Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

I mladým lidem padají vlasy. Důvody, které vás (ne)překvapí

15. února 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Dávno už neplatí tvrzení, že větší ztráta vlasů postihuje zejména starší generaci. Na kartáč či hřeben plný vypadaných kadeří se čím dál častěji dívají i mladé ženy a muži, kterým je něco málo přes 20 či 30 let. Příčin je celá řada a některé vás možná i překvapí.

Dumáte nad tím, kolik vypadaných vlasů je ještě v normě a kdy je potřeba zbystřit? Pak věřte, že 60 až 100 vlasů vypadne každý den snad každému z nás a je to zcela přirozené (starý vlas musí uvolnit místo svému novému nástupci). Problém ale nastává, pokud kadeří ubyde dvojnásobek či ještě více a nové se netvoří. Pak je nezbytné pátrat po důvodu, proč dosud zdravá kštice řídne.

Mezi ty nejzávažnější patří zdravotní příčiny, jako jsou poruchy štítné žlázy, nedostatečný krevní oběh, mentální anorexie nebo genetika.

Muži coby snadný terč plešatosti

A právě genetika hraje hlavní roli u mužů. Před pár lety byla zveřejněná celosvětová studie, podle které trápí plešatost až 42,79 % českých mužů. Nejčastější příčinou je tzv. androgenetická alopecie, lidově známá spíše jako mužská plešatost, která vzniká kvůli vysoké hladině testosteronu. Ta je logicky nejvyšší u mužů mezi 30. a 40. rokem věku, právě tehdy začínají pánům tvorstva, trpících alopecií, vlasy vypadávat.

Pokrývka hlavy

Ztrátu vlasů ale můžou způsobit i okolnosti, které by nás na „první dobrou“ nenapadly jako je například časté a dlouhodobé nošení pokrývek hlavy. Čepice nošené v zimě až takový problém nepředstavují, potíž nastává, pokud si hlavu musíte halit každý den v práci. Kuchaři, kuchařky a další pracovníci v gastronomii se neobejdou bez čepice, pracovníci na stavbách a hasiči bez helmy. Operující lékaři a sálové zdravotní sestry zase musí nosit zdravotnické čepice, aby operační sál byl dokonale sterilním prostředím. Nezbytné pracovní doplňky ale mají jednu nevýhodu – potí se pod nimi pokožka hlavy, množí se bakterie a dochází k oslabení vlasů, které pokračuje jejich lámáním a končí jejich vypadáváním.

Stres

Častým spouštěčem řídnutí vlasů je také stres, kterému podléhají zejména ženy. Vybalancovat rodinný a pracovní život dá zabrat nejedné z nás. Pak je tu řada životních událostí, které zasáhnou obě pohlaví – úmrtí blízkého, ztráta nebo změna povolání, finanční problémy.

Nejkrásnější ženské období

Těhotenství a následné mateřské radosti jsou sice nejkrásnější obdobím v životě ženy, ale zároveň jsou spojené se zvýšenou ztrátou vlasů. V těhotenství, při porodu a v době kojení totiž ženské tělo prochází velkými hormonálními změnami, které způsobuje měnící se hladina ženského hormonu estrogenu. Ten se však stabilizuje zhruba po 4 až 6 měsících po porodu, v některých případech do jednoho roku.

Věk

Další úbytek vlasů čeká ženy v období menopauzy, která se dostaví ve věku 45 - 50 let. V této věkové kategorii začnou plešatět i muži, kteří dosud žádným výrazným úbytkem vlasů netrpěli. V tom je příroda neúprosná.

Řešení existuje

V případě, že řídnutí kštice nezpůsobuje vážný zdravotní problém, je šance proti tomuto nepříjemnému jevu bojovat. Vsaďte na kvalitní vlasovou kosmetiku s výtažky z kopřivy dvoudomé; rostliny bohaté na vitamíny A, B, C, D, K, aminokyseliny a minerály. Kombinace těchto prvků pomáhá v boji proti vypadávání vlasů, zamezuje tvorbě lupů i nadměrnému maštění. Vhodný je například kopřivový šampon Dixi s extraktem z kopřivové natě. Při pravidelném používání kopřivového šamponu dvakrát až třikrát týdně, podpoříte pevnost a zdraví vašich vlasů. Šampon navíc neobsahuje žádné silikony ani parabeny. Díky tomu jsou vlasy lehké, vzdušné a bez zátěže. Účinek přípravku ještě posílíte užíváním kondicionéru, který usnadní rozčesávání a pomůžete předcházet lámavosti a třepení konečků vlasů.

Zdravý vzhled vlasů můžete podpořit také užíváním vlasového tonika Dixi Arvit, které obsahuje extrakt z kopřivy a kořene lopuchu, kofein, provitamín B5, vitamín F a hydratační přísadu. Přípravek aplikujte pomocí masáže na pokožku hlavy. Při pravidelné péči posílíte zdraví svých vlasů a zvýšíte přísun nezbytných živin pro jejich pevnost a odolnost.