Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Lahůdky v čase: Meruňkový likér

Likér z meruňěk je neotřelou variantou jak plody zpracovat.
16. července 2010 | 14:24

SERIÁL: Sladké plody dozrávají. Jak je zužitkovat? V meruňkovém speciálu najdete inspiraci i užitečné rady. Pro klasické koláče nebude prostor. Dnes zjistíte, jak vyrobit likér.

Doba přípravy: 30 minut
Doba luhování: 6 + 8 týdnů

Budete potřebovat (na 2 láhve o objemu 500 ml):

300 g meruněk
100 g cukru kandys (cukrkandl)
2 tyčinky skořice
300 ml čistého lihu
200 ml cukrového sirupu
175 ml bílého vína

Postup:

1. Meruňky omyjte, osušte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.

2. Cukr kandys naplňte do uzavíratelných lahví a přidejte k němu meruňky a skořici. Zalijte lihem a nechte šest týdnů stát na tmavém místě.

3. Tekutinu sceďte přes pláténko a důkladně vymačkejte. Cukrový sirup a víno přiveďte k varu, vařte pět minut a nechte vyluhovat. Přelijte přes plátno, vychlaďte a smíchejte s meruňkovým alkoholem. Naplňte do připravených sklenic a zhruba osm dalších týdnů nechte odstát na tmavém místě.

Autor: red
Klíčová slova: meruňky, dobrou chuť
Diskuse ke článku
.
Související články