Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 maličkostí, které rozhodnou o tom, co si o vás okolí myslí. Jak udělat nejlepší první dojem?

  • 21. února 2021 | 06:00

    Všichni víme, že první dojem rozhoduje. A že nemáme šanci udělat ho znovu. Maximálně napravit, ale někdy ani nedostaneme šanci. Co rozhoduje o tom, co si lidé o nás v prvních chvílích pomyslí?

     

  • Oční kontakt

    ...
    Autor: shutterstock.com

    "Oko – do duše okno," říkaly již naše babičky, kterým slovo "personalistika" rozhodně neříkalo to, co nám. Nemusíte být zrovna odborník na neverbální komunikaci, aby vás po pár minutách otrávilo hovořit s člověkem, který neustále uhýbá pohledem. Takový člověk je rázem považován za plachého, neupřímného, nejistého, a dokonce i prolhaného. Pokud chcete zapůsobit příjemně, rozhodně myslete na dostatek přímého očního kontaktu.

    Jak udělat ten nejlepší první dojem? Na to odpovídá vztahový terapeut Honza Vojtko:

  • Barva oblečení

    Barva oblečení je pochopitelně jedna z věcí, které upoutají pozornost na první pohled. Samozřejmě, že pokud jdete na pohovor do práce, zvolíte jinou barvu než na rande. I tak ale určité barvy vyvolávají v lidech podobné dojmy: lidé v černé jsou obyčejně považováni za citlivé a umělecky založené jedince. Červená barva o vás na první pohled řekne, že jste aktivní, jdete si za svým cílem a umíte si užívat život. Zelenou zapůsobíte nejlépe ve chvíli, kdy chcete dát najevo svou loajalitu a oddanost. Lidem v bílé se často přisuzují logické uvažování a vysoká organizovanost, lidem v modré zase ohleduplnost k ostatním.

  • Podání ruky

    podání ruky
    Autor: Shutterstock
    Pouhým podáním ruky můžete také podstatně ovlivnit to, co si o vás druzí pomyslí. Silný a sebevědomý stisk vzbuzuje představu o tom, že jste rozhodní a umíte dávat najevo své názory. Naopak příliš slabý stisk vzbudí dojem, že nejste příliš stálí ve svých názorech, že bude jednoduché vás ovládnout a méně dobré vám věřit.

  • Co máte na nohou?

    Vybírejte vždy správnou velikost bot.
    Autor: profimedia.cz

    Boty údajně vypoví o člověku mnohé: nejde ani tak o jejich cenu jako spíš o to, jestli jsou čisté, jak se o ně člověk stará či nestará a jestli se hodí pro danou příležitost. To možná člověk vnímá podvědomě. Samozřejmě se můžete stát odborníky ve čtení z bot. V Americe na to existují celé výzkumy. Podle jednoho, který provedl tým vědců z univerzity v Kansasu, můžete podle bot poznat nejen věk, ale i politickou příslušnost nebo sociální postavení majitele.

  • Jste dochvilní?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud přijdete na schůzku příliš brzy, můžete tím vzbudit na druhé straně lehké rozpaky a také pocity dotěrnosti. Pozdním příchodem naopak zapůsobíte jako člověk, kterému jsou lhostejné pocity druhých a který si neváží jejich času.

    A co s tím, když první rande nesedne? Má smysl dát tomu ještě šanci? Podívejte se na rady terapeuta Honzy Vojtka:

  • Písmo ukáže hodně

    Dávejte si pozor na podomní prodejce energetiky!
    Autor: Shutterstock.com
    Člověk nemusí být grafolog, rukopis na něj nějak působí tak jako tak. Lidem s malým drobným písmem jsou přisuzovány vlastnosti jako pečlivost, píle a plachost. Lidé, kteří mají větší a rozmáchlejší rukopis, jsou považováni za přátelské, společenské a extrovertní. Pokud na ruku příliš tlačíte, může to působit nervózně, lidé s lehkým rukopisem jsou považováni za empatičtější a citlivější.

Autor: is, beni
Klíčová slova:  láska a vztahy, dojem, seznámení
Diskuse ke článku
.