Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženský alkoholismus v seriálu Ulice: Je zrcadlem doby a takhle ho prožívali samotní herci

  • Video se připravuje ...
    20. dubna 2021 | 14:51

    Česko je zemí, která dlouhodobě obsazuje přední příčky v žebříčku konzumace alkoholu na osobu. Odborníci tvrdí, že pandemie, a zejména izolace podporují nadměrné pití a přibývá závislých. Lidé se sklonem k závislostem prožívají těžké časy, stejně jako stomatoložka Blanka Voláková. Téma ženského alkoholismu v Ulici rezonuje a hlavně Linda Rybová alias alkoholička Blanka sklízí v posledních týdnech divácké uznání.

    „Oblast umění často funguje jako zrcadlo. Někdy zrcadlí úplně jiné světy, životy lidí a někdy můžete zahlédnout kousek sebe nebo hrozbu toho, co by se mohlo stát. Blančin příběh může pomoct ženám, které jsou někde na hraně, ale zatím si to neuvědomují. Může to pomoct i společnosti v nahlížení na lidi, kterým se něco podobného v životě děje,“ komentuje možné dopady své seriálové linky Linda Rybová.

    Blančino zdánlivě nevinné pití se totiž během zimy zvrtlo a ukázalo se, jak tenká může být hranice „nevinného“ pití a regulérní závislosti. Symbolickým zdviženým ukazováčkem přitom mohlo být hned několik událostí posledních týdnů. Nepříjemný pacient Blanku zažaloval za zanedbání péče. V tom samém čase se na internetových stránkách objevily negativní recenze se snahou očernit její profesní jméno. Vedle toho Blanka nadýchala několik promile při řízení auta a je otázkou, jak dlouho bude nakonec bez řidičáku. Po jednom ze svých alkoholických excesů v krámku málem spadla přímo do cesty projíždějícímu autu. Zcela jistě už ale přišla o důvěru svých blízkých – hlavně syna Adama a bývalého přítele Evžena. Stejně jako o svou jistotu, že si s alkoholem dokáže poradit sama.

    Podívejte se na rozhovor s Lindou Rybovou:

    Video se připravuje ...
    Linda Rybová: Jsem trochu ustrašená maminka • VIDEO: Adam Balažoviáč

    Situace vygradovala natolik, že se začátkem jara během několika týdnů ocitla už podruhé na detoxu. Všem okolo – i původně skeptickému exmanželovi Luďkovi a její mámě Marii – konečně začalo být jasné, že bez odborné pomoci Blanka alkohol nepřemůže. Jako nejlepší se Blance jeví stacionární léčba, která by jí umožnila být v nepřetržitém kontaktu s realitou. Na terapii se totiž pravidelně dochází, ale pacienti se na konci každého dne mohou vrátit domů ke svým blízkým. Taková léčba je náročnější a vyžaduje silnou motivaci, ale má bezesporu své výhody. Přijme rodina Blančino rozhodnutí léčit se ambulantně? Jaký bude mít Blančina léčba průběh? Podaří se jí zbavit se závislosti jednou provždy?  

    V dalších kapitolách najdete rozhovory se všemi, kterých se Blančin alkoholismus nejvíce dotýkal. Jak s tím zápasili?

  • Linda Rybová alias Blanka Voláková

    Překvapilo vás něco ve spojitosti s tématem ženského alkoholismu?

    Bylo pro mě zajímavé, že je možné do toho tak rychle spadnout. Něco, co si člověk neuvědomuje, připadá mu to úplně neškodné, začne být rychle potíž, když tím začnete řešit svoje problémy a stane se z toho berlička k uvolnění. Když pak začne být těch problémů opravdu hodně, začne pro vás být alkohol opravdu nebezpečný. Zvlášť pro ženy v našem věku. Ten rychlý obrat, který je pro ženský alkoholismus typický, mě velmi překvapil. Kromě toho mě zaujaly zejména informace o ambulantní léčbě, kterou se Blanka rozhodne podstoupit. Je to totiž možnost, která je do jisté míry nebezpečnější, protože svému problému musíte čelit dnes a denně. Ale ženy v tomto věku, zejména mámy od dětí, s tím mají dobré zkušenosti. Zejména protože nepřeruší pevné vazby, musí plnit každodenní povinnosti, musí bojovat právě kvůli dětem, které mají každý den na očích.

    Ženský alkoholismus je téma, které v době covidové bohužel rezonuje. Jak si vy udržujete zdravý rozum?

