Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ivana Trump slaví 72! Čím česká lyžařka okouzlila budoucího prezidenta USA?

20. února 2021 | 06:00

Narodila se v Gottwaldově, dnešním Zlíně, jako Ivana Zelníčková. Od mládí závodně lyžovala, studovala na vysoké škole. Díky úspěchům v lyžování se stala náhradnicí do československého olympijského týmu a mohla cestovat i na Západ. Netrvalo dlouho a dostala se do Kanady, tam se věnovala modelingu. Později odešla do USA, tam poznala budoucího amerického prezidenta. Její cesta k bohatství a slávě mohla začít.

Když se před sedmdesáti lety narodila, byla drobná a slabá, takže byla nějaký čas v inkubátoru. Rodiče se tedy snažili, aby byla silná. Ve dvou letech ji naučil otec plavat i lyžovat – a ona se tréninkům nebránila. Už odmalička na ní bylo vidět, že tahle holka je houževnatá a ambiciózní. Když jí bylo šest let, odbyla si svůj první lyžařský závod. Vedle lyží chodila taky na gymnastiku a celé dny trénovala. A také se dobře učila!

Hezká tvář a chytrá hlava

Talent, inteligence a taky krása. Dlouhovlasá dívka s hezkou tváří okouzlovala spolužáky už na střední škole, takže není divu, že se začala věnovat i modelingu. Zahájila studia tělocviku na Univerzitě Karlově a v modelingu viděla spíše možnost si přivydělat. Už tenkrát moc dobře věděla, že život je především obchod, což bylo ostatně její celoživotní krédo. V roce 1970 se mimo jiné objevila ve filmu Pan Tau na horách a o rok později se provdala za rakouského lyžaře Alfreda Winkelmeiera. Z lásky to ovšem nebylo, manželství vydrželo jen dva roky. Díky rakouskému pasu se Ivana dostala na Západ.

V roce 1975 vycestovala do Kanady, tam nejdřív pomáhala v obchodě s lyžařskými potřebami a později se dostala opět k modelingu. Klienti si ji žádali, takže netrvalo dlouho a dostala se do New Yorku. Osudové bylo setkání s jejím druhým manželem Donaldem Trumpem, kterého poznala v roce 1976 v baru. Bylo jí dvacet devět, jemu o dva roky víc. Zaplatil jí útratu, a ještě ji odvezl domů cadillacem. Láska na první pohled to nebyla, ale Ivana ocenila jeho vytrvalost a zdvořilost. Už tenkrát patřil Trump k bohatým mužům, což Ivaně imponovalo.

Manželé i obchodní partneři

Za devět měsíců se česká emigrantka provdala za majitele několika kasin a mrakodrapu Trump Tower. Jejich sňatek provázel velký mediální zájem a od té doby se stala Ivana středem pozornosti. Během patnácti let se jim narodily tři děti: Ivanka, Eric a Donald Junior. Vedle toho se z nich stali i obchodní partneři. Ivana měla na starost veškerou výzdobu v hotelech, které patřily manželovi, a ona se svého úkolu zhostila skutečně zodpovědně. Ve Vanity Fair o ní napsali: „Byla výborná organizátorka, přestože na sobě měla boty od Diora, chodila klidně v pilinách.“ V roce 1987 byla zvolena dokonce hoteliérkou roku!

Donald Trump měl ale rád hezké ženy, a právě na nich taky ztroskotalo manželství s Ivanou. Když se provalila nevěra s Marií Marple, také blondýnou, bylo jasné, že manželství zvoní umíráček. Rozvedli se v roce 1990 a podobně jako jejich svatba bylo i rozvodové řízení pečlivě sledováno médii. Ivana mohla v duchu jásat, většinou o ní psali novináři jako o loajální manželce a skvělé matce, kterou zradil muž. Ona ho však i nadále podporovala a mnohokrát o něm řekla, že při něm bude stát v dobrém i ve zlém.

Po rozvodu úspěšnou podnikatelkou

Díky rozvodu získala poměrně velkou sumu a začala sama podnikat. Se jménem Trump to šlo ale skoro samo. Rozjela úspěšný teleshoping s prodejem oblečení, šperků a kabelek značky Ivana, začala psát knihy, a dokonce přednášela management. Vždy ve svém životě tvrdila, že každý by ze sebe měl vydat to nejlepší. Přesně jako ona.

Po Trumpovi měla ještě hodně mužů, dvakrát se vdala a dvakrát rozvedla. Překvapivě to byli oba Italové a o spoustu let mladší. Její čtvrtý manžel Rossano byl o 23 let mladší než ona – jí tehdy bylo 59 a jemu 36. Přestože se po roce rozvedli, i nadále spolu udržují přátelské vztahy. Stárnutí zřejmě není něco, s čím by se chtěla Ivana smířit, a tak neustále podstupuje nejrůznější plastiky. Kritikům, kteří jí vyčítají, že to přehání, odpovídá: „Investovat do krásy je dobrá obchodní reklama.“

Netradiční babička s mladými milenci

Pokud jde o věkový rozdíl mezi ní a jejími milenci, jen k tomu říká, že ji prostě mladší muži přitahují, ale do dalšího sňatku se prý nežene. Přesto ji mnohé ženy považují za vzor, protože se v životě dokázala vždy postarat sama o sebe. Dnes tráví čas mezi Miami, New Yorkem a jižní Francií a funguje i jako "Ivana-ma" a "Glam-ma" svým devíti vnoučatům. Tahle babička rozhodně jen tak neposedává v koutě.

 

Autor: aši