Dukanova dieta: Jak funguje a co si o ní myslí výživový odborník?

Dukanova dieta: Jak funguje a co si o ní myslí výživový odborník?
5. září  2019 
 06:00

Dieta, na kterou přísahají mnohé celebrity a propagují tento hubnoucí plán založený na – zjednodušeně řečeno – odmítání sacharidů a velkém množství bílkovin. V tom však může být problém – dieta podle některých lékařů hodně zatěžuje lidský organismus. Na druhou stranu, jiné diety zase tělu nedodávají potřebné živiny a stavební prvky, třeba právě bílkoviny. V každém případě, shodit kila navíc se díky ní dá. 

Dukanova dieta slibuje dosažení vaší ideální váhy, kterou pro vás má být posléze jednoduché si udržet. Je založena na omezení sacharidů a zvýšení příjmu bílkovin a je rozdělena do čtyř fází.

 

První fáze

Už v první fázi (bývá nazývána fáze útočná) dochází k výraznému úbytku váhy a trvá 2 až 10 dnů podle toho, kolik kilogramů chcete shodit (například u zhubnutí o méně než 20 kg trvá první fáze 5 dnů). V této fázi jsou povoleny pouze bílkoviny. V praxi to znamená libové maso (vařené, dušené, grilované nebo pečené), případně vajíčka (pouze bílky, žloutky jsou omezeny na 4 týdně), nízkotučné jogurty a nízkotučné sýry.

Denně byste měli vypít alespoň 2 litry tekutin a sníst 2 čajové lžičky ovesných otrub, které vám pomohou s vyprazdňováním. Pokud fáze trvá více než pět dní, doporučuje se užívat multivitaminové tablety. Zakázané jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, vepřové maso, kachna, tučné výrobky, alkohol, ovoce a zelenina.

 

Druhá fáze

V druhé – proplouvací – fázi jdou kila stále dolů a měli byste dosáhnout své cílové váhy. V této fázi střídáte po pěti až sedmi dnech stravu bílkovinnou a bílkovino-zeleninovou. Ze zeleniny jsou povoleny například rajčata, okurky, mrkev, papriky, ředkvičky, cibule, dýně, špenát, brokolice, chřest, pórek, zelí, houby, celer nebo fenykl. Nezapomeňte na 2 čajové lžičky ovesných otrub denně.

 

Třetí fáze

Ve třetí – upevňovací – fázi si musíte svou novou váhu udržet, protože právě v této fázi vám nejvíce hrozí jo-jo efekt. Do denního jídelníčku si tak přidejte kousek ovoce (až na výjimky, jako jsou banány, hroznové víno či třešně), dva krajíčky celozrnného chleba a 40 g sýra. Jednou za týden si můžete dopřát např. rýži nebo těstoviny, ale jeden den v týdnu musíte naopak dodržet bílkovinný den. Doktor Dukan navrhuje stanovit si jeden konkrétní den v týdnu – například čtvrtek. Na každé kilo, které chcete shodit, připadá přibližně jeden týden v této fázi.

 

Čtvrtá fáze

Toto je fáze, ve které byste měli setrvat do konce života. Můžete jíst vše s tím, že jednou týdně si dáte bílkovinný den. Doktor Dukan spoléhá na to, že se řada lidí během tří předchozích fází naučí, co jejich tělu dělá dobře, a bude to následovat. Stále doporučuje tři lžičky ovesných otrub denně a poslední radu: Kdykoliv to jde, jděte po schodech raději pěšky než výtahem.

 

Výhody a nevýhody Dukanovy diety

Dieta doporučuje příliš mnoho bílkovin a je v ní naopak nedostatek sacharidů. Dukanova dieta má čtyři fáze, přičemž v první se jedí pouze bílkoviny neboli proteiny. Patří mezi diety, které celebrity vychvalují nejvíce. Při tomto hubnutí se neztrácejí svaly, zvláště pokud přidáte pohyb.

Dieta sice funguje, a to i dlouhodobě, ale někteří lékaři ji nedoporučují, protože přetěžuje tělo bílkovinami, což je nebezpečné například pro ledviny, ale i pro oběhový systém. Nehodí se proto pro jedince s dlouhodobými zdravotními potížemi. Toto riziko je vysoké, zejména pokud člověk ve snaze shodit co nejvíce protahuje první fázi Dukanovy diety. Pak může sice zhubnout, ale paradoxně se u něj může rozvíjet metabolický syndrom projevující se například stoupající hladinou cholesterolu.

 

Co na Dukanovu dietu říká výživový odborník Petr Havlíček?

Dukan Diet by se dala ve fázi „útoku“ a „hubnutí“ zařadit mezi ketodiety, tedy takový styl stravování, ve kterém zcela absentují veškeré sacharidy, vyjma omezeného množství vybraných druhů zeleniny. Na rozdíl ale od dobře složených ketodiet, Dukanova dieta neobsahuje ani moc tuku. Takže slibovaný rychlý úbytek hmotnosti lze očekávat.

Za úskalí Dukanovy diety lze považovat právě onen výše zmíněný nedostatek kvalitních tuků a olejů, které nejsou jen zdrojem energie, nedostatek vlákniny a řady dalších živin. Pro zdravého člověka asi její časově omezené dodržování nebude představovat žádný zásadní problém, nicméně ti, jejichž zdraví není úplně optimální, by měli její zařazení zvážit až po konzultaci s lékařem a nutričním odborníkem. Za úskalí lze považovat i možný vysoký jo-jo efekt při nezvládnutí navazujících fází – upevňující a udržující.

 

TIP NA VIDEO: Petr Havlíček a Roman Vaněk rozebírají různé typy nízkosacharidových diet.

 

 

 

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji