Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vraťte optimismus do života! Díky těmto radám budete opravdu šťastnější

  • Jak vrátit úsměv na tvář?
    13. února 2021 | 06:00

    Udržet si dobrou náladu šlo v uplynulém roce často velmi těžce. A ani tento rok nezačal úplně nejveseleji. Připadá vám, že není důvod se usmívat? Máme pro vás tipy optimistů, díky kterým můžete být šťastnější.

    Děti se rodí jako optimisté a až život je přivádí k pesimismu, tvrdí Jason Wachob, který vede web pro zdravý život MindBodyGreen.com. Jestli trávíte svůj život vedle dětí a vnímáte jejich pohled na svět, jistě mu dáte za pravdu. A jak děti stárnou, vidíte, že některé z nich si optimismus udržely, a některé ne. Kdo vyrostl z dítěte, kterým jste byli vy?

  • Máte to v sobě

    Jestli jste ta, které zmizel úsměv ze rtů a vidina lepších zítřků je podle vás v nedohlednu, nemusíte věšet hlavu. Základ optimismu máte v sobě, dětství je toho důkazem. Zkuste se k němu přiblížit. Jde to! Potvrzuje to i odborník David Mezzapelle, autor knihy Nakažlivý optimismus, který se tímto tématem zabýval pět let. „Někteří lidé jsou přirozeně optimističtější, ale věřím, že někdo, kdo je negativní nebo pesimistický, může své naladění ovládat a vylepšovat ho.

  • Vliv na život

    Jeho studie mimo jiné ukázala, že optimisté vydělávají víc peněz, méně je trápí nachlazení, mají snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění a dokonce žijí déle. To je hned několik důvodů, proč na svém novém nastavení začít pracovat. Ale nečekejte změnu ze dne na den. Optimismus je něco, co musíte každý den procvičovat. Zkuste si osvojit tyto návyky.

  • Vděčnost

    Třeba za to, že je krásný slunečný den, že vaše dítě s úsměvem snídá, že vás pes nadšeně vítá, když se vracíte domů. I tyto malé věci se stávají zdrojem radosti. Možná můžete mít pocit, že optimisté se uzavírají před nezdary a vším ošklivým, ale není to tak. Oni vidí i v nepříjemných věcech přínos. „Když optimisté narazí na problémy, nevypadají pro ně tak špatně, protože se naučili vždy najít na problému něco dobrého,“ říká David Mezzapelle.

  • Čas a energie

    Optimisté se nevěnují jen sobě, ale třeba pomáhají ostatním, jsou k dispozici své rodině i přátelům. Pomoc je aktivita, která je optimistům blízká. A právě tahle vlastnost je dobrým startem, jak být optimističtější.

  • Inspirace od ostatních

    Když lidé slyší příběhy ostatních, kteří se nevzdávají a věří v dobro a lepší zítřky, podporuje to jejich optimismus. Čím to je? Často jsme nešťastné kvůli tomu, že si myslíme, že jsme ve svém boji na všechno samy. Když ale najednou slyšíme, že někdo prožíval to samé a vše se v dobré obrátilo, dává nám to naději. A to je základ optimismu.

  • Dobrý výběr

    Vaše naladění hodně souvisí s tím, s jakými lidmi trávíte čas. Když budete obklopena pouze pesimisty, může vás jejich společnost hodně vyčerpat. Jejich negativní energie je silná a někdy je těžké se jí bránit. Proto je lepší být v blízkosti veselých lidí. „Optimismus je magnetem štěstí. Když jste kolem lidí, kteří jsou pozitivní a optimističtí, ovlivňuje vás to,“ říká olympijská gymnastka Mary Lou Retton.

  • Nesouhlas

    „Optimističtí lidé neberou názory ostatních příliš vážně, když s nimi nesouhlasí,“ tvrdí David Mezzapelle. Co z toho plyne? Neposlouchejte ty, kteří vám říkají, že něco nejde, že toho nemůžete dosáhnout. Klidně s nimi nesouhlaste. Je to jejich realita, ne vaše.

  • Odpuštění

    Tohle se snadno říká, ale hůř dělá. Optimisté mají schopnost odpouštět. Zkrátka minulost je minulost. Nastavte si v sobě, ať vám dávné křivdy nekazí současnost.

  • Úsměv

    Základní pilíř, který musíte pravidelně trénovat. Úsměv vytváří šťastné prostředí, které přitahuje ostatní. Štěstí i v malých dávkách uvolňuje serotonin, hormon, který přispívá k pocitu pohody. A to není vše. Úsměv má také zdravotní výhody. Podle studie z Univerzity Kansasu snižuje intenzitu stresové reakce organismu bez ohledu na to, jestli je člověk skutečně šťastný.

    Další zajímavé články naleznete na webu zeny.cz či v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: red
Diskuse ke článku
.