Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vůně ovoce

14. srpna 2008 | 10:17

Přitažlivé aroma a lahodnou chuť letních plodů si můžete prodloužit až do zimy, když si zavaříte pár skleniček marmelády. A nejen z těchto tradičních plodů.

Nemusíte ani prostát dlouhé hodiny nad velkými hrnci, stačí si uvařit jednu malou várku do několika skleniček. Po zbytek roku pak můžete z ledničky vyčarovat pestrou škálu chutí pro různé kulinářské příležitosti.

Ze zahrádky
Reveň neboli rebarbora přijde vhod, když dostanete chuť na něco kyselejšího, pikantnějšího. Ani cukr v marmeládě z řapíků této velkolisté rostliny nepřehluší chuť kyseliny šťavelové. A ani vaření ji nezbaví vysokého množství draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, což prospívá krevnímu oběhu i mozkové činnosti. Reveňová marmeláda se hodí stejně dobře na chleba s máslem (rostlinným!) k snídani jako na pomazání tvarohových koláčů. A příprava? Kilo řapíků očistěte, ale neloupejte. Pokrájejte je ostrým nožem na tenké plátky, promíchejte s 600 až 700 g cukru a nechte asi hodinu odležet. Pak vše vařte do měkka ve vlastní šťávě, bez přidávání vody. Ještě horkou směsí naplňte vyhřáté čisté sklenice a uzavřete.

Pěkná sladká mrkev si také zaslouží vaši pozornost. Kilo zeleniny očistěte a pokrájejte, mírně podlité vodou duste doměkka. Potom ji prolisujte nebo umelte na masovém strojku, znovu dejte do kastrolu spolu se 450 g krystalového cukru, šťávou a nastrouhanou kůrou ze tří citronů a velkou lžící rumu. Horké naplňte do skleniček a uzavřete. Lžíce této marmelády se hodí do omáček (rajské i svíčkové), pod roštěnky, ale také třeba na mrkvový dort.

Ze strání a mezí
Černý jeřáb neboli aronie má silně aromatické plody, které využijete místo brusinek. S podzimní dobou zvěřinových hodů oceníte pikantní zavařeninu jako chuťovku k bažantům, zajícům i srnčímu a jelenímu na smetaně nebo na víně. Jak ji připravit? Kilo černých kuliček jeřábu očistěte, otrhejte ze stopiček, propláchněte a nechte okapat. Vsypte do kastrolu, podlije trochou vody a vařte asi 20 minut. Pak přidejte 600 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice, 3 až 4 utlučené hřebíčky a vařte doměkka. Ke konci varu jeřabiny zčásti rozmačkejte, přidejte 1 sáček Pektogelu a povařte ještě minutu. Doplňte ½ lžičky kyseliny citronové, zase povařte, a až se rozpustí, stáhněte směs z ohně. Přilijte sklenku rumu, promíchejte a horkou směs dávejte do malých čistých skleniček a uzavřete.

Černý jeřáb neboli aronie má silně aromatické plody, které využijete místo brusinek.
Autor: archiv redakce

Zároveň s jeřabinami dozrávají také šípky. Je s nimi sice hodně práce, ale při přípravě kančí pečeně nebo černé omáčky, která je skvělá třeba i k uzenému masu, šípkovou marmeládu nic nenahradí. Ze zralých šípků odstraňte okvětí i stopku a jadérka s chloupky pečlivě vyškrábejte. Pak plody v trošce vody rozvařte a ještě horké prolisujte na pasírovacím cedníku. Na kilo připravené hmoty svařené do husta nasypte 500 až 600 g krystalového cukru, promíchejte a znovu svařte. Odstraňte pěnu, horký rozvar nalijte do skleniček a zavíčkujte.

Co se dá kombinovat
Některé ovoce je samostatně příliš nevýrazné nebo se vám prostě hodí raději smíchat více druhů – ušetříte si práci a máte zásobu univerzální marmelády na palačinky, vánoční pečivo i k snídani. Co se dobře chuťově doplňuje? Třeba jahody a rybíz, jahody a meruňky, hrušky a jablka, angrešt a rybíz. Zkuste také dýně a jablka, ostružiny, jablka a hrušky, višně, jablka a hrušky nebo zvláštní směs z nakyslých jablek (2 kg), šťavnatých hrušek (2 kg), švestek (2 kg) a červených rajských jablíček (½ kg). Fantazie a vaše vlastní chuť přece nemají meze.

Autor: Gabriela Koulová, drakš
Související články