří archeoložka Andrea Bartošková, manželka herce Jiřího Bartošky, prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na minulé zahajovací exhibici opět dostála neutuchajícímu luxusu, čiré noblese a eleganci s absolutní přirozeností sobě vlastní. Vyjímaly se na ní extravagantní, leč sofistikované šaty ze skládaného tylu béžového odstínu, a navíc byly ozvláštněné žlutou krajkou. Jaká to vizuální působivost!

V roce 2021 její siluetě pro změnu lichotily bílé midi šaty s lehce blyštivou květinovou výšivkou, které dosáhly dvojnásobné exkluzivity výběrem doplňků. Především jednou dlouhou štrasovou náušnicí, jde o asymetrický trend. Ačkoliv bílou barvu volí na společenské události častokrát, nebojí se vstoupit do extravagantnějších vod hýřících barvami. To potvrdila v roce 2018 při volbě dlouhé róby z dílny Liběny Rochové. Kromě toho, že poutala svým duhovým zbarvením, dominovala napůl spadlými rameny. Hravý model stejně tak jako světlé modely dodával nositelce mladistvý šmrnc.

Daniela Peštová ve stylu hollywoodských hvězd

Bezchybnosti stylu, stylu hollywoodských hvězd, vždy dostojí modelka Daniela Peštová. V minulosti předvedla romantiku v podobě průhledných šatů s florální výšivkou na tmavém podkladu a s okrasným límečkem, ale i bílé dlouhé háčkované okázalosti dekorované roztomilými bambulkami. Stejně tak jako rafinovaná smyslnost, romantika, tak i třpyt glamour stylu jsou Daniele vlastní. Předminulý ročník doslova zářila v pase řasenou zlatavou róbou s hlubokým výstřihem, který však vyvažovaly dlouhé rukávy.

Jana Plodková a další stálice

Mezi stálice vytříbeného vkusu bezesporu patří herecké trio Aňa Geislerová, Jana Plodková a Jitka Schneiderová. Předminulý rok se na Jitce vyjímala exkluzivní bělostná róba značky CHLOÉ, která díky svému minimalistickému vzhledu ozvláštněnému kratší plisovanou pelerínou vyznívala čirou noblesou hodnou světových měřítek. Vkus Ani Geislerové dokonale podtrhla šedá vzdušná róba zvolená v roce 2018. Ačkoliv zpod průhledné látky vyznívalo korzetové body, kombinace elegance se smyslností byla více než důmyslná. Naprostou éteričnost pak předvádí Jana Plodková svými róbami jednoduché siluety a jemných pastelových odstínů.

Při vzpomínkách na nejokázalejší róby filmového festivalu nemůžeme zapomenout ani na modely obléknuté mimo hlavní zahajovací ceremonii. Jednou z nejvýraznějších – nejen svým zbarvením, ale i odvážným střihem – byla róba vynesená Monikou Marešovou v roce 2017 na UniCredit Bank Party. Monice lila odstín lehkých šatů absolutně lichotil.

Elegantní outfit na slavnostní příležitost pořídíte za skvělou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Podívat se na ně můžete v naší fotogalerii!

Autor: Žaneta Podlahová