Co se stane, když omylem sníte plesnivou potravinu?

5. července  2021 
 06:00

Zápach i chuť plesnivějící potraviny snadno poznáme – ať už před konzumací nebo v nejhorším v puse. Například u sýrů to ale na první dobrou nemusíme pocítit. Není však proč panikařit. Pokud jste zdraví, váš organismus si s kouskem plísně určitě poradí. Co se stane, pokud plísně sníte – a je to velmi nepravděpodobné – opravdu hodně nebo ji konzumujete často, například v potravinách s prošlou lhůtou trvanlivosti?

Přestože můžete plíseň snadno odhalit už pohledem, po čichu nebo chuti, u některých potravin si jí hned tak nevšimnete. Podle výživového poradce Petra Havlíčka patří mezi takové potraviny například sýry. "V momentě, kdy zkonzumuji něco plesnivého, tak rozhodně to není o tom, že začnu okamžitě propadat panice," vysvětluje Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Náš střevní mikrobiom a imunitní systém si s plísní hravě poradí. U požití většího množství potravin s plísní se mohou objevit zažívací obtíže a u extrémního množství i bolest hlavy a halucinace. Ovšem lysohlávka na chlebu ani sýru neroste, takže vám prakticky nic nehrozí.

Pomůže živočišné uhlí

Pokud se ale přece jen necítíte dobře, pak Petr Havlíček doporučuje sáhnout po živočišném uhlí. Jedná se o netoxické léčivo, které se v trávicím ústrojí nevstřebává. Váže na sebe střevní plyny, hnilobné produkty, bakterie, toxiny a další chemické sloučeniny, které tím inaktivuje.

 

Co jsou mykotoxiny?

Při časté a dlouhodobé konzumaci plesnivých potravin jsou rizikem tzv. mykotoxiny, tedy škodlivé látky produkované zejména plísněmi. Tyto látky mohou poškodit i játra, ledviny a imunitní systém. Ovšem jedná se už o naprostý extrém, který se pravděpodobně netýká nikoho z nás. Po požití plesnivého jídla zachovejte klid a v případě nevolností si tak jen vezměte tabletku živočišného uhlí.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji