Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zapomeňte už konečně na svého ex! Máme osvědčené rady od vztahových koučů

  • 17. ledna 2021 | 06:00

    Znáte to. I když se smíříte s tím, že už se s ním nikdy neuvidíte, nemůžete na něj přestat myslet. Je to jako být zajatcem vlastního mozku. Tak povolejte na pomoc vztahové kouče! S nimi svou chandru překonáte svižněji.

    To, že nejdřív musíte překonat první náraz a pochopit, že rozchod už je definitivní a nemá cenu expartnera přemlouvat, je proces, který není možné přeskočit. Vyplakat a pořádně se vyzuřit o samotě nebo s kamarádkou je přirozené a nezbytné. Co ale dělat, když se vám v hlavě i přes to vytvoří jakási smyčka, kdy si neustále přehráváte situace s ex, ve kterých jste domněle selhala, obsesivně se vracíte k hezkým chvílím a před očima máte pořád JEHO tvář? Jde v podstatě o zlozvyk, ze kterého je třeba se vymanit. „Lidskou přirozeností je dosahovat cílů, řešit aktivně problém. V tomto případě se ale mozek snaží vyřešit něco, co řešení nemá. Takže jede naprázdno, vlastně běží na místě. Pomůže přesměrovat myšlenky na něco jiného,“ říká vztahová koučka Susan Winter. Jak konkrétně na to?

  • Najděte novou vášeň

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Mnoho lidí, kteří to s vámi myslí dobře, řekne: „Hlavně neseď doma, běž se bavit.“ To se ovšem může zvrtnout ve vír večírků a akcí s přáteli, jen abychom nebyly samy. Výsledek? Nehnete se v řešení mentální smyčky ani o píď, protože jde o pouhé pomíjivé rozptýlení. Když se vrátíte domů, čeká vás tam stejná depka. Mnohem lepší je stanovit si nějaký cíl a jít za ním. Ale ne ledajaký! Musíte si zvolit něco, co vás naprosto pohltí, strhne, čemu se vášnivě oddáte. Může to být hubnutí, učení se novému jazyku nebo třeba chov činčil, pokud vám to udělá radost. „Jedině tehdy, když se začnete zabývat něčím, co je pro vás v danou chvíli přitažlivější než ex, a budete v tom dělat pokroky, můžete začít zapomínat,“ říká kouč Matthew Hussey, kterého společně s desítkami podobně chytrých lidí najdete na YouTube, kde má svůj kanál.

  • Rozostřete ho

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Když na něj vzpomínáte, vidíte ho nejspíš živě před očima. Možná v momentu, kdy se vám díval hluboce do očí. Vypadá dobře, že? To vám ovšem k ničemu není, tak zkuste tento obrázek vymazat. Jak? „Představujte si, jak jeho tvář osvětlujete tak dlouho, až nebude vidět. Pak se chvíli věnujte něčemu jinému a udělejte to znovu. Opakujte to desetkrát až patnáctkrát. Věnujte se tomu každý den, až si jeho podobu už nebudete schopná pořádně vybavit. Mám to ověřené na sobě, ale chce to trpělivost,“ říká kouč Dalexis Peguero.

  • Vyberte si lepší já

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Po obzvlášť těžkém rozchodu, natož rozvodu, stojíme před volbou. Staneme se zhrzenou ženou, která nevěří mužům ani sobě? Nebo nás bolest přiměje pracovat na sobě a stát se svou nejlepší verzí? Pokud chcete, aby byl váš další vztah mnohem kvalitnější, měla byste sama „nabízet“, co hledáte. Jaké vlastnosti má mít váš partner? Máte je sama? Potřebujete pracovat na svém sebevědomí, než budete znovu připravená jít s někým životem? Do toho! Najměte si kouče, choďte k psychologovi, porozhlédněte se po chytrých knížkách, které vám otevřou oči ohledně vlastního nitra.

  • Pozorujte bolest

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Pokud to pořád bolí, zkuste k emoci přistoupit netradičním způsobem. „Nesnažte se ji potlačit nebo ignorovat, nemá to cenu. Místo toho ji pozorujte, jako by byla hostem ve vašem těle, který odejde. Na několik minut denně si sedněte a o této emoci meditujte. Co ve vás vyvolává za myšlenky? Proč zrovna tyhle? Když se na ni budete jen pomyslně dívat, uvidíte, jak bude postupně odcházet. Čím častěji to budete dělat, tím pomine dřív,“ říká kouč Dalexis Peguero.

  • Vzývejte špatné časy

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Nevzpomínejte na hezké okamžiky vztahu! Alespoň prozatím ne. Naopak si připomínejte to, co vás na vašem někdejším milém štvalo! Když chceme někoho zpátky, máme tendenci si ho idealizovat. To musíte mozku zatrhnout. A věřte tomu, že někde je muž, který se k vám bude hodit lépe. Vašemu ex tak můžete poděkovat: uvolnil mu místo ve vašem životě.

  • Vraťte se k sobě

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Nikdo vás nemůže udělat „celistvou“ a šťastnou. Tak byste se měla cítit i bez muže. Možná milujete nikoli ex, ale spíš jeho lásku k vám. Potřebujete neustále slyšet, že jste krásná a skvělá, jinak si nevěříte? Pak začněte pracovat na sebelásce.

  • Noví muži na obzoru 

    rozchod
    Autor: istock.cz

    Po rozchodu většinou nemáme hned chuť seznamovat se s jinými. Přemáhá nás pocit, že se stejně nikdo nevyrovná tomu, kdo nás opustil. Přesto jedním z dalších způsobů, jak přesměrovat myšlenky od vzpomínek na ex k přítomnému okamžiku a jít dál, je vídat nové lidi. Nemusíte schůzce říkat rovnou rande, jde jen o to, přesvědčit zmatený mozek o tom, že jsou na světě i jiní muži než ten, na kterého pořád myslíte, že jsou někteří i fajn a že se jim líbíte!

Autor: Linda Kholová
Diskuse ke článku
.