Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladou ženu (23) zabila rakovina děložního čípku: Zemřela matce v náručí!

14. ledna 2012 | 06:47

Mercedes Curnow zemřela předčasně na rakovinu, která se dala včas podchytit. Lékaři jí však řekli, že je na takové vyšetření ještě mladá. Zoufalá matka ji objímala v posledních minutách jejího života.

„Podle některých lékařů vám ve dvaceti letech rakovina nehrozí. Ignorují proto všechny varovné příznaky. V případě mé dcery Mercedes už pak bylo pozdě,“ stěžuje si její zoufalá matka Sandra Cousins z britského Cornwallu.

Mladá a krásná dívka by ještě žila, nebýt nedbalosti lékařů. Mohla založit rodinu a svou matku Sandru udělat šťastnou babičkou. O své zdraví se prý navíc pečlivě starala.

„O speciální vyšetření dcera žádala už ve dvaceti letech, kdy cítila gynekologické problémy, ale odmítli jí vyhovět. Rok na to - v dubnu 2010, jí najednou byla diagnostikována rakovina děložního čípku. A to už bylo pozdě,“ podotýká matka smutně.

Léčba byla už marná

Mercedes po zdrcující diagnóze prodělala 33 radioterapii a devět měsíců chemoterapie, ale všechno marně.

Půvabná Mercedes Curnow tu už není zanedbáním lekařů.
Autor: profimedia.cz
Zemřela 14. prosince loňského roku doma v náruči své matky.

"Kdyby jí udělali cytologické vyšetření hned, kdy je o to žádala, byla by naživu. Jde o agresivní druh rakoviny, proto se musí podchytit co nejdřív!" upozorňuje Sandra Cousins, která se se ztrátou dcery, o níž se během nemoci obětavě rok a půl starala, jen stěží vyrovnává.

Nechte svou dceru očkovat!

Preventivní očkování proti rakovině děložního čípku má význam u dívek mezi 9 až 14 lety. Tři vakcíny stojí až 12 tisíc korun, ale v průběhu letošního roku (snad od dubna!) by toto očkování mělo být u nás zdarma!

Screening pro prevenci rakoviny děložního čípku je prováděn mikroskopickým vyšetřením cytologického stěru z děložního čípku, který odebere gynekolog při preventivním vyšetření. Jen u malého procenta žen je cytologický nález abnormální. Přesto by se tento druh rakoviny neměl podceňovat!

Ještě zabalila vánoční dárky

Mercedes přes zhoršující zdravotní stav doufala, že nemoc zvládne. Ještě před smrtí dokonce stihla objednat přes internet a zabalit vánoční dárky pro rodinu a přátele.

Mercedes Curnow zemřela na rakovinu děložního čípku.
Autor: profimedia.cz
Její matka Sandra Cousins nyní proto založila nadaci, nejen na památku dcery, ale aby varovala mladé dívky, které sice zatím nemají na vyšetření běžně nárok, přesto by na něm měly trvat.

Vinu na tom má i britská legislativa, která se v roce 2003 změnila. Do té doby byly tyto testy u žen prováděné od 20 let, ale doba se prodloužila nad 25 let.

Na Facebooku proto Sandra Cousins rozpoutala podpisovou akci, kterou chce podnítit změnu zákona, tedy, aby byly na rakovinu ženy testovány znovu už od 20 let.

Autor: INT, bak