Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hádejte, jak dlouho tvořilo 60 tisíc včel toto umělecké dílo!

27. února 2021 | 06:00

Umí opylovat květiny, vytvořit plástve, a dokonce nám dokážou i osladit čaj nebo kávu. Že ale umí vytvořit podobiznu staroegyptské královny Nefertiti, to jsme dosud netušili. Ve spolupráci s Tomášem Libertínym vyrobily včely tuto originální bustu, kterou prostě musíte vidět. 

Medovou sochu jménem Eternity vytvořil slovenský umělec Tomáš Libertíny, který zkoumá vztah mezi člověkem a přírodou. Vytvořit bustu z medových plástů trvalo včelám dva roky. Socha byla opravdu od začátku až do konce pouze v režii 60 000 včel. Tomáš jim připravil speciálně upravený rám tak, aby hlava Nefertiti vypadala  reálně. 

V průběhu tvoření se návštěvníci mohli na těžkou práci včel přijít podívat do galerie v Rotterdamu. Zde na vlastní oči pozorovali vznik medové královny. Po dokončení byla socha převezena do Amsterdamu. Tomáš je s finálním výsledkem spokojený. "Nefertiti jsem vybral, protože neznám v historii jinou ženu, kterou si člověk tak přesně vybaví hned, jak uslyší její jméno..."

Eternity není jediná socha z medových pláství, existuje mnoho dalších děl, která pod vedením Tomáše včely tvoří. Jsou dokonce dvě včelí farmy, kde tyto projekty vznikají. Slovenský umělec sklízí od fanoušků velký obdiv. Jeho nápaditá tvorba je totiž dílo, které lahodí nejen oku, ale i chuti.

Autor: Adéla Ondroušková