Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tělo jako stařenka, přitom je jí 32! Sara ale statečně bojuje i přes přibývající komplikace

25. srpna 2023 | 06:00

Sara se stala pro mnohé hrdinkou a pozitivní inspirací. Narodila se totiž se vzácným onemocněním zvaným Ehlersův-Danlosův syndrom. Jde o poruchu pojivové tkáně, se kterou se snaží statečně bojovat i přes vážné zdravotní komplikace. Prostřednictvím sociálních sítí se snaží o zvyšování povědomí o této nemoci, ale především také o celkovou podporu sebevědomí žen.

32letá Sara Geurts se stala pozitivní inspirací pro ženy poté, co se podělila o svůj životní příběh. Narodila se totiž se vzácným onemocněním zvaným Ehlersův-Danlosův syndrom (EDS). Tato porucha pojivové tkáně způsobuje nedostatečnou tvorbu kolagenu, ale také hypermobilitu (abnormální pružnost) kloubů a nadměrně měkkou a křehkou kůži. A právě ta je typická pro Saru. Na počátku roku 2020 jí však ještě diagnostikovali kraniocervikální nestabilitu (CCI), která Saře způsobovala problémy s krkem.

Další vážné nemoci 

Vzhledem k tomu, že její vazy nejsou strukturálně zdravé, hlava jí propadala do páteře, a musela tak podstoupit chirurgický zákrok. Mladá žena si prochází únavou, silnými migrénami, nevolnostmi či chronickými bolestmi. Navíc mladou Saru sužují další nemoci. Vedle onemocnění EDS ji trápí epilepsie, gastroparéza (nemoc, která je charakteristická pomalým vyprazdňováním pevné potravy, což způsobuje značnou nevolnost, chronickou bolest břicha či zvracení), ale i dysautonomie (poruchy autonomního nervového systému, který ovlivňuje zejména krevní tlak a tepovou frekvenci).  

Pozitivní mysl

Přestože se jí její zdravotní stav horší a specialisté nevyvracejí v budoucnu možnost dalších zdravotních komplikací, nevzdává se, je pozitivní a odhodlaná. Onu odhodlanost a energii vysílá skrze svůj instagramový profil, a bere ho tak jako prostředek k povzbuzení žen k sebelásce a pozitivnímu myšlení o těle. Pobízí všechny ženy, aby přijaly své nedokonalosti, protože právě ty tvoří jedinečnou osobnost každé z nás. Nepopírá však, že tento krok je tou nejtěžší částí.

Opora v lásce

Pro Saru je velkou oporou její partnerka Bri, která ji v létě 2020 požádala o ruku v jejich novém domečku. Využila toho, že byl před rekonstrukcí, a na zeď barvou učinila romantické gesto: „Saro, vezmeš si mě?“ Byla dojatá a své pocity napsala k příspěvku: „Jsem tolik šťastná, v slzách radosti a štěstí, že si vezmu lásku svého života a budu s touto úžasnou ženou a snoubenkou po zbytek svého požehnaného života. Nedokážu popsat, jak moc tě miluji, a nemůžu se dočkat, až s tebou začnu novou kapitolu a založíme rodinu.“ V návaznosti tehdy děkovala všem za podporu během traumatizujících týdnů. Byla totiž s partnerkou Bri napadena a obě skončily s vážnými zraněními v nemocnici.

Sara je však velká bojovnice a i přes životní překážky oplývá radostí a rozdává ji kolem sebe. Z jejího životního postoje bychom si měli vzít příklad!

Autor: Žaneta Podlahová