Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodičovské dávky: S miminkem může zůstat doma i táta

Ráda vymýšlám akce pro děti a jejich kamarády.
5. srpna 2009 | 05:00

Problémy s rodičovskými příspěvky se čtenářkám Blesku rozhodně nevyhýbají. Přesvědčila se o tom i Alena Jírová z oddělení metodiky dávkových systémů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Můžeme se střídat na „mateřské“ s manželem?
Dana Kajdová, Příbram

Můžete, a to na základě písemné dohody. Oba máte nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění. Střídat se můžete od počátku 7. týdne od porodu a to, jak často se prostřídáte není omezeno.

Kde si mám o rodičovský příspěvek požádat?
Marta Skácelová, Praha

Udělejte to na úřadě práce v místě vašeho trvalého bydliště, na odboru státní sociální podpory.

Mohu změnit délku mateřské, když jsem si už jednou zvolila?
Klára Nová, Beroun

Bohužel to nejde.

Chci být na mateřské maximálně dva roky, kolik budu dostávat peněz?
Simona z Mostu

Jde o nejrychlejší variantu a dostávat můžete 11 400 Kč. Musíte o ni požádat nejpozději do půl roku věku dítěte.

Mohu si přivydělat i když pobírám rodičovský příspěvek?
Věra Berková, České Budějovice

Můžete a dokonce nezáleží na tom, kolik to bude. Jen musíte zajistit péči o své dítě jiným dospělým.

Od srpna 2009 mám být nezaměstnaná z důvodu zrušení místa, ale nechci se přihlásit na úřad práce, protože studuji. Budu si ale platit zdravotní i sociální pojištění. Kdybych otěhotněla už jako nezaměstnaná a zároveň samoplátce sociálního, mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

Tamara R., Praha

V případě, že vám nevznikne nárok na dávku nemocenského pojištění, peněžitou pomoc v mateřství, vznikne od data narození dítěte nárok na dávku státní sociální podpory, rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč do 21. měsíce života dítěte a poté do jeho čtyř let věku ve výši 3 800 Kč.

Jsem svobodná matka s 2 měsíčním klukem. Přítel se mnou nežije, ani o dítě nejeví zájem. Na sociálce mi řekli že v případě, že je uveden v rodném listě tak musím doložit jeho příjem a bude započten. Je to opravdu nutné, i když sním nejsem ve styku. Jak ho vyřadit s posuzovaných osob?
O. K., Brno

V případě, že s otcem dítěte nejméně po dobu tří měsí-ců prokazatelně nežijete, máte možnost požádat úřad práce o jeho vyloučení z okruhu společně posuzova-ných osob. Je na samotném úřadu práce, zda žádosti vyhoví, či nikoliv.

Přítelkyni skončila 17. dubna peněžitá podpora v mateřství, kterou jí poskytovala škola, podala si proto žádost o rodičovský příspěvek na sociální odbor. Nejprve žádost neobsahovala všechny potřebné dokumenty, které jsme ovšem dodatečně dodali. Přítelkyni bylo 18 let 3.dubna. Žádost podala 10 dubna. Do dnešního dne neobdržela od úřadu nejen žádné rozhodnutí, ale ani žádný rodičovský příspěvek. Na telefonický dotaz mi bylo sděleno, že nárok na rodičovský příspěvek má teprve až od 1. května, důvodem je prý to, že jí bylo v dubnu 18 let. Což absolutně nechápeme - žádost podala až v době, kdy jí bylo 18 let a taktéž žádala příspěvek za dny, kdy již byla plnoletá. Podle zákona, který jsem našel náleží RP osobě, která celodenně a řádně pečuje o nejmladší dítě, což splňuje, ale o věku tam nebyla žádná zmínka.
Karel T., Praha

Jednou z podmínek nároku na rodičovský příspěvek je osobní celodenní a řádná péče o dítě. V plném rozsahu může tuto podmínku pro nárok na rodičovský příspěvek plnit rodič, který dosáhl zletilosti, tj. dovršil 18 rok věku, nebo mu byla soudem přiznána rodičovská zodpovědnost. Tato podmínka musí být plněna po celý kalendářní měsíc. Jinak do 18. roku věku rodiče ustanoví soud dítěti poručníka, který bude nezletilého vychovávat, zastupovat a spravovat jeho majetek místo jeho rodičů, za předpokladu, že i druhý rodič dítěte nemá způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu. Za tohoto předpokladu, což z dotazu není zřejmé, by rodiči vznikl nárok na rodičovský příspěvek již od dubna 2009.

Budu muset nastoupit do práce, ale jen na pár mě-síců. Budu moci potom znovu požádat o rodičovskou dovolenou?
Zuzana Malá, Beroun

Ano. Rodičovská dovolená nemusí být čerpána vcelku. Až do věku tří let dítěte můžete kdykoli požádat znovu o poskytnutí rodičovské.

Autor: vyr