Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vychlazené delikatesy

Gazpacho je zeleninová polévka mixovaná s chlebem.
6. srpna 2008 | 08:18

Jsou osvěžující, chutné a plné ovoce či zeleniny. Studené polévky skvěle zaženou hlad a jejich největší výhodou je, že jsou hotové raz dva.

Studenou polévku si můžete nachystat na mnoho způsobů, mixováním nebo vařením. Mezi nejznámější druhy patří asi gazpacho – zeleninová polévka mixovaná s chlebem, která pochází ze Španělska. Pro mlsné jazýčky připravujeme i sladké polévky z ovoce v kombinaci se smetanou, jogurtem, nebo dokonce i s čokoládou.

Stačí rozmixovat
V létě se ne každá hospodyňka hrne do vaření, proto doporučujeme sáhnout po mixéru, díky kterému připravíte rychlý pokrm. Do mixovaných polévek se hodí druhy ovoce a zeleniny, které obsahují větší množství vody. Například rajčata, okurky, melouny, broskve, meruňky, jahody, borůvky nebo maliny. Do mixéru je třeba přidat i nějakou tekutinu, například ovocnou nebo zeleninovou šťávu nebo vývar a víno. Na dochucení se hodí čerstvé bylinky, sůl, pepř a další pikantní přísady.

Gazpacho je zeleninová polévka mixovaná s chlebem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Trochu povařit
Z brambor, pórku, hrášku nebo cukety si také můžete připravit vynikající chlazené polévky, ale při jejich přípravě už se neobejdeme bez sporáku. I některé ovoce je lépe nejprve krátce povařit, například jablka, švestky a třešně. K nakrájeným surovinám je opět třeba přidat nějakou chutnou tekutinu, například smetanu nebo různé šťávy a vývary. Uvařenou polévku musíte nejprve nechat vychladnout při pokojové teplotě a až potom ji přendejte do lednice.

Něco navíc
Každá polévka získá na chuti, když do ní přidáte nějakou křupavou nebo chuťově výraznou přísadu. Opečené krutony s česnekem a bylinkami, nastrouhaný sýr, opečené proužky slaniny, dušené krevety nebo kousky uzeného lososa vám zajistí opravdový požitek z jídla. Sladké polévky vylepšíte nasucho opraženými ořechy a mandlemi, strouhanou čokoládou, krupicovými noky nebo i nalámanými křupavými sušenkami.

Autor: Ladislava Protivanská
Související články