Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kávička bez chyby

Káva je naším nejoblíbenějším nápojem.
9. června 2008 | 10:12

Káva je naším nejoblíbenějším nápojem, každá z nás si ji ráda dopřeje ve společnosti kamarádek, s partnerem či manželem. Jak ale docílit toho, aby káva omamně voněla a báječně chutnala?

Pro dobrou kávu je nejlepší voda se středním stupněm tvrdosti. Pokud dáte do jednoho šálku přibližně 6 až 8 g kávy, což zhruba odpovídá jedné kávové lžičce, nemůžete už nic pokazit. Pouze kávu zalijte a vychutnejte si voňavý a lahodný mok.

Káva je naším nejoblíbenějším nápojem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Hygienická koupel
Konvice, kávovar a filtr vyžadují čas od času očistnou proceduru. Kávové oleje, které se v kávovaru usazují, po nějaké době chuť kávy snižují. Proto byste měla kávovar občas důkladně vycídit čistícím prostředkem a pořádně jej opláchnout horkou vodou.

Vodní kámen
Zdá se vám, že z vašeho kávovaru uchází podezřele hodně páry? V tom případě se vám voda ohřívá až přespříliš, a tomůže ovlivnit aroma a chuť vaší kávy. Je nejvyšší čas zbavit kávovar vodního kamene. Ve většině případů vám postačí obyčejný ocet. Důležité: Po přečištění octem nechtě v kávovoru vyvařit 2 až 3 konvice vody bez kávy, aby se přístroj dobře pročistil a vaše káva neměla příchuť octa.

NÁŠ TIP

Pražená mletá káva Tchibo Gold Selection

Tato káva potěší ty z vás, kteří upřednostňují kvalitní, jemnou kávu, která si dokáže uchovat plné aroma. Jedná se o kávu prémiové kvality, pro kterou jsou zrna pečlivě vybírána z těch nejlepších druhů předních pěstitelských oblastí. Tato výběrová káva elegantní chuti a plného aroma se praží z nejlepších kávových zrn předních světových oblastí a prodává se jemně mletá ve vakuovém balení o hmotnosti 250 g za doporučenou cenu 64,90 Kč.

Tchibo Gold Selection, 250 g
Autor: archiv firmy

Uchovejte svěžest
V uzavřeném vakuovém balení zůstane káva čerstvá až 18 měsíců. Po otevření ale pomalu začne pomalu své aroma ztrácet. Pokud tomu chcete zabránit, načaté balení skladujte v uzavřené dóze na chladném místě. Zachováte tak vůni a oleje kávového prášku se v nádobě nebudou usazovat. Celá kávová zrna jsou od přírody malými trezory. Svoje aroma vypustí až po umletí. Proto doporučujeme, abyste kávu mlela až těsně před podáváním.
Káva bývá oblíbeným dárkem. Pokud se vám proto nahromadí vícero balení, celá zrna můžete vzduchotěsně zabalit a dát do mrazáku. V případě potřeby ji pak vyndejte, ještě mražená zrna pomelte a ihned zalijte.

Hustá pěna
Mléčná pěna na různých kávových specialitách nesmí chybět! Aby se vám podařila ta nejlepší, měla byste si dávat pozor na obsah tuku v mléce. Čím nižší je obsah tuku v mléce, tím bude pěna stabilnější. Vzdušné pěny docílít s přístrojem, který pustí co nejvíce vzduchu pod mléko.

Autor: duš
Klíčová slova: bpž;bpz;domácnost;káva;
Související články