Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Rybíz 3x jinak: Zkuste lahodný cheescake, muffiny nebo domácí marmeládu

27. července 2013 | 10:00

Osvěžující nakyslá chuť rybízu se skvěle hodí do letních moučníků. Zavzpomínejte si na babiččinu zahrádku a upečte si rybízové muffiny nebo výtečný cheescake. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Rybízový cheescake

Budete potřebovat:

•    130 g světlých sušenek
•    60 g rozpuštěného másla
•    30 g cukru
•    2 měkké tvarohy
•    70 g másla
•    125 g moučkového cukru
•    1 vanilkový cukr (nebo vanilka)
•    kůru z citronu
•    citronovou šťávu
•    2 vejce
•    1 vanilkový puding
•    250 g černého rybízu

Červený rybíz
Postup:
Sušenky rozdrtíme, přisypeme cukr a rozpuštěné máslo. Zpracujeme (směs se bude drobit) a napěchujeme do formy. Korpus vložíme asi na 12 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Necháme vychladnout a zatím si připravíme náplň. Máslo utřeme s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Zašleháme vejce, tvaroh a citronovou šťávu. Nakonec přidáme pudingový prášek. Polovinu náplně dáme na korpus, posypeme rybízem a naneseme zbytek náplně. Vložíme zpět do trouby a pečeme 45 minut až hodinu.

Červený rybíz
Muffiny s rybízem

Budete potřebovat:

•    250 g polohrubé mouky
•    160 g cukru
•    1 vanilkový cukr
•    ½ prášku do pečiva
•    2 vejce
•    200 ml podmáslí nebo kefíru
•    120 g másla
•    250 g rybízu
•    špetku soli

Postup:
Rybíz omyjeme a osušíme. Máslo ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme špetku soli a vejce. Mouku a prášek do pečiva prosejeme a střídavě s podmáslím pomalu vmícháváme. Nakonec opatrně přidáme rybíz. Těstem naplníme formy na muffiny asi do dvou třetin. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi půl hodiny. Nakonec můžeme pocukrovat.

Červený rybíz
Rybízová marmeláda

Budete potřebovat:

•    1 kg černého nebo červeného rybízu
•    600 až 800 g krupicového cukru

Postup:
Rybíz omyjeme, očistíme a propasírujeme. Rybízovou šťávu slijeme do většího hrnce a přivedeme k varu. Zprudka vaříme za stálého míchání, až se odpaří asi třetina tekutiny. Po částech přisypáváme cukr a stále mícháme. Necháme ho rozpustit a krátce povaříme. Jakmile začne marmeláda rosolovat, slijeme ji do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Autor: archiv
Klíčová slova: recept, rybíz
Diskuse ke článku
.
Související články