Home office a tloustnutí! Petr Havlíček ví, jakých nejhorších chyb se dopouštíte

1. února  2021 
 06:00

Všichni už dlouho zažíváme období, kdy nám chybí sociální kontakty, sportovní vybití, kulturní relaxace, lezeme si na nervy s partnerem i dětmi a nemáme kam utéct. Do toho všeho musíme zvládat domácí kolotoč konferenčních hovorů, on-line školy, starání se o domácnost a vaření. Jak z toho doslova nezblbnout a udržet si pozitivní přístup? Spousta lidí sahá po nezdravém jídle a alkoholu, což má ale spíše negativní efekt. Výživový specialista Petr Havlíček má pro vás tři zásadní rady!

V pořadu Rozum v troubě na Mall.tv se Petr Havlíček věnuje tématu, jak na home office při aktuální situaci nepřibrat. Nelze popřít, že většina z nás zažívá velkou psychickou zátěž. Negativní emoce se vyplavují na povrch, atmosféra doma houstne a aktivity, které vám většinou náladu zlepšují, jsou třeba i zakázány. „Bohužel, v tento moment jediné, co spoustě lidí pomůže zlepšit jejich emoce a co jim aspoň na chvilku umožní přenést se do lepšího emočního stavu, je jídlo a alkohol," tvrdí výživový odborník Petr Havlíček.

Bohužel to ale není jídlo, které je správně připraveno a výživově plnohodnotné, spíše jde o jídlo rychlé a chuťově výrazné. Mezi taková se řadí jídla bohatá na tuky, cukry a soli. „Tedy něco, co patří do kategorie ultrazpracovaných potravin," upřesňuje Petr Havlíček. Látky obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách jim dodávají nejen chuť, ale i trvanlivost a vůni. Bohužel však mají negativní vliv na zdraví. Stejně tak v těchto situacích láká ke konzumaci i alkohol. Ne vždy to ale končí u jedné skleničky, jelikož můžete mít pocit, že právě to vás vypne od starostí a zároveň vám to usnadní usínání. I malá dávka alkoholu však negativně ovlivňuje kvalitu spánku a narušuje průběh REM fáze, což se projevuje tím, že se pak cítíte méně odpočatí.

Co radí Petr Havlíček pro udržení zdravého a pozitivního přístupu?

Plánujte si jídlo a nastavte si režim. „On ten režim je velmi příjemný, jelikož nám dává i základní jistotu, kdy víme, že teď máme čas k jídlu, ale teď je zase čas k dílu," říká Petr Havlíček. Režim dne tak začíná dostávat rytmus a plánováním jídla předejdete tomu, že byste jedli nekvalitní jídlo. Dále také zařaďte do svého režimu pohybové aktivity, které se vám možná i budou při home office lépe plnit. „O tom, že celá řada z nás právě tohle období využívá pro vyšší fyzickou aktivitu, svědčí v podstatě plné parky a lesy," říká Petr Havlíček, který vzápětí navazuje na třetí radu týkající se kvality spánku. Zapomeňte proto na alkohol, který vede sám o sobě k přibírání a vyvolává chutě, zhoršuje náladu a snižuje produktivitu práce, a začněte kvalitně jíst, sportovat a dostatečně spát.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji