Jste cholerik, nebo melancholik? Vyberte si podle toho cvičení na míru, abyste zhubli!

Jste cholerik, nebo melancholik? Vyberte si podle toho cvičení na míru, abyste zhubli!
20. září  2017 
 06:00

Cvičíte, běháte, protahujete se, ale dobrý pocit a kýžené výsledky se stále nedostavují? Možná jste jen zvolili špatný druh pohybu. Hodně záleží na vašem temperamentu. Jaký typ cvičení je vhodný právě pro vás?

Temperament určuje, jací jsme, jak se chováme vůči okolí i vnitřně vůči sobě. Jde o neměnnou charakteristiku „na celý život“. Podle temperamentu se lidé dělí do čtyř skupin – na sangviniky, choleriky, flegmatiky a melancholiky.

Nikdo samozřejmě není „čistokrevný“ sangvinik, cholerik, flegmatik či melancholik, v každém z nás se mísí v různém poměru prvky všech čtyř základních typů, vždy však lze stanovit, který temperament u konkrétního člověka převládá.

Například cholerik je labilní extrovert. Nedůtklivý, neklidný, útočný, vznětlivý, impulzivní, aktivní, samostatný, energický, optimistický, agresivní, vzdorovitý, prudký; rychle pracuje a jedná, bez potíží se prosazuje, snadno citově vzplane, často mění své postoje.

Vznětliví, rychlí a energičtí cholerici ocení krátké, intenzivní a časté cvičení. Rádi se předvádějí, takže s chutí sportují ve skupině, jejíž členové se navzájem hecují. S nasazením to však nesmějí přehánět, neboť jim brzy dojde šťáva a musí si odpočinout. Relaxace však nemusí být dlouhá.

Tipy pro cvičení flegmatiků, sangviniků a melancholiků a další rady pro lepší hubnutí najdete na mojezdravi.cz.

Autor: Dita Váchová/Moje zdraví

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji