Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vaginy nejsou ošklivé, tvrdí český umělec! Svými kresbami učí ženy mít se rády

17. září 2020 | 06:00

Je bohužel stále častým případem, že my ženy nemáme pozitivní vztah k vlastnímu přirození. Mnohé z nás ani netuší, jak vlastně vypadá, jsou přesvědčené, že je to něco ošklivého, a raději to ani nechtějí vidět. Odkud pochází tato nelibost vůči vulvám či vaginám? Je to zřejmě u každé z nás jiné. Negativního přístupu si všiml umělec Jan Gruml a rozhodl se to změnit.

Je zajímavé, že se takového projektu chopil muž, aby v nás ženách probudil úctu a lásku k sobě samým. To s tím také mnohdy souvisí. Přece jen je vagina naší neodlučitelnou součástí, a pokud ji nebudeme mít rády, naše sexualita a sexuální život celkově budou touto okolností ovlivněny.

Když před jedenácti lety hledal nějaký projekt, který by mohl ztvárnit, na popud kamarádky se chytil nápadu malovat ženská přirození. Zajímalo ho, jestli si dokáže u cizích lidí vybudovat důvěru. Nejdříve samozřejmě bojoval s předsudky, spousta lidí ho nazývala úchylem, ale nakonec se to chytlo a projekt dostal ještě jiný a mnohem hlubší rozměr. Po zveřejnění prvních kreseb se totiž začaly ozývat další a další ženy. Posílaly mu fotky svých vulv a ohlasy byly velmi pozitivní. Mnoha ženám totiž pomohl změnit pohled na vulvu, už jim nepřipadala tak nepřijatelná.

„Vadilo mi, když spousta lidí kolem mě tvrdila, že jsou vulvy ošklivé, a proto jsem s celým tím projektem také začal,“ vyjádřil se Jan Gruml. Tím, že se projekt tak uchytil, vznikla v roce 2017 kniha 69 vagín. Jenže ženy mu fotky posílaly dál, a proto vzniklo ještě několik kalendářů a nyní svůj další projekt obohatil ještě o prsa a komentáře modelek. Prsa jsou totiž, jak se ukázalo, dalším velmi citlivým místem na těle ženy, se kterým je skoro každá nespokojená.

Honza také zjistil, že vyjádření se žen ke svým „podobiznám“ dává celému projektu ještě větší sílu a pomáhá nahlédnout do problému ještě důkladněji. Jsou to velmi autentická vyznání, která možná sdílí i mnohé další ženy a díky nimž mohou přijít na to, že nejsou jediné, kdo si něco podobného myslí. Dodá jim to sílu a sebevědomí. Je skvělé, že se Honza toto tabu snaží prolomit a uvědomuje si vše, co za tím stojí. „Projekt mě ovlivnil v tom, že po zhlédnutí velkého množství vizuálních podnětů si víc užívám čichový vjem během reálného fyzického kontaktu. Rozvinula se mi více empatie, i když už dříve byla podle mě dost rozvinutá, a celý projekt mě naplnil pocitem, že dělám něco užitečného pro společnost... A neskutečně mě to baví,“ prohlásil Honza. Uvedl také, že mnoho zkreslených názorů na to, jak má vulva vypadat, pochází z pornografie, kde mají ženy plastikami upravená přirození. Honza je podle mě velmi odvážný, že se do něčeho podobného pustil. Otevřel se mu vhled do ženského světa plného podceňování a komplexů a on se s tím rozhodl bojovat. Klobouk dolů a díky!