Tohle si k obědu dát nemůžete. Nejhorší jsou smetanové polévky!

  • Tohle si k obědu dát nemůžete. Nejhorší jsou smetanové polévky!
    29. března  2015 
     06:00

    Nezáleží na tom, kolik chcete zhubnout. Za každé situace by měl být oběd největším jídlem z celého dne. Když se totiž pořádně najíte, vyvarujete se tím neukojitelných chutí v odpoledních a večerních hodinách, které tolik ohrožují celkový úspěch diety. Při výběru správného oběda byste měli hledět na energetickou hodnotu, má tvořit o něco víc než třetinu denního příjmu, a složení.

  • Zeleninový salát

    Zdravý letní zeleninový salát
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    I když vypadá zeleninový salát na první pohled jako něco naprosto dietního a neškodného, může vám s dietou zamávat. A to hned z několika důvodů. Pokud si dáte pouze zeleninu a zakápnete to trochou olivového oleje či balsamika, břicho vám po tom nevyroste. Ale kvůli nedostatečné energetické hodnotě a nedostatku živin vás brzy odpoledne začne honit mlsná a ve výsledku toho sníte ještě více. 

     

    Dalším problémem jsou saláty, které kromě zeleniny obsahují ještě dresink, smažené maso nebo třeba krutony a slaninu. Energetická hodnota takového jídla se vyšplhá do takových výšin, které si ani nedovedete představit. Hlavně ochucené dresinky jsou plné jednoduchých cukrů, které vám zvednou hladinu krevního cukru, jenže ta rychle zase klesne. Budete mít tedy brzy opět hlad. "Pokud už si chcete dát k obědu salát, měl by obsahovat větší porci zeleniny a vždy v kombinaci s potravinami bohatými na bílkoviny," říká doktorka Václava Kunová, odborná garantka Vím, co jím a piju.

  • Obložená bageta

    Při výběru baget byste si měli dát pozor na pečivo, dresink a uzeniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě se to někdy stalo i vám, že jste spěchali a na oběd neměli čas. A tak jste mezi jednotlivými schůzkami sáhli raději jen po bagetě, kterou jste si cestou koupili. Abyste zahnali špatné svědomí, sáhli jste po tmavém pečivu s kousky grilovaného masa. Nebo tak nějak vám to tvrdil výrobce na obalu. Ve výsledku ale dostanete málo muziky za hodně peněz. 

     

    Energetická hodnota některých baget sice odpovídá obědu, ale mají příliš vysoký glykemický index. To znamená, že vás zasytí pouze na chvíli a po hodině vám bude opět kručet v břiše. Navíc pečivo sice vypadá dietně, ale aby se takovým skutečně stalo, musela by být bageta celozrnná. Při sebelepší vůli ale seženete maximálně vícezrnnou, kde je stejně na prvním místě pšenice. Jestliže ale nemáte na výběr a nakonec skončíte u pultu s bagetami, sáhněte po wrapu. Mají nižší glykemický index a maso v nich bývá spíše grilované než smažené.

  • Polotovary a kupované omáčky

    Těstoviny penna po sorrentinsku
    Autor: Galbani
    Jestli se odbýváte v práci polotovary koupenými v samoobsluze, které pouze strčíte do mikrovlnné trouby, pak nemáte šanci shodit přebytečná kila. U těchto předpřipravených jídel je také velmi obtížné sledovat jejich složení, a lidé tak mají pouze pramalou představu o tom, co ve skutečnosti jedí. I když se může zdát, že nejde o takovou kalorickou bombu, obsahují tyto polotovary mimo jiné i zbytečné cukry a mouku. 

     

    Mezi takové zrádce patří třeba omáčky na těstoviny, které poté stačí pouze ohřát. I když to vypadá, že je to samé rajče a koření, ve skutečnosti je v nich schováno velké množství cukru. Navíc jestliže si k tomu dáte těstoviny, které jsou velkým zdrojem sacharidů, zasytí vás to pouze na malou chvíli, a poté budete opět hladovět. Pokud ale na toto italské jídlo nedáte dopustit, připravujte si omáčky doma, z čerstvých surovin, takže budete mít přehled nad tím, co jíte. I těstoviny můžou být o něco dietnější, pokud sáhnete po bezvaječných, celozrnných a správně je uvaříte na skus.

