Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vychtávky pro fajnšmekry: Óda na medvědí česnek

.
26. června 2010 | 18:31


SERIÁL:Zelenina na talíři, zelenina v čase. Úroda ze záhonu, úlovek natrhaný v lese. Tam totiž rostou konvalinkám podobné listy medvědího česneku.

Se zmíněnými jedovatými květinami se těžko medvědí česnek splete. Pozná se podle výrazného aroma. Jeho listy (podobně jako paličky česneku) obsahují vysoké množství vitamínu C, podporují trávení, snižují vysoký krevní tlak. Dokonce pomáhají proti nespavosti a závratím.

S medvědím česnekem lze zacházet podobně jako s naťovou cibulkou, bazalkou. Hodí se do polévek, lze s ním posypat noky, halušky, těstoviny, pečivo. Vynikající je i pro přípravu pesta, které se připraví stejně jako z bazalky.

Ravioli s máslem

Doba přípravy: 60
Doba vaření: 5 minut


Budete potřebovat (pro 4 osoby):

na těsto:


300 g hladké mouky
3 vejce
2 lžíce olivového oleje

na náplň:
2 žloutky
125 g medvědího česneku
200 g měkkého sýru typu ricotta
50 g zakysané smetany
50 g parmazánu
strouhanku
sůl, pepř

na polití:

2 lžíce citronové šťávy
plátky citronu
několik lístků medvědího česneku

Postup:

1. Z mouky, vajec, oleje a soli vypracujte těsto. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočinout.

2. Medvědí česnek omyjte, nasekejte a smíchejte s měkkým sýrem, s parmazánem, se smetanou, strouhankou a žloutky. Osolte a opepřete.

3. Těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na obdélník. Náplň rozdělte na jeden plát, tak aby vznikly čtverce o hraně 5 cm. Přiklopte druhým plátem, přimáčkněte. Nakrájejte čtverce a uvařte je ve vroucí vodě.

4. Máslo rozpusťte, přimíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a citrónovou šťávu. Hotové ravioli přelijte máslem a na talíři ozdobte plátky citronu.

Autor: frč, lap
Diskuse ke článku
.
Související články