Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Princ Charles dnes slaví 72: Která žena byla skutečně jeho osudovou láskou?

  • Princ Charles
    14. listopadu 2020 | 06:00

    Královna Alžběta připravuje svého syna Charlese na převzetí monarchie a královskou roli. Až jí bude pětadevadesát, udělá z něj zastupujícího vládce. Po její smrti pak usedne na trůn se vším všudy. Dnes slaví Charles dvaasedmdesát a mezi poddanými moc oblíbený není. Lidé mají radši jeho syny – prince Williama či Harryho. Jaký byl jeho život a co všechno vás u Charlese možná překvapí?

    Možná je princ a následník trůnu, život ale jednoduchý rozhodně neměl. Navíc už na předání koruny čeká dost dlouho, zdá se totiž, že jeho matka Alžběta je nesmrtelná. Co všechno jste o něm možná nevěděli? A jak se vám líbí fotografie, na které je obklopen svými syny a vnoučaty a kterou královská rodina uveřejnila právě u příležitosti jeho kulatin?

  • Jako dítě nebyl moc zdravý

    Autor: Profimedia

    Během svého dětství trpěl mladý princ Charles častými záněty vedlejších dutin. Měl pořád rýmu a špatně se mu dýchalo. Kvůli tomu byl dokonce v roce 1957 hospitalizován, a v tomtéž roce navíc chytil asijskou chřipku. Ve dvanácti měl pro změnu spalničky.

  • Nebyl sportovně založený

    Autor: Profimedia

    Jako dítě byl Charles tak trochu nešika, byl pomalý, měl nadváhu a jeho pohyby byly nekoordinované. Vůbec nic mu nešlo – rugby, kriket ani fotbal. To bylo velké zklamání pro jeho otce Philipa. Navzdory tomu, že ho matka, královna Alžběta, naučila ve čtyřech letech jezdit na koni, nesnášel jízdu na koni a měl z koní strach.

  • Nesnášel internátní školu

    Autor: Profimedia

    Princ z Walesu byl prvním dědicem trůnu, který se měl vzdělávat mimo palác. Když mu bylo osm, poslali ho do Cheam School v Hampshire, kam chodil i jeho otec. Charlesovi se moc stýskalo a v soukromí plakal s medvídkem v náručí. V internátní škole byl nešťastný, přesto ho tam rodiče nechali celých pět let.

  • Ve škole ho šikanovali

    Autor: Profimedia

    V internátní škole Charlese ostatní děti šikanovaly. Jeho spolužáci si z něj dělali legraci kvůli jeho odstávajícím uším a smáli se mu. Od prvního dne, kdy vstoupil do školy, se stal obětí šikany i kvůli svému titulu a také faktu, že je dědicem trůnu. Jen málo dětí s ním během oběda nebo o přestávce mluvilo.

  • Jeho vztah k matce byl chladný

    Autor: Profimedia

    Vztahy mezi královnou Alžbětou a Charlesem nebyly právě vřelé. Místo objetí dětem podávala jen ruku a Charles od té doby matku popisoval jako „lhostejnou“. Mnohem vřelejší vztah měl ke královně matce, své babičce, nebo k dědečkovi.

  • Měl románek s Barbrou Streisand

    Autor: Profimedia

    Charles byl okouzlen hereckým uměním Barbry Streisand. V roce 1974 ji navštívil po premiéře filmu Funny Girl a od té doby zůstali v kontaktu. Znova se setkali v roce 1994 v Londýně, když se herečka účastnila charitativní akce Prince´s Trust, a o deset měsíců později byli spatřeni v Los Angeles v hotelu Bel Air, jak si dopřávají soukromý čaj. V té době už byl Charles ženatý s Dianou, a ta ho podezřívala z nevěry. Zda skutečně k něčemu došlo, vědí jen princ a Barbra.

  • Na univerzitě měl podprůměrné výsledky

    Autor: Profimedia

    Když ho přijali na univerzitu Trinity College v Dublinu, měl podprůměrné výsledky, které téměř zabránily přijetí. Studoval antropologii, archeologii a historii, později na Charles University ve Walesu studoval waleskou historii. Titul získal v roce 1970 a stal se prvním dědicem, který absolvoval univerzitu.

  • Říkali mu „princ playboy“

    Autor: Profimedia

    Než se oženil s Dianou, byl považován za playboye, který střídá ženy. Jeho strýc lord Mountbatten mu údajně půjčoval svůj dům k romantickým záletům. Kdo ví, co je na tom pravdy, ovšem možné to je.

  • Píše knihy a maluje

    Autor: Profimedia

    Princ Charles se velice intenzivně zajímá o ekologii, na toto téma napsal dvě knihy. V roce 1980 dokonce napsal knihu pro děti založenou na příběhu, který kdysi vyprávěl svým bratrům Andrewovi a Edwardovi. Vedle psaní taky horlivě maluje, nejraději akvarelovými barvami. V roce 2013 bylo v on-line galerii prodáno 130 jeho děl. Malířský talent zdědil po matce.

  • Láska jeho života – Camilla

    Autor: Profimedia

    S Camillou se Charles potkal, když mu bylo 23 let. Vtipkovali, že její babička měla aférku s králem Edwardem VII. Tehdy mu prý řekla: „Cítím, že máme něco společného.“ Začali spolu chodit, ale když odešel do služby k námořnictvu, po návratu byla Camilla zasnoubená s Andrewem Parkerem Bowlesem. Přestože oba založili rodiny, jejich románek pokračoval v roce 1986 a v polovině 90. let se rozvedli se svými partnery. Jejich lásce už nestálo nic v cestě, vzali se v roce 2005. Camillu považuje Charles za svou životní lásku.


Autor: aši
Diskuse ke článku
.