  • Česká klasika

    Svíčková na smetaně
    Autor: profimedia.cz
    Není nic jednoduššího než si na oběd skočit do nejbližší restaurace. Přes oběd tam máte jistotu českých klasik, jako jsou smetanové omáčky. Ty jsou ale energeticky velmi vydatné a pro redukci diety se vůbec nehodí. Průměrná porce svíčkové má kolem 2500 kJ, ale hlavně obsahuje velké množství tuků a sacharidů. Aby nebyl oběd naprostou dietní zkázou, museli byste si omáčku připravit doma tak, aby byla odlehčená. V restauraci na ni nenarazíte.

     

    Dietní verzi svíčkové připravíte tak, že přidáte zeleninu, smetanu vyměníte za bílý jogurt a do knedlíků dáte místo klasického pšeničného pečiva celozrnné. Hovězí maso můžete vyměnit třeba za kuřecí nebo krůtí. Sice už to nebude ta pravá svíčková od babičky, ale jestliže vás honí mlsná zrovna na tuto klasiku, na určitou dobu jistě vaše chuťové buňky uspokojí.

  • Polévky

    Krémová polévka, pokud k ní přidáte pečivo, se může vyšplhat až na 3000 kJ.
    Autor: Shutterstock.com
    Co je na polévkách špatného? Na některých skutečně nic, ba naopak. Takový vývar z kvalitního masa se zeleninou je vlastně v pořádku a sníst ho můžete, kolik chcete. Stejně jako třeba čočková polévka, která má hned dvojí výhodu, a to je poměrně nízká energetická hodnota (kolem 300 kJ) a nízký glykemický index. Nestane se vám tedy, že byste po chvíli měli zase hlad.

     

    Jenže pokud jste milovníky pořádných polévek, jako jsou krémové, dělané ze smetany, budeme vás muset zklamat. Mohou mít totiž až kolem tisíce kilojoulů. K tomu si dáte jeden dva rohlíky a rázem jste téměř na třech tisících kilojoulů. Což je rozhodně více, než by oběd měl mít. Navíc krémové smetanové polévky jsou velmi tučné. O něco lépe jsou na tom třeba gulášová nebo dršťková. V tomto případě ale záleží na kvalitě přidaných ingrediencí a na tom, jak moc jsou zahušťovány a čím.

  • Smažené pokrmy

    Smažený sýr s hranolky
    Autor: profimedia.cz
    Už jen samotný fakt, že je jídlo smažené, by každého, kdo drží dietu, měl odradit. Není na tom nic, kvůli čemu by šlo přimhouřit oči. Smažená jídla totiž obsahují mnohem více tuku, než je doporučený denní příjem. Třeba takový oblíbený smažený sýr. Samotný sýr má 2400 kJ. K tomu si přidejte porci hranolků o energetické hodnotě 1500 kJ a mističku tatarské omáčky a dostanete se na zhruba 4200 kJ.

     

    Jestli si myslíte, že to vylepšíte smaženým květákem s bramborami, moc si nepomůžete. Stejně jako se smaženým řízkem. Energetická hodnota je sice asi tak o tisíc kilojoulů nižší a brambory nedosahují ani čtvrtiny energie hranolků, ale pořád jde o velmi tučné jídlo, které by se ve vašem jídelníčku nemělo objevovat. Snad jen výjimečně. 

  • Pizza

    Pizza Quattro Formaggi
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo by odolal této italské dobrotě! No, možná ten, kdo ví, kolik taková pizza může mít kilojoulů. Průměrná pizza vychází zhruba na 370 až 400 gramů. Její energetická hodnota se pak liší podle toho, co si na ni naskládáte. Každopádně vždycky se budete pohybovat kolem hodnoty 3000 kJ. Snad nejhorší ze všech, po kterých můžete sáhnout, je ta quattro formaggi, která obsahuje velké množství tuku, a jejíž energetická hodnota se tak dostává nad 4000 kJ.

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji