Jahody v zimě vám neposkytnou to, co v létě. Co jíst v chladném období?

22. února  2021 
 06:00

V rámci ročního období se řídíme možná jediným – kdy si vzít dovolenou. Jinak jsme s přírodou v totálním nesouladu. V létě se chladíme, v zimě se zahříváme, vstáváme a chodíme spát v každém období stejně. Tak proč upravovat stravu? Podle výživového odborníka Petra Havlíčka bychom neměli alespoň opomíjet lokálnost, sezonnost a udržitelnost a měli bychom jíst potraviny, které jsou typické pro určité období. Například okurky a jahody v létě, dýni nebo kvašenou zeleninu v zimě.

Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv zodpovídá dotaz: „Jak jíst v zimě? V čem upravit jídelníček a proč?" 

„Myslím si, že my jsme si udělali jedno roční období. Protože v létě se chladíme prostřednictvím ventilace či klimatizace," tvrdí Petr Havlíček. "V zimě si přisvěcujeme, abychom prodloužili den a udrželi výkonnost, a zároveň topíme, aby nám nebyla taková zima," pokračuje český přední výživový odborník. V komfortní teplotě jste nejen doma, ale i po příjezdu do práce. Z tohoto úhlu pohledu je tak víceméně jasné, že stravu nemusíte nijak zásadně upravovat. Samozřejmě existují výjimky, ale těch je opravdu málo. Pracujete-li ve venkovním prostředí, zařaďte energeticky vydatnější stravu, aby váš organismus v nepříznivých klimatických podmínkách nestrádal. Pokud ale nekopete příkopy, pak nebudou zásadní změny na místě.

Ovšem jsou zde jiné aspekty, které je třeba v návaznosti na roční období zohlednit, a těmi jsou lokálnost, sezonnost a udržitelnost. „V každém tom ročním období jsou určité potraviny, které tím, že se vyprodukují zrovna v tom období, které zrovna je, a vyprodukují se lokálně a rychle se dostávají ke spotřebiteli, tak jsou schopny nám poskytnout i největší množství živin," tvrdí Petr Havlíček. Proto je dobré jíst jahody, okurky, třešně či jiné potraviny právě v době, kdy je jejich sezona. „Upřímně řečeno, jahody v zimě jsou možná fajn, ale obávám se, že spíše vzhledově než chuťově. A nutričně nám rozhodně neposkytnou to, co nám poskytnou jahody v létě," vysvětluje Petr Havlíček. V zimě jezte pro zimu a náš zeměpisný pás potraviny typické, jako jsou například kořenová zelenina, dýně, brambory, růžičková kapusta, bílé zelí, pórek, cibule, česnek, kvašená zelenina, jablka, hrušky a mnoho dalších. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji