Konečně známe odpověď! Má vůbec smysl dodržovat pevně stanovený jídelníček?

18. ledna  2021 
 06:00

Je nutné mít detailně rozepsaný jídelníček, nebo ho stačí mít sestavený "od oka"? Této otázce se v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv věnuje výživový specialista Petr Havlíček. Pokud jste zdravotně v pořádku a neřešíte žádný problém související s výživou, pak nějaký dopodrobna rozepsaný jídelníček pro vás nedává smysl. Stačí se v podstatě řídit vlastní intuicí a dodržovat základní zásady zdravého a vyváženého stravování. V případě, že nějaký problém řešíte, pak je třeba mít pevně určené konkrétní potraviny, jejich úpravu a gramáže.

Vrcholový sportovec, ale i osoba, která potřebuje redukovat váhu nebo která má zdravotní obtíže, by měli mít nastavený specifický jídelníček. Obecně se však takoví lidé dělí na dva tábory. V tom prvním benevolentním jsou lidé, kterým stačí dodržovat určité zásady, vybírat kvalitní potraviny a správně je upravovat. V druhém táboru jsou ale pro změnu lidé, kteří si stojí za tím, že bez bližší specifikace potravin a gramáží se neobejdou. Podle výživového specialisty Petra Havlíčka je ta správná cesta někde uprostřed. Když neřešíte žádný zásadní problém, nejste ve stavu, kdy se jídla bojíte, a když neřešíte ani žádný zdravotní problém, pak stačí si jen s výživovým poradcem nastínit, jak by měl váš jídelníček vypadat. Ale konkrétně už to je na vás.

Bohužel spousta lidí je přeinformována, jelikož na internetu i v časopisech se pokaždé píše něco jiného. Neumí tak rozlišit, co je dobře a co špatně. „Jednou je kokosový tuk super tuk, a pak je to ten nejhorší tuk na světě, který můžeme konzumovat," popisuje to na jednom z příkladů Petr Havlíček. Stejný zmatek mohou mít lidé i v ohledu na velikosti porcí. Jednou si mají dát sto gramů masa, pak osmdesát, jindy zase sto padesát. „Jednou mají mít hodně sacharidů, podruhé mají mít málo sacharidů...," pokračuje Petr Havlíček. Nejenže takový člověk už netuší, co by měl vlastně jíst, ale ani neví, kolik toho sníst. Pro takové je pak přesně stanovený jídelníček na míru záchranou. Cílem takového člověka by však mělo být, aby se dostal do stavu, kdy už nebude muset jídlo vážit, ale bude se moct stravovat intuitivně. „Nelze tak říct to, jestli konkrétní jídelníček je dobře a potřebujeme ho, nebo nepotřebujeme. Záleží vždy na dané situaci, ve které se ten konkrétní člověk zrovna nachází," říká závěrem Petr Havlíček, který doporučuje vyhledat opravdu kvalitního výživového poradce, jehož přístup vám bude nejsympatičtější.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji