Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejlepší šampony podle redakce: Tyhle zachrání vaše vlasy už od 79 korun!

4. února 2023 | 06:00

Sehnat šampon, díky kterému budou vlasy vypadat zdravě, budou hebké a hydratované, ale který zároveň ochrání jejich barvu, je občas pořádný oříšek. My jsme v tom nepřeberném množství vlasové kosmetiky své šampiony ale našly. A ještě lepší zpráva je, že možná pomohou i vám!

Při výběru šamponu musíte brát v potaz typ vašich vlasů. Někdo má vlasy jemné a zplihlé, někdo zase husté, suché nebo chemicky upravované. K tomu všemu musíte přihlížet a podle toho vybírat správný šampon a kondicionér.

Pokud někdo trpí na lupy, měl by určitě používat šampon určený na tento problém. Lze rozlišovat, zda se jedná o mastnou pokožku s lupy, nebo podrážděnou pokožku. Na suché a povadlé vlasy je dobrý hydratační šampon a hlavně hydratační kondicionér. Ten je základem všeho,“ říká Aneta Krejžíková ze salonu Toni & Guy (Praha, Soukenická). 

Video: 7 největších vlasových trendů roku 2023

Video se připravuje ...
7 největších vlasových trendů roku 2023 • VIDEO: Videohub

Pokud se vám vlasy rychle mastí, vybírejte takové šampony, které jsou jemně čistící a přitom šetrné. Na jemné a zplihlé vlasy vybírejte produkty pro podporu objemu. Barvíte si často vlasy? Kupte si šampon, který slouží k ochraně barvy, nebude se tak vymývat a barva bude zářivá. „Na teplé odstíny od kaštanové až po rezavočervenou je vhodný šampon s příměsí daného pigmentu. Pro melírované a blond odstíny je tu zase silver šampon. Ten vás zbaví žlutého tónu,“ dodává profesionální kadeřnice.

Pokud si však stále lámete hlavu, jaká vlasová kosmetika pro vás bude ta pravá, rozhodně se nejprve poraďte se svým kadeřníkem, který vám doporučí produkty vhodné právě pro váš typ vlasů.

Přehled šamponů a jejich účinků na vlasy

Na trhu najdete vedle přípravků na mastné, suché nebo barvené vlasy také následující šampony. Nevíte, co jejich názvy znamenají? Poradíme vám:

Zvlhčující (moisturizing, hydrating). Tyto produkty dodají vašim vlasům vláhu a uhlazují povrch vlasu. Hodí se třeba pro silné, vlnité a suché vlasy.

Objemový (volumizing). Potřebují vaše vlasy dodat trochu života? Pak vybírejte produkty, které slibují, že jim dodají na objemu. Tyto šampony se hodí pro jemné vlasy.

Posilující (strengthening). Jak už název napovídá, s takovýmto šamponem vlasy posílíte. Pokud je máte poškozené, lámou se, často je zesvětlujete, tyto přípravky budou pro vás správnou volbou. Obsahují větší množství proteinů, které vlasy posilují.

Vyrovnávací (balancing). Tato kategorie představuje pomyslný střed mezi přípravky pro suché a těmi pro mastné vlasy. Nevysušují a zároveň nejsou výrazně hydratační. 

Jak si správně vlasy mýt?

Možná si říkáte, že u tak banální věci, jakou mytí vlasů bezesporu je, nemůžete udělat chybu. Pravdou ale je, že můžete a kvůli tomu pak vaše vlasy nevypadají tak, jak byste si představovala. Jak tedy správně na to?

1. Vždy volte správnou teplotu! Vlasy si tedy nemyjte ledovou vodou, protože tou je příliš dobře neumyjete, horká voda zase dráždí pokožku, a tím pádem se mohou vlasy více mastit. Teplá voda, která je vám ale příjemná, je ideální.

2. Pokud si myjete vlasy každý den, používejte šampon pouze jednou. Jinak můžete šampon nanášet klidně dvakrát a následně lze aplikovat péči v podobě kondicionéru nebo masky na vlasy. 

3. Vždy produkty dobře smývejte! Pokud máte neustále mastné vlasy, příčinou může být právě špatné vymytí šamponu nebo kondicionéru. Samotné smývání bývá delší než mytí. Dejte si proto záležet.

4. Při vysoušení buďte opatrná a vlasy zbytečně nedrhněte ručníkem. Naopak jemně je do něj zabalte a přebytečnou vodu lehce vymačkávejte.

5. Také při rozčesávání buďte obezřetná a vlasy neškubejte. Mokré jsou velmi křehké, a proto musíte být opatrná. Volte kartáče, které netahají ani netrhají.

6. Nejlepší volbou je vlasy nechat volně uschnout, pokud však spěcháte a musíte použít fén, nezapomeňte své vlasy chránit vlasovou kosmetikou určenou právě na ochranu proti teplu. Ta vlasy obalí, a nedojde tak k jejich poškození. To stejné platí při konečném stylingu, jako je žehlení nebo kulmování.

Při výběru té správné vlasové kosmetiky vám možná poslouží naše testování. Které šampony u nás vedou na plné čáře? 

Redaktorka Žaneta - regenerační šampon na vlasy s olivovým oleje, Ziaja, 79 Kč (400 ml)

Koupíte na www.ziajaprotebe.cz nebo v kamenných prodejnách.

