Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ideál ženské postavy: Jak se měnil během posledních sta let?

  • 10. dubna 2018 | 06:00

    Co znamená mít ideální postavu dnes a co to znamenalo před sto lety? Prakticky jde o to, zda byly v módě křivky nebo spíš chlapecká postava. Tento cyklus se během sta let vystřídal dvakrát. Co přijde po současné éře velkých pozadí? Minulost předpovídá, že to bude právě chlapecká postava...

  • První dekáda 20. století

    Postava tvaru přesýpacích hodin se stala ideálem díky ilustrátorovi Charlesi Dana Gibsonovi. Americká žena snů té doby podle něj byla vysoká s vosím pasem, pěknými křivkami a nádherným obličejem. Nejznámějšími "Gibsonovými dívkami" byly herečka Camille Clifford nebo Evelyn Nesbit.

    Camille Clifford
    Autor: Profimedia.cz

  • 20. léta

    Charleston, šaty s třásněmi, čelenky... Řeč je o flapper girls. Tak se říkalo ve dvacátých letech ženám, které se nenechávaly svazovat konvencemi. Josephine Baker, Olive Thomas nebo Alice Joyce byly ztělesněním tohoto stylu a všechny ženy toužily mít chlapeckou postavu a štíhlé nohy, které se díky krátkým šatům odhalovaly.

     4912115:gallery:true:true

  • 30. léta

    Křivky jsou v módě a ikonou číslo jedna je Jean Harlow, sexsymbol třicátých let. Typově je jako Marilyn Monroe – u nohou jí ležel celý svět a byla hvězdou stříbrného plátna. Proslavila se filmem Pekelní andělé z roku 1930 a jen o sedm let později zemřela.

    Jean Harlow v roce 1931
    Autor: Profimedia.cz

  • 40. léta

    Nezávislá, silná a okouzlující – takový byl vzor žen, kterým vévodila herečka Katherine Hepburn. Po letech sužování válkou, kdy ženskost ustoupila do pozadí, se ve druhé polovině čtyřicátých let opět "nosila".

    Katherine Hepburn v roce 1940
    Autor: Profimedia.cz

  • 50. léta

    Kdo vévodil padesátým létům, snad ani nemusíme připomínat. Byla to jedna z největších ikon vůbec: Marilyn Monroe. Hned za ní byla Elizabeth Taylor. Čím větší křivky, tím lepší. V té době se začaly prodávat dokonce tabletky pro přibírání váhy.  

    2726829:gallery:true:true

     

  • 60. léta

    Šedesátá léta jsou obrat o sto osmdesát stupňů – od kyprých tvarů k extrémní štíhlosti. V kurzu byla vysoká, vychrtlá postava, kterou proslavila Twiggy (68), jejíž přezdívka odráží právě její androgynní vzhled. 

     

    Twiggy v šedesátých letech.
    Autor: Profimedia.cz

  • 70. léta

    V další dekádě se začaly vracet do módy proporce, avšak úzké boky zůstávají, jen se ideální postavou stala ta, která měla širší ramena. Tak odtud pak vznikly ramenní vycpávky, které nechyběly v osmdesátých letech snad žádnému svršku!

     

    Sedmdesátá léta - Kate Jackson, Farrah Fawcett, Jaclyn Smith
    Autor: Profimedia.cz/©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection

  • 80. léta

    Poté začíná éra supermodelek v čele s Elle Macpherson (54) nebo Lindou Evangelistou (52). Vysoká a štíhlá postava je opět v kurzu, ale na rozdíl od vyhublé Twiggy se supermodelky pyšnily vysportovanou figurou.

     4912117:gallery:true:true

  • 90. léta

    Vysportovanost opět mizí s devadesátkami. Ikonou se stává Kate Moss (44) s téměř chlapeckou postavou. The waif look – vzhled jako vagabund – byl osobitým stylem Kate Moss, který si víceméně drží dodnes. Také se modelkám tohoto typu přezdívalo "heroin chic", a to kvůli pobledlé tváři, kruhům pod očima a celkově nezdravému vzhledu.

     

    Kate Moss v roce 1995.
    Autor: Profimedia.cz

  • Přelom tisíciletí

    Jmény, která by definovala styl nového tisíciletí, jsou Britney Spears (36) a Christina Aguilera (37). Nosí se odhalené břicho, které zdobí piercing, a kdo neměl umělé opálení, jako by nebyl. Zpětně nás k této éře napadá jen jedno slovo: nevkus.

     

    Christina Aguilera v roce 2000.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • Současnost

    Nad ideálem ženské postavy v současnosti byste asi nemuseli dlouze přemýšlet. Pokud ještě netušíte, napovíme vám: Kim Kardashian (37). Velké a pevné pozadí je ideál, po kterém touží ženy po celém světě. Ten se šíří hlavně díky sociálním sítím, na kterých belfie (tedy selfie zadku) mají své čestné místo. Vzorem jsou tedy už jmenovaná Kim Kardashian nebo Jennifer Lopez (48) a Beyoncé (36). 

    Kim Kardashian
    Autor: Profimedia.cz
     

    Které ženy byly ikonami v průběhu historie? Podívejte se na video:

     

    Video se připravuje ...
    Od vychrtlých tanečnic po plus size modelky. Jak šel čas s ideálem krásy • VIDEO: Allure

Autor: Lucie Houdková
Diskuse ke článku
.