    Ta doba není pro nikoho dobrá. Ale my máme spoustu výhod. V domě máme spoustu prostoru, kde se můžeme všichni rozptýlit, mít své soukromí. Zejména děti ho na tu on-line výuku opravdu potřebují. Co se týká divadla, chybí mi ta svoboda. Ale já mám díky natáčení naštěstí pořád dost práce. To mě udržuje v mentální i fyzické kondici. Nemůžu říct, že bych se příliš často donutila doma cvičit. Tak se alespoň snažím chodit ven. No a pak mám takovou úchylku, že pořád přestavuji dům. Tak to teď dělám hodně. (směje se)

     

  • Martin Finger alias Evžen

    Jak se vám natáčejí emotivní scény v Blančině lince?

    Myslím, že máme s Lindou Rybovou jako kolegové nadstandardně dobré vztahy. Texty ve scénářích vnímáme velmi podobně. Z toho důvodu si nemusíme před natáčením nijak zvlášť vysvětlovat, co a jak budeme hrát. Když jsme natáčeli ty těžší scény, snažili jsme se spíš se uvolnit, do poslední chvíle jsme si třeba povídali o něčem úplně jiném. Pak se řekne akce, a to je velmi zvláštní moment, protože se najednou na krátký okamžik ocitnete v úplně jiném světě. Linda to hraje opravdu úchvatně, takže si to my ostatní máme možnost prožít. Po klapce jdeme zase rychle od toho. Je to naše práce, nemůžeme si to v sobě nechávat dlouho. Máme primárně své vlastní životy.

    V seriálu Ulice už jste si téma alkoholismu vyzkoušel. Jste rád, že už nemusíte Evžena hrát jako alkoholika, nebo vás na tom něco bavilo? Proběhla tenkrát nějaká speciální herecká příprava?

    Velmi mě bavilo hrát alkoholika, byl to krásný herecký úkol. Žádná speciální příprava tenkrát neproběhla. Stačilo mi odpozorování z okolí, a to bohužel i z toho nejbližšího. Téměř každý to s alkoholem alespoň jednou v životě přepísknul, takže jsem mohl čerpat také z vlastní zkušenosti. Vždycky šlo především o to, maximálně se do sebe před klapkou ponořit, a pak to šlo docela hladce. Horší byla fáze, když už Evžen došel tak daleko, že měl halucinace. To jsem musel své zkušenosti propojit s fantazií, co by to asi dělalo se mnou jako s Martinem Fingerem. Ty pocity jsem se pak snažil do Evžena vtisknout. Nikdy totiž nemůžete hrát úplně jiného člověka, protože v herectví jde o detaily, díky nimž se mezi sebou všichni lišíme.

    Jaký máte vztah k alkoholu?

    Osobně nejsem abstinent a v mládí jsem si vyzkoušel různé druhy a množství alkoholu, ale nemám tendence mu propadnout. Alkohol je parťák pro uvolnění a k divadelním kavárnám neodmyslitelně patří.

    Co byste Blance vzkázal za vaši seriálovou postavu?

    Přeji jí, ať už konečně přijde čas, kdy nebude mít myšlenky na flašku. A ať má brzy důvod se zase smát!

    Jak si v této době udržujete zdravý rozum a dobrou náladu?

    Dnes ráno, když jsem koukal z okna, mě opravdu pozitivně nabilo sluníčko. To je úplně jiný začátek dne, než když na obloze leží taková ta ocelově tmavá deka. Počasí ale bohužel neovlivníme. Naštěstí mám spoustu práce a ta mi spolehlivě jakékoliv strasti zažene. Intenzivně natáčím Ulici a v divadle jsme právě dozkoušeli další hru a občas tam musím také šéfovat (od sezony 2020/21 je Martin Finger uměleckým šéfem Činoherního klubu – pozn. red.).

    Podívejte se na video s Martinem Fingerem:

    Video se připravuje ...
    Evžen z Ulice bude na vozíčku! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Vasil Fridrich alias Luděk

    Jak se vám natáčely emotivní scény, když bylo Blance nejhůř?

    Linda hraje postavu Blanky mimořádně sugestivně a sledovat tyhle vypjaté scény z bezprostřední blízkosti je zážitek. Navzdory tomu, že postava Luďka se nechová vždy zrovna ohleduplně vůči své bývalé choti, já sám mám vždy tendenci ji v těchto okamžicích spíše chránit a opečovávat.

    Setkal jste se už někdy v rámci své profese s alkoholismem?

    Ve snímku Abstinent jsem hrál postavu terapeuta v protialkoholní léčebně, jejímž předobrazem byl, bohužel již zesnulý, terapeut Jan Jílek. Příběh konkrétně řešil závislosti mladistvých, a tak jsem byl vděčný za všechny konkrétní postřehy a mnohaleté zkušenosti, které žák legendárního MUDr. Skály vtělil do scénáře.

    Co byste Blance za svou seriálovou postavu vzkázal?

    Já bych Blance moc přál, aby pochopila, že motivace pro veškeré Luďkovo jednání je ryzí a čistá láska. To jí bezpochyby nesmírně pomůže k tomu, aby se v dohledném čase vyléčila a mohla začít se svým exmanželem krásný nový život plný radosti a potěšení. (směje se)

    Jak si v této době udržujete zdravý rozum a dobrou náladu?

    Vášnivě doufám, že tento mrzutý čas co nejdříve přejde a nejpozději po prázdninách se začneme setkávat v divadelních sálech, restauracích, galeriích, na sportovních zápasech, koncertech... Zkrátka, že život bude zas co nejpodobnější tomu, co jsme žili ještě před rokem a nějakým tím dnem.

     

  • Vojta Machuta alias Adam

    Jak se vám natáčely emotivní scény, když bylo Blance nejhůř?

    Rozhodně to nebylo nic příjemného. Linda je velmi přesvědčivá, a když se k tomu snažíte představit si takové situace se skutečnou rodinou, není to nic, co by chtěl člověk zažít doopravdy. Jsem rád, že se mi takové zkušenosti vyhýbají. 

    Setkal jste se s alkoholismem někdy v minulosti?

    Chvíli jsem pracoval za barem, takže jsem se samozřejmě setkal se změnou chování vlivem alkoholu. Na střední škole jsme se byli podívat v léčebně, takže s alkoholismem jsem se setkal několikrát, ale nikdy dlouhodobě nebo přímo ve svém blízkém okolí.

    Připravoval jste se nějak speciálně na natáčení, zjišťoval jste si nějaké informace k roli?

    Tím, že se tenhle problém v naší seriálové rodině rozvíjí kontinuálně a dlouhodobě, není úplně potřeba hledat nějaké informace navíc. Nicméně když Adam řeší s Blankou nebo ostatními léčbu, je potřeba vědět, o čem je řeč, takže jsem si samozřejmě něco zjišťoval, abych byl v obraze.

    Co byste Blance za svou seriálovou postavu vzkázal?

    Adam je jedním z těch, kteří nemají radost z Blankou zvoleného způsobu léčby. Byl by radši, kdyby šla do léčebny, což je podle něj možnost s jistějším výsledkem, ale samozřejmě Blance přeje, aby to zvládla. Podle mě je důležité, co vyhovuje té konkrétní osobě a celkově situaci, ve které se nachází, ale nejsem odborník, abych posuzoval, která z těchto dvou možností je účinnější. Za sebe bych Blance popřál, ať to vydrží a ať se jí brzy vrátí život k normálu, děti jsou sice samostatné a dospělé, ale fungující mámu potřebují.

    Jak si v této době udržujete zdravý rozum a dobrou náladu?

    Dělám si program, který dodržuji, snažím se zdravě balancovat práci a zábavu. Chodím do přírody. Naštěstí mě natáčení a škola dostatečně zaměstnávají, takže se vždy najde něco, co je potřeba dělat. Nemůžu říct, že mě současná situace neomezuje, ale našel jsem si režim, který mi vyhovuje.

     

  • Sára Korbelová alias Kristýna Voláková

    Jak se vám natáčely emotivní scény, když bylo Blance nejhůř?

    Bylo to hodně těžké. Vždycky mi bylo Lindy po scéně líto, i když jsme to celé jen hráli.

    Setkala jste se s alkoholismem ve svém okolí někdy v minulosti?

    Naštěstí ne a doufám, že to tak zůstane.

    Připravovala jste se nějak speciálně na natáčení, zjišťovala jste si nějaké informace k roli?

    Moje máma vystudovala toxikologii, takže jsem informace měla „z první ruky“. To jsem využila zejména, když chodila Kristýna domů zkouřená marihuanou. Ale vlastně i co se týče jejích „hrátek“ s extází. Jinak zatím má postava nedělala nic, na co by podle mého byla potřeba rozsáhlá rešerše.

    Co byste Blance za svou seriálovou postavu vzkázala?

    Přála bych Blance, aby v sobě našla sílu se ze závislosti dostat. Aby se nejrychleji odrazila ode dna, přijala podporu rodiny a poznala, že lidi okolo ní ji mají rádi, ať už se děje cokoliv, a že na to není sama.

    Jak si v této době udržujete zdravý rozum a dobrou náladu?

    Snažím se zůstat co nejvíce v kontaktu s kamarády. Voláme si a hrajeme spolu on-line různé hry. Také ráda chodím na procházky.

Diskuse ke článku
.