Dlouho jsem hledala šampon, který by moje suché vlasy vyživil, zároveň aby je však ještě více nezatížil, protože jsou zplihlé, velmi jemné a bez objemu. Teď jsem ale konečně spokojená se šamponem od Ziaja, který je šetrný k mým zničeným vlasům, jsou po něm hebké a krásně umyté. Navíc miluju jeho jemnou, nevtíravou vůni. Za málo peněz, opravdu hodně muziky! Tohohle šamponu se jen tak nevzdám.

Redaktorka Bětka – šampon s keratinem a marulovým olejem Keratin Smooth, TRESemmé, 134 Kč (400 ml).

Koupíte v síti drogerií.

Jelikož mám vlnité a často krepaté vlasy, dlouho jsem hledala šampon, který je zkrotí. Nakonec jsem objevila TRESemmé Keratin smooth. Používám ho společně s kondiciónerem a vlasy jsou po použití pak hladší a uhlazenější a celkově zdravější. I lépe se se foukají a upravují. Oba produkty se prodávají i za rozumnou cenu.Takže jsem spokojená.

Redaktorka Tereza - vyživující šampon pro suché vlasy Fructis Banana Hair Food, Garnier, 149 Kč (350 ml)

Koupíte v síti drogérií.

Tento šampon mám nejraději, protože se hodí pro normální i suché vlasy. Jeho prvním, pro mě nejdůležitějším plus je, že výrobek nebyl testován na zvířatech. Další výhodou je jeho složení, které je až z 98 % přírodního původu, takže se téměř obejde bez chemie. Sama mám poměrně jemné vlasy. Šampon mi ale i tak naprosto vyhovuje, protože jsou po umytí vždy lesklé a příjemné na dotek. Ráda ho kombinuji s maskou Fructis Banana Hair Food, kterou je možné používat i jako kondicionér.

SEO editorka Eva - Tuhý šampon Lotos květ, Green Idea, 188 Kč

Koupíte na www.topvet.cz

Tuhé šampony jsem již v minulosti zkoušela, takže mi nevadí jejich struktura a použití. Vlasy si na ně musí ale jednoduše zvyknout. Tento uuhý šampon z rostlinného základu neobsahuje žádné synetitické látky, takže svým vlasům dopřáváte opravdu jen tu nejlepší péči. Stačí jej párkrát protřít v mokrých vlasech, během chvilky se vytvoří pěna, pomocí které si umyjete vlasy a spláchnete. Naprosto jednoduché a výsledkem jsou zdravé a krásně lesklé vlasy. Já jsem opravdu spokojená a za klasický tekutý šampon bych tento už nevyměnila.

Redaktorka Gábi – březový šampon na suché vlasy s vůní citronové trávy Tierra Verde, 179 Kč (skleněná lahvička, 230 ml)

Koupíte na www.tierraverde.cz.

Takže nejprve k balení – to mě velmi zaujalo, protože šampon je ve skleněné lahvičce, tu si můžete po spotřebování nechat a doplnit ji ekologicky. Tím, že šampon neobsahuje žádná umělá pěnidla ani další přísady, působí trochu jinak než běžné šampony. Je více tekutý a méně pění, ale vůbec mu to neubírá na efektu. Vlasy nevysušuje a především jsem si oblíbila jeho vůni citronové trávy. Jestli jste nikdy neslyšela o mýdlových ořeších, tak Tierra Verde je v tomto šamponu použila jako zdroj přírodního rostlinného saponátu. Stejně to dělají už odpradávna v Indii. Všechny milovnice eko a bio produktů budou jásat!

Známka jako ve škole: 1

Editorka Martina – posilňující šampon proti vypadávání vlasů Scalp Renew Energizing Low Shampoo, 398 Kč (250 ml)

Koupíte v síti lékáren a na www.revolutionhair.cz

Mám velmi jemné vlasy se sklonem k vypadávání. Vyzkoušela jsem už spoustu značek a před pár lety jsem narazila na značku Semi di Lino. Od té doby jinou nepoužívám. Vlasy i pokožku skvěle umyje, vyčistí a padání se znatelně snížilo. Je dobré jednou za čas zařadit i jiný šampon, já střídám s tím an objem, od stejné značky. Tento šampon je opravdu poklad a cenově dostupný, což je bod navíc.

Redaktorka Aneta – modelační šampon pro kudrnaté a vlnité vlasy, Gyada, 329 Kč (250 ml)

Koupíte na www.curlymyself.com

Mám vlnité blond vlasy, které jsou dost suché. Jen tak nějaký šampon jim úplně nesedne. Vyzkoušela jsem už několik produktů a ne zrovna levných, ale žádný mi v poslední době neudělal takovou službu jako hydratační šampon od značky Gyada, kterou jsem vyzkoušela úplně poprvé a jsem nadšená. V poslední době mě hodně trápila vlasová pokožka, svědila mě a tvořily se mi šupinky. Potřebovala jsem tedy šampon, který bude mít jemné složení, ale zároveň si poradí i s mými vlnami. Šamponu stačí nanést menší množství, pění tak akorát. Kombinuji ho s kondicionérem stejné značky a jsem opravdu spokojená. Pokud máte i vy vnité či kudrnaté vlasy, tenhle šampon pro ně bude jako stvořený.

Autor: Aneta Valešová, Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...