Co vám chce tělo říci, když vás přepadnou nezvladatelné chutě?

  • Co vám chce tělo říci, když vás přepadnou nezvladatelné chutě?
    21. září  2017 
     06:00

    Známe to všichni! Přestože je náš jídelníček jinak vzorový, zničehonic nás přepadne chuť na něco nezdravého. Nikdy to totiž není kousek mrkve nebo rýžový chlebíček. Spíš máme představu o čokoládových fontánách, a mísách brambůrků s různými příchutěmi. Když se naučíte luštit signály, které vám tělo posílá, zjistíte, že potřebuje určitou složku toho, na co máte chuť.

  • Vraždili byste pro sladké?

    ...
    Autor: iStock
     

    Právě když se snažíme držet dietu, chová se tělo, jako by nás zkoušelo z vytrvalosti! Jednou dostaneme chuť na tabulku čokolády, jindy na tvarohový dortíček, a včera jsme dokonce pokořili pytlík gumových medvídků... Našemu tělu tak možná schází síra nebo tryptofan. Místo nezdravých lízátek si tedy raději dejte brokolici, fazole, brusinky nebo hroznové víno.

    Když už neodoláte bonbonům, tak jaké si vybrat?

    Video se připravuje ...
    Karolína Hlavatá hodnotí želé bonbony a komprimáty, jako jsou lipo nebo ovocné čočky • VIDEO: Adam Balažovič

  • Toužíte po pečivu?

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Máte neukojitelnou chuť na čerstvý chleba s máslem? To může být obzvlášť nepříjemné, pokud se snažíte ze svého jídelníčku vysadit lepek. Lepek ale nejspíš nebude kámen úrazu, tělo spíše touží po dusíku. Dusík najdete převážně v luštěninách, jako jsou čočka, fazole nebo hrášek. Pokud luštěniny nepatří mezi vaše oblíbené potraviny, pak vyzkoušejte žampiony, oves nebo špenát.

  • Království za pytlík chipsů!

    ..
    Autor: iStock.com
     

    Na chipsech, burácích nebo preclících spočívá snad největší prokletí kvůli tomu, že si nedáte jen jeden kousek, ale prostě vždycky sníte celé balení. Takže je možná lepší vůbec s tím nezačínat a zjistit, co vás nepřekonatelné chuti zbaví. Od chutě na slané dobroty vás zachrání rajčata, celer, olivy, ledový salát nebo mořské řasy.

  • Toužíte po bublinkové limče?

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Dokonce ani perlivá voda není z nejvhodnějších alternativ, když vás přepadne chuť na perlivé nápoje. Vašemu tělu možná schází vápník. Místo pití slazených limonád, které rozhodně škodí vašemu jinak dietnímu jídelníčku, zvolte raději například špenát, brokolici nebo sezam.

  • Máte chuť na alkohol?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nemusíte mít výčitky, když vás přepadne chuť na alkohol, ale ten vaše tělo skutečně nepotřebuje. Maximálně se potřebujete odreagovat! Nicméně je rozhodně vhodnější a zdravější, když sáhnete spíše po jiné alternativě. Vašemu tělu nejspíš scházejí bílkoviny, vápník nebo hořčík. Ty najdete v kapustě, brokolici, ovsu nebo v banánech.

  • Nutně potřebujete šálek černé kávy?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jste asi nejšťastnější člověk, pokud vás přepadne chuť na černou kávu. Je to snad nejzdravější možnost ze zmíněných chutí. Pokud si dopřejete kvalitní černou kávu, a ne příliš často, napomůžete tak trávení. Nicméně tělo si může také žádat fosforečnany nebo železo. Vyzkoušejte proto ořechy, višně nebo cibuli.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji