Zápach i chuť plesnivějící potraviny snadno poznáme – ať už před konzumací nebo v nejhorším v puse. Například u sýrů to ale na první dobrou nemusíme pocítit. Není však proč panikařit. Pokud jste zdraví, váš organismus si s kouskem plísně určitě poradí. Co se stane, pokud plísně sníte – a je to velmi nepravděpodobné – opravdu hodně nebo ji konzumujete často, například v potravinách s prošlou lhůtou trvanlivosti?
Přestože můžete plíseň snadno odhalit už pohledem, po čichu nebo chuti, u některých potravin si jí hned tak nevšimnete. Podle výživového poradce Petra Havlíčka patří mezi takové potraviny například sýry. "V momentě, kdy zkonzumuji něco plesnivého, tak rozhodně to není o tom, že začnu okamžitě propadat panice," vysvětluje Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Náš střevní mikrobiom a imunitní systém si s plísní hravě poradí. U požití většího množství potravin s plísní se mohou objevit zažívací obtíže a u extrémního množství i bolest hlavy a halucinace. Ovšem lysohlávka na chlebu ani sýru neroste, takže vám prakticky nic nehrozí.
Pokud se ale přece jen necítíte dobře, pak Petr Havlíček doporučuje sáhnout po živočišném uhlí. Jedná se o netoxické léčivo, které se v trávicím ústrojí nevstřebává. Váže na sebe střevní plyny, hnilobné produkty, bakterie, toxiny a další chemické sloučeniny, které tím inaktivuje. Při časté a dlouhodobé konzumaci plesnivých potravin jsou rizikem tzv. mykotoxiny, tedy škodlivé látky produkované zejména plísněmi. Tyto látky mohou poškodit i játra, ledviny a imunitní systém. Ovšem jedná se už o naprostý extrém, který se pravděpodobně netýká nikoho z nás. Po požití plesnivé potraviny zachovejte klid a v případě nevolností si tak jen vezměte tabletku živočišného uhlí.