Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzpomínáte? Takto vypadaly potraviny za komunistů. Některé milujeme dodnes

23. března 2022 | 05:00

Jesenka, Vegetka, Granko či Kofila a Margot se těší oblibě Čechů už dlouhé desítky let. To jiné výrobky zmizely v propadlišti dějin. Zavzpomínejte s námi na pulty s potravinami z dob socialismu – na plastové obaly na chlazenou drůbež, skleněné lahve na olej či máslo v pergamenovém papíru.

Dezerty Metro, čokoládová tyčinka Milena, Pribináček nebo Termix? To všechno jsou sladké výrobky, které si drží více než 50letou tradici. Retro značky jsou stále in, i když se jejich složení za desetiletí často výrazně změnilo. Někdy k lepšímu, jindy suroviny nahradily levné tuky a sladidla.

Změnila se také jejich cena, některé potraviny byly za socialismu dotované ze státního rozpočtu, a přesto drahé vzhledem k výši platu. V roce 1989 byl podle Českého statistického úřadu běžný měsíční příjem okolo 2000 Kčs čistého. Přitom například kilo kuřete stálo 30 Kčs, jemné párky 25 Kčs za kilo a salám Vysočina 1 kg 60 Kčs.

Některé pochutiny předrevoluční éry na pultech už nenajdeme, některé si ale drží místo na výsluní dodnes a Češi je stále milují. Pojďte si s námi projít 12 nejoblíbenějších, mnohé další si můžete připomenout na fotkách ve fotogalerii:

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak vypadala dovolená za komunistů.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

 

 

Autor: red