Jednoduché tipy, jak zrychlit metabolismus. V každém věku!

  • Jednoduché tipy, jak zrychlit metabolismus. V každém věku!
    17. února  2021 
     06:00

    Vždycky to jde. Popostrčit tělo, aby šlapalo rychleji. Ať je vám třicet, čtyřicet nebo šedesát. Nevíte, jak na to? Poradíme vám!

     

    Někdy se prostě váha ani nehne. Tím, že tělo stále zatěžujeme dietami nebo utaženým jídelníčkem, snižujeme možnost skutečně zhubnout. Ale změna dokáže tělo probudit, rozjet a nastartovat.

  • Když je vám 20

    V tomto věku vás pomalé spalování trápit nebude. Dvě nebo tři kila jdou dolů skoro sama, nastartovaný metabolismus spaluje nejrychleji v celém životě. Pomyslného vrcholu v rychlosti spalování dosáhne každý trochu jindy, obecně se udává, že nejpozději kolem 25. roku. Do té doby také tělo buduje kosti. Poté už začne rychlost spalování klesat a mnohé ženy si s nadcházející třicítkou uvědomují, že nemohou jíst úplně to samé, co před deseti lety.

    Náš tip: Naučte se zdravé návyky, budou se vám hodit.

    Sportujte často, ideálně 5x týdně. Tím nemyslíme hned několikakilometrový běh. Stačí trochu pohybu a váš oběhový systém se nastartuje, tělo se prokrví a mozek, jako ostatně i jiné orgány, se lépe zásobí kyslíkem. Hned zrána proto začleňte do svého programu aspoň 10minutové cvičení: jógu, strečink, rychlou chůzi nebo obyčejný běh na místě.

    Víte, jak správně dělat dřep? Naučte se ho podle našeho návodu!

    Video se připravuje ...
    Super tělo s Bleskem pro ženy: Jak správně dělat dřep? • VIDEO: Martin Mol

  • Když je vám 30

    Váš metabolismus je závislý na objemu vaší svalové hmoty. Čím více jí budete mít, tím rychleji budete spalovat. „Po třicítce ovšem začíná svalové hmoty ubývat, udává se, že o tři až pět procent za deset let, pokud nejste aktivní. Právě proto je nejvhodnější doba s cvičením začít, pokud jste tak ještě neučinila,“ říká Caroline Apovian, autorka knihy The Age-Defying Diet: Outsmart Your Metabolism to Lose Weight. „Čím více svalové hmoty budete mít, tím více energie bude vaše tělo spalovat, i když se zrovna nehýbete,“ vysvětluje. Pohyb si vyberte takový, který vás bude bavit. Ideální je kombinovat vysoce intenzivní trénink s posilováním. Velký problém bývá také nepravidelnost v jídle, a to kvůli tomu, že si na něj nenajdete pořádně čas. Něco si koupíte cestou do práce a sníte to v poklusu, oběd nestíháte nebo do sebe cosi naházíte. Tohle není dobré, protože tělo se ani pořádně nezasytí, ani si pořádně neodpočine. Jezte tak, jak vám to vyhovuje, ale pravidelně. Přidejte do jídelníčku bílkoviny, zeleninu, železo a vitamin C.

    Náš tip: Nezapomeňte pít.

    Když budete dehydratovaná, nebude vaše trávení fungovat optimálně. Vypijte během dne dva litry vody.

    Chcete vypadat mladě, zdravě a šťastně? Hubněte podle rady Petra Havlíčka!

  • Když je vám 40

    Úbytek svalové hmoty pokračuje a metabolismus se ještě zpomaluje. Snadno kila nabíráte (tuk, samozřejmě), hůře shazujete. Hormonální změny způsobí, že se tuk začne ukládat i v břišních partiích. Po čtyřicítce bude zřejmě potřeba trochu snížit kalorický příjem, a to hlavně u žen, které prosedí většinu dne. Jídelníček by ale bylo lepší zkonzultovat s odborníkem, abyste neubrala moc a nedosáhla pak opaku. Určitě se ale vyplatí zmenšit porce, které se vám budou lépe trávit, a jíst pravidelně. A pozor, rozhodně zapomeňte na drastické diety, i když máte pocit, že nic jiného vašemu tělu nepomůže. Není to pravda, v této době naopak můžete tělu dietami uškodit. Hladovění totiž metabolismus zpomaluje, a navíc jednostranné a rychlé diety vedou ke ztrátě svalů, a to teď rozhodně nechcete! Také cvičení je potřeba trochu změnit a více se zaměřit na posilování.

    Náš tip: Méně pijte alkohol a více spěte.

    Odpočinuté tělo lépe spaluje a potřebuje i méně jídla. Jezte to, co po tělu vyžaduje námahu. Trávení bílkovin trvá delší dobu než trávení cukrů nebo tuků. K obědu si proto pochutnejte na hovězím, bílé rybě, tofu, vejcích nebo tvarohu. Jídlo s celozrnným složením se musí déle žvýkat, a tak se ani rychle nestráví. U těstovin, rýže nebo pečiva si tak raději vybírejte jen celozrnné varianty.

    Jak počítat kalorie a zjistit, kolik energie a živin mám konzumovat? Máme pro vás návod!

  • Když je vám 50

    Průměrná žena prodělá podle výzkumu Mayo Clinic menopauzu v 51 letech. Během přechodu dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu a k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Klasickými projevy tak bývají úbytek kostní a svalové hmoty a také nárůst hmotnosti. V této fázi je opět klíčový trénink na posílení svalů. Po padesátce se tedy zaměřte na cukry a vyměňte je raději za kvalitní sacharidy. Pokračujte v konzumaci bílkovin a zeleniny a zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Mezi zdroje patří pohanka, jáhly či celozrnná rýže.

    Náš tip: Přidávejte železo.

    Nedostatek železa patří k největším překážkám správně fungujícího trávení. Denně si dopřejte aspoň jednu dobrotu plnou tohoto minerálu, tedy žloutek, celozrnný chléb, čočku, pšeničné vločky a podobně.

    Kolikrát denně jíst, abyste zhubli? Máme pro vás odpověď!

  • Když je vám 60

    Po šedesátce se mění rozložení těla. Klesá množství svalové hmoty, a zejména ženám začínají řídnout kosti. Jediným řešením je kombinace dostatečného příjmu bílkovin a pravidelné pohybové aktivity. „S vyšším věkem se lidé bojí experimentovat a dávají přednost monotónnímu jídelníčku. Upínají se na stále stejnou stravu, na kterou jsou dlouhodobě zvyklí. Většinou se jedná o pokrmy s jemnými chutěmi a vyšším obsahem tuků i cukrů. Místo extrémních diet změňte své stravovací návyky,“ říká Šárka Jirchářová z Bezhladoveni.cz. Pestrý jídelníček by měl obsahovat bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném poměru. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné, tučné a přesolené uzeniny za libové maso a vysokoprocentní šunku a zároveň zvyšte příjem ovoce, zeleniny, luštěnin a zdrojů zdravých tuků.

    Náš tip: Více choďte.

    Co vám dovolí zdraví – chůze je velmi prospěšná, nevyhýbejte se proto příležitosti přidat do kroku.

    Honí vás při dietě mlsná? Sem tam si něco dovolit můžete!

    Jak se udržet doma ve formě? To zjistíte v aktuálním čísle Blesk pro ženy, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

    Video se připravuje ...
    Na co se můžete těšit v novém čísle Blesku pro ženy? • VIDEO: Blesk pro ženy

/
Autor: bla

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji