Tradiční velikonoční recepty: Beránek, mazanec i nádivka

Video se připravuje ...
10. března 2018 • 00:00

Velikonoce a s nimi spojené jarní svátky se blíží. Přinášíme proto tipy na tradiční recepty, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Čím si letos zpestříte svůj stůl, bude to beránek, velikonoční nádivka, nebo mazanec? Přivítejte jaro dobrým jídlem.

K Velikonocům už neodmyslitelně patří velikonoční beránek. Těst na beránka existuje nespočet, beránek může být třeba piškotový, šlehačkový, z majonézy nebo co takhle kynutý beránek? Pokud nemáte rádi suché dezerty, mohl by vám chutnat beránek z tvarohového těsta. Je krásně vláčný a jednoduchý. Skvělý recept na beránka najdete také ve videu v úvodu článku. 

Tvarohový beránek je krásně vláčný Tvarohový beránek je krásně vláčný • Autor: istock

Jidáše jsou typické sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta. Měly by se péct na Zelený čtvrtek, a díky tomu přinést pevné zdraví. A jaká tradice vysvětluje jejich tvar? Tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Další recepty najdete v článku Velikonoční pečení: Mazanec, jidáše a skvělý italský koláč

Stejně tak by na svátečním stole neměl chybět velikonoční svěceník neboli mazanec. Zkuste ho letos nekupovat a upéct si ho sami!

Mazanec je na Velikonoce nezbytný! Mazanec je na Velikonoce nezbytný! • Autor: istock

Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, vyzkoušejte velikonoční muffiny. Jestli máte malé děti a čekáte koledníky, můžete si být jistí, že dlouho na stole nezůstanou!

Vyzkoušejte i další tipy na sladké a slané muffiny!

Pokud chcete něco netradičního, zkuste velikonoční muffiny Pokud chcete něco netradičního, zkuste velikonoční muffiny • Autor: istock

Někdy není čas na velké vyvařování a vypékání, a přesto toužíte mít na svátky napečeno. Proto je tu rychlá olejová bábovka, kterou upečete v cukuletu. Těsto ale můžete použít i jako náplň formy beránka. Recept na bábovku najdete v následujícím článku: 

Vajíčková pomazánka

Jak zužitkovat vejce na tvrdo? Jak jinak než do pomazánky! S touto vajíčkovou pomazánkou se letos nemusíte bát, že se všechna uvařená vejce nespotřebují, sní se totiž rychleji, než se nadějete.

Recepty na 5 rychlých pomazánek najdete zde.

Vajíčková pomazánka je perfektní způsob, jak spotřebovat nesnězená vejce Vajíčková pomazánka je perfektní způsob, jak spotřebovat nesnězená vejce • Autor: istock

Velikonoce nejsou jenom o sladkém! I slaná velikonoční nádivka může být perfektní ozdobou velikonočního stolu. Je krásně vláčná a přitom křupavá.

Velikonoční nádivky 7x jinak: Klasická s uzeným a kopřivami nebo špenátová!

Velikonoční nádivka je krásně křupavá Velikonoční nádivka je krásně křupavá • Autor: istock

Velikonoční pečení rozhodně nemůže zůstat bez domácích kynutých pletýnek. Ty můžete i smažit, případně do těsta přimíchat rozinky nebo nasekané mandle.

Pletýnky mohou být také hezkou velikonoční ozdobou Pletýnky mohou být také hezkou velikonoční ozdobou • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová