Zhubla jste a vaše prsa utrpěla? Dostaňte je zpátky do kondice!

  • Zhubla jste a vaše prsa utrpěla? Dostaňte je zpátky do kondice!
    15. září  2019 
     06:00

    Zhubla jste a měla byste se radovat, protože se zase dostanete do své oblíbené sukně nebo kalhot. Místo toho se ale trápíte, protože vaše prsa poněkud „povadla“ a zmenšila se... Je to naprosto normální, tímto způsobem tělo obvykle na hubnutí reaguje. Je taky ale pravda, že prsní tkáň se nemůže zcela vrátit do původního perfektního stavu, zvláště pokud vaše prsa byla větší. Můžete je ale posílit správnou kombinací cvičení, výběrem správných potravin a některých dalších opatření. Která to jsou?

    Velikost a tvar poprsí bez plastické operace asi těžko změníte. A vlastně o to ani nejde, důležitější je jeho pevnost a pružnost, což můžete ovlivnit.

     

  • Posilujte celé tělo, nejen prsní svaly

    Autor: iStock

    Je pravda, že posilování prsních svalů na hrudníku je klíčem k lepším a plnějším prsům. Ale technicky vzato, nemůžete „zvednout“ prsa samotná, protože se skládají většinou z tukové tkáně a mléčných žláz. Můžete ale posilovat okolní svaly, takže prsa budou vypadat pevnější. Chcete-li tedy zlepšit držení těla a vzhled svých prsou, musíte zapojit celou horní část těla. Ideální jsou například kliky, kdy byste měla zvládnout 3–5 sad po 12 opakováních.

  • Hlídejte si držení těla

    Autor: iStock

    Udržováním správného držení těla nejenže vypadáte lépe, ale taky odstraňujete přebytečný stres v kloubech a tkáních, který může přispět k ochabnutí prsních svalů. Dobré držení těla napomáhá rovnoměrnému rozložení hmotnosti a zabraňuje bolesti na hrudi a zádech. Nezapomeňte, že byste vždy měla stát s narovnanými zády, vzpřímenou hlavou a zastrčeným břichem. Abyste tuhle pozici udržela, stačí si představit, že stojíte proti zdi a chcete se změřit.

  • Noste správnou podprsenku, která poskytuje oporu

    Autor: iStock

    Zní to jako banalita, ale věřte tomu, že kvalitní přiléhavá podprsenka, která vás nikde netlačí a poskytuje dostatek opory, má na vaše prsa zázračný efekt. Dobrá podprsenka by měla omezovat pohyb prsou, ale neměla by být zase moc těsná, aby se neomezoval průtok krve a taky tok lymfy. Zvláště v případě pohybových aktivit s vysokým dopadem, jako je běh, ji určitě noste.

  • Změňte stravovací návyky a udržujte si přiměřenou hmotnost

    Autor: iStock

    Samozřejmě, že samotné stravovací návyky nemohou zabránit ochabnutí prsou. Ovšem dodržování vyvážené stravy vám pomůže vyhnout se výkyvům hmotnosti, které mohou způsobit další poškození prsní tkáně. Jezte dostatek zdravých tuků, jako jsou mastné ryby, oleje, ořechy a avokádo, což zlepší velmi výrazně stav vaší pokožky, čímž prsa vypadají pevnější. Pijte taky dost vody, abyste podpořili pružnost pokožky na prsou.

  • Zkuste masáž

    Autor: iStock

    Masáž prsou pomůže zlepšit průtok krve a posílit tak prsní tkáň. Masírujte svoje prsa pohybem směrem nahoru každý den po dobu 10–15 minut. Můžete použít různé oleje v závislosti na stavu vaší pokožky, například olivový olej je skvělým zdrojem antioxidantů, které mohou zlepšit strukturu a elasticitu pokožky.

  • Kouříte? Přestaňte!

    Autor: iStock

    Kouření výrazně přispívá k procesu stárnutí, které způsobuje, že tkáně jsou méně pružné. Kouření je taky spojené se ztrátou elasticity a kolagenu, které jsou zodpovědné za stav vaší pokožky. Také zhoršuje průtok krve a zpomaluje přísun kyslíku do buněk, což může způsobit předčasné vrásky nejen na obličeji, ale i na prsou.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji