Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak kozí farmy: Zdraví v sýru

Závitky z lilku a jiné zajímavé recepty vám poradíme v seriálu o kozím sýru.
8. června 2010 | 13:13

SERIÁL: Klára Kiserová má malou farmu nedaleko Dobříše. Chová zde stádo krátkostrstých koz. Stará se o ně s láskou a tak, aby splňovala všechny požadavky ekologicky čistého chovu.

Klára vyrábí především tvaroh. Je lehce stravitelný, jemnější a lépe roztiratelný než tvaroh kravský. Také vyrábí měkké nezrající sýry a obaluje je v bylinkách, oříškách i směsi koření. Zatím vše zvládá sama.

Proč je kozí mléko zdravé?

*Je lehce stravitelné, upravuje hladinu cholesterolu, má příznivé účinky na nervovou soustavu.

*Před kravským mlékem byste mu měla dát přednost, zejména pokud trpíte alergií, ekzémy nebo máte kloubní potíže či problémy s trávením.

*Je vhodné pro děti, které mají alergii na bílkovinu kravského mléka.

*Nezpůsobuje zahlenění jako kravské mléko.

Kláře pomáhá i její syn malý Albert, který lásku ke zvířatům zdědil po mamince.
Autor: Michal Protivanský

Co Klára vyrábí?

Hlavně tvaroh, který je lehce stravitelný, jemnější a lépe roztíratelný než tvaroh kravský. Je dobrý samotný, ale někdo dá přednost ochucenému. Chutově ho dobře doplňují čerstvé bylinky, mleté nebo sekané ořechy. Děti milují sladkou kombinaci s medem, s ovocem nebo vanilkovou příchutí. Dělá i poloměkké nezrající sýry a obaluje je v bylinkách, oříškách nebo ve směsi koření.

Chuť a vůně kozího mléka i sýrů je specifická. Většinou ji buď milujeme, nebo ji naopak nemůžeme ani cítit. Nic mezi tím. Pokud patříte k těm prvním, pak vás bude zajímat, jaké dobroty si z kozích produktů můžete připravit.

Závitky z lilku

Závitky z lilku a jiné zajímavé recepty vám poradíme v seriálu o kozím sýru.
Autor: Michal Protivanský

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

2 menší lilky
1 stroužek česneku
olivový olej
150 g měkkého kozího sýra
nakládaná sušená rajčata
čerstvou bazalku
sůl, pepř

Postup:

1. Lilky omyjte,očistěte a podélně nakrájejte na tenké plátky. Osolte je a nechte asi půl hodiny uležet. Potom je opláchněte a osušte. Česnek oloupejte, nasekejte a krátce osmahněte na olivovém oleji.

2. Kozí sýr smíchejte s česnekem, nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty a se sekanou bazalkou. Směs rozdělte na plátky lilku, zaviňte je a převažte. Abyste měla jistotu, že sýr nevyteče, můžete položit dva plátky přes sebe a sýr zabalit do balíčku. Závitky nebo balíčky mírně osolte, opepřete a grilujte asi 3 až 5 minut. Hotové ozdobte kouskem rajčete a lístkem bazalky. Podávejte s čerstvým pečivem.

Autor: Ladislava Protivanská
Diskuse ke článku
.
Související články