Kila pod kontrolou: Proč potřebujeme vitamin D a kde ho vzít?

Video se připravuje ...

Kila pod kontrolou: Proč potřebujeme vitamin D?

25. ledna  2021 
 20:17

Česká zima s sebou nese nižší příjem ovoce a zeleniny i méně pobytu na slunci. Jaké vitaminy nám v zimě nejvíce chybí a z čeho je získat? Vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy FN Motol Petr Tláskal  promluvil o vitaminu D a jeho spojitosti s tuky ve výživě.

Dlouhověkost s vitaminem D

Oproti létu, kdy organismus vytváří vitamin D po vystavení kůže slunci, jsme v zimě odkázáni na stravu. Podle vedoucího lékaře Oddělení léčebné výživy FN Motol Petra Tláskala můžeme mít nedostatek vitaminu D už během listopadu. Jeho zásoba totiž přetrvá v těle asi 3 až 4 týdny a poslední vydatné sluníčko si většinou užijeme koncem září. Přitom má velký vliv na kosti, svaly, zuby, imunitu i genetiku, dal by se klidně považovat za vitamin dlouhověkosti.

Potraviny s obsahem vitaminu D

Ideálním zdrojem jsou mořské ryby, ale nachází se i ve vejcích, mléce a mléčných výrobcích. Výhodou dnešní doby je obohacování některých potravin vitaminem D. V Čechách ještě nejde o tak častou praktiku jako v některých jiných státech, ale i tak najdete na trhu výrobky, které vitamin D obsahují. Polykání denní lžičky rybího oleje už je minulostí. A kdybyste se přece jen rozhodli pro tuto cestu, najdete mnoho doplňků stravy ochucených třeba skořicí, aby chutnaly i dětem.

Vitamin D jedině s tukem!

Některé vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích, se kterými se v těle vstřebávají. Vedle vitaminu D je to například vitamin A. V živočišných produktech je tento problém vyřešen – obsahují rovnou i tuky. Lidské tělo si umí vitaminy vytvořit i z takzvaných provitaminů. Pokud se rozhodnete pro obohacení jídelníčku zeleninou bohatou na provitaminy A, jako jsou mrkev, kapusta, špenát a další, zapracujte ji do salátu s rostlinným olejem nebo do pomazánky s margarínem.

.

Autor: M.M.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji