Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Omáčky k masu

Maso získá ještě lahodnější chuť, když ho doplníte jemným přelivem domácí výroby.
12. září 2008 | 08:17

Steaky, pečínka, dušené plátky i rybí speciality získají ještě lahodnější chuť, když je doplníte jemným přelivem domácí výroby. Nabízíme vám několik netradičních receptů.

Bylinkový krém

Na 4 porce uvařte 400 ml zeleninového vývaru a 100 ml mléka. Zahustěte škrobovou moučkou a potom přimíchejte 3 lžíce sýra Lučina a lžíci nasekaných bylinek (nejlepší jsou čerstvé, ale můžete použít i sušené). Na závěr omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podávejte k dušené nebo pečené rybě (losos, treska, pstruh).

Medová omáčka

Na 4 porce nakrájejte půlku jablka na malé kousky a opečte ji ve lžíci rozpálené oleje. Přidejte 2 lžíce medu a nechte rozpustit. Zalijte 250 ml vody rozmíchané s kostkou hovězího bujónu a zahustěte škrobovou moučkou. Dochuťte 1 lžící kalvadosu (jablečné pálenky), solí, mletým pepřem, skořicí a citronovou šťávou. Podávejte k dušenému nebo pečenému hovězímu masu.

Maso získá ještě lahodnější chuť, když ho doplníte jemným přelivem domácí výroby.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Cibulová směs

Na 4 porce nakrájejte nadrobno 4 cibule a osmažte je na oleji dozlatova. Zalijte 250 ml masového vývaru a zahustěte škrobovou moučkou nebo zásmažkou. Na závěr směs dochuťte 2 lžičkami balzamikového octa, solí, mletým pepřem a špetkou krystalového cukru. Podávejte k drůbežímu masu.

Rukolový krém

Na 4 porce uvařte 250 ml masového vývaru a 250 ml mléka. Zahustěte škrobovou moučkou, přimíchejte 2 lžíce sýra Lučina, 1 až 2 lžičky pikantní hořčice a 4 až 5 lžic nadrobno nasekané rukoly. Dochuťte solí, mletým pepřem a citronovu šťávou. Podávejte k přírodním i k obalovaným řízkům.

Autor: Ladislava Protivanská
Související články