Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zralá pleť vyžaduje zvláštní péči. Víme, jak ji rozmazlit!

  • 30. října 2018 | 06:00

    Nemůžete se po čtyřicítce smířit s tím, že vaše pokožka už není, co bývala? Pak to chce akci – máte totiž nejvyšší čas věnovat jí více času a úplně jinou péči, než jste byla dosud zvyklá. Poradíme vám, jak na to.

    Procesy probíhající v pokožce se mění v souvislosti s tím, v jakých stadiích se pleť nachází. V pětadvaceti vyžadovala více hydratace, po pětatřicítce aktivní boj proti vráskám a po čtyřicítce je čas začít bojovat proti gravitaci. V tomto věku začíná totiž tvář prozrazovat, jak jste se o ni dosud starala. Čím je člověk starší, tím pomaleji se buňky v pokožce obnovují a každým dalším rokem se jejich potřebná vrstva ztenčuje přibližně o jedno procento. Jak se o pleť po čtyřicítce tedy starat?

  • Čištění

    Autor: istockphoto.com

    Přestaňte používat agresivní čisticí přípravky, které pokožku zbytečně dráždí a vysušují. Raději vsaďte na čisticí krémy, gely nebo oleje. Tyto produkty totiž obsahují vyživující a promašťující přísady jako máslo z ořechu shea, mandlový či olivový olej nebo výtažek z jojoby.

  • Krémy

    Autor: istockphoto.com

    Na péči o pleť jsou vhodné výživné krémy s účinnými látkami, které aktivně bojují s projevy stárnutí, jako jsou vrásky nebo dehydratace pokožky. K vaší povinné kosmetické výbavě by měly patřit denní a noční krém, aktivní sérum, výživný oční krém i aktivní speciální krém na vrásky. Nejlepší bude, pokud budete používat přípravky z jedné řady, protož se navzájem pozitivně podporují. Při výběru myslete také na to, že některé látky vám můžou způsobit alergickou reakci. Proto si výrobek nejdříve vyzkoušejte, například na ruce.

    Nejúčinnější krémy proti vráskám najdete ve fotogalerii:

  • Séra

    Autor: istock.com

    Své pleti byste měla dopřát opravdovou péči, a proto si pořiďte sérum. To má za úkol pokožce poskytnou účinné látky, které se v sérech vyskytují ve vyšší koncentraci a oproti krémům obsahují více aktivních látek. Pleťové sérum si dokáže poradit s unavenou, namáhanou a vysušenou pletí, ale dokáže bojovat také proti příznakům stárnutí pleti. 

  • Životospráva

    Autor: istock.com

    Aktivní boj proti projevům stárnutí pokožky nezahrnuje pouze kosmetické přípravky. Pokud se chcete dopracovat k viditelnému výsledku, měla byste také změnit svou životosprávu. Do svého jídelního lístku proto zahrňte více zdrojů vitaminů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin (ryby, ořechy, zeleninu), které podporují tvorbu kolagenu a posilují odolnost pokožky. Vedle toho se hodně hýbejte a více spěte.

  • Zpomalovače času

    Autor: istock.com

    Mezi látkami, které obsahují kosmetické přípravky, jež používáte, byste měla najít hlavně některé vitaminy a látky, které dokážou zpomalit projevy stárnutí. Tady je stručný přehled těch nejúčinnějších:

    Vitamin C
    - podporuje činnost buněk, rozmnožuje zpevňující kolagen a elasten. Stimuluje životní funkce pokožky a dodává energii na syntézu látek tkaniva. Vyhlazuje pleť a přispívá k obnově buněk na povrchu pokožky i v hloubce.

    Vitamin E
    - chrání pleť před nepříznivými vnějšími vlivy, a tak zpomaluje proces stárnutí.

    Koenzym Q10
    - je nevyhnutelný pro normální působení buněk. S přibývajícím věkem se jeho množství v organismu snižuje, a tím nastávají komplikace při tvorbě energie, bez které biochemické procesy v buňce nedokážou fungovat tak, jak mají, a dochází ke stárnutí. Využívá se v krémech, ale také jako prvek ve výživových doplňcích a pomáhá zpomalovat procesy stárnutí.

    Retinol
    - stimuluje obnovu buněk, povzbuzuje metabolismus, zlepšuje zásobování pleti vlhkostí a chrání před volnými radikály. Pokožka je tak pružnější a odolnější před nepříznivými vlivy prostředí.

    Kyselina hyaluronová
    - díky své vysoké schopnosti vázat vodu je klíčovým faktorem pro hydrataci všech vrstev pleti. Její molekuly dokážou až třicetinásobně zvětšit svůj objem a ve spojení s vodou vytvářejí gelovou hmotu, která vyplní prostor mezi kožními buňkami. Struktura pleti tak dostává potřebný objem a napětí. Zřetelně vyhlazuje pleť a redukuje vrásky.

    Peptidy
    - jsou drobné proteiny, které tvoří základ všech kožních tkaniv. Nejenže hrají významnou roli při produkci nových vláken, ale také se aktivně podílejí na posilování a množení vazivových buněk.

Autor: red
Klíčová slova:  trendy, krása, zralá pleť, vrásky, péče o pleť
Diskuse ke článku
.