Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dobrou chuť: Skoro zázračná cuketa

Z cukety lze připravit různé chody. Hlavní jídlo i pomazánku.
4. června 2010 | 18:08

Cuketa nebo také cukina je v dnešní době už neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. Dá se připravovat nasladko, naslano, obsahuje spoustu minerálů a má i protirakovinné účinky. Množství kalorií je minimální, takže se hodí i při dietě.


Cuketa je z botanického pohledu odrůda jednoleté zeleniny a řadí se ke druhu tykev obecná, která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu: vznikla vlastně křížením. V naší kuchyni už se zabydlela v nejrůznějších formách, ve většině případů však tak či onak tepelně upravená.

Léčivé účinky cukety

* Složením minerálů působí velmi příznivě na srdce.
* Zlepšuje funkci ledvin.
* Uzdravuje celé trávicí ústrojí.
* Pomáhá při léčbě dny, revmatismu a cukrovky.
* Má protirakovinné účinky.

Co obsahuje?

Měď, zinek – podporují pevnost nehtů a vlasů.

Vitamin A – je nezbytný pro tvorbu pigmentu v tyčinkách oční sítnice, zabraňuje šerosleposti, pomáhá při suchosti vlasů a pokožky, omezuje akné, lámání nehtů a podporuje imunitu.

Vitamin B – organismus ho potřebuje k růstu a obnově všech tělesných tkání, k látkové výměně, k  produkci energie a metabolismu cukrů. Důležitý je také k činnosti srdce a nervového systému.

Hořčík - je nezbytný pro funkci buněk, podporuje svalovou aktivitu, zklidňuje nervový systém.

Zinek - podmiňuje správné vidění, chuť, má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin, hormonů a vitaminů. Patří k antioxidantům chránícím buňky před působením volných radikálů.

Vápník – mimo zlepšuje kondici kostí, ale i svalů a nervů.

Vlákninu – čistí střeva a pomáhá zabraňovat vzniku rakoviny trávicího ústrojí.

Železo - léčí chudokrevnost, důležité je zvláště v těhotenství nebo u žen se silnou menstruací.

Jak ji můžeme připravit?

Výhodou této skvělé zeleniny je, že se dá upravit prakticky všemi možnými způsoby. Může se jíst nastrouhaná jako součást zeleninových salátů, zapékat, smažit, grilovat i dusit. Často se v kuchyni používá i na zahuštění zeleninových polévek, a to jemně nastrouhaná, stejně tak se dá přidat dokonce do klasického masového guláše místo jíšky nebo nadrobené chlebové střídky.

Skvělý tip při problémech se zažíváním

Cuketa díky vysokému obsahu vlákniny skvěle pročišťuje střeva. Lze ji proto využít například při zácpě: nastrouhejte najemno aspoň půl čajového hrnku a přidejte tři lžíce bílého jogurtu s trochou soli. Směs snězte nalačno.

Autor: Silvie Risová
Klíčová slova: cuketa
Diskuse ke článku
.
Související články