Ostružiny, angrešt a rybíz vydrží i dva týdny v chladničce, pokud je ale máte se stopkami. Maliny naopak vydrží nejdéle týden, u borůvek počítejte maximálně s deseti dny. Takže co s nimi? Samozřejmě je můžete odšťavnit. Ale není to ideální – tyto plody jsou často měkké a malé rozměrem. Řadou odstředivek tedy rychle prosviští, jadérky a pecičkami zanesou sítko a někdy zanechají velký odpad. Proto je nejlepší je zakonzervovat! Vůbec nejsnadnější a nejzdravější je zmražení. Tím se zabrání vývoji mikroorganismů a přitom uchová nejvíce cenných látek a lahodné chuti. Když pak bude po sezóně a žádné bobuloviny nikde neporostou, sáhnete do mrazáku a o přísun živin bude vrchovatě postaráno!
Jak ovoce nejlépe zamrazíte
1. Z nasbíraných plodů vyndejte rozmačkané a jinak poškozené plody.
2. Plody dobře omyjte.
3. Vytvořte si menší porce – ty mrznou rychleji a jsou i praktičtější pro spotřebu.
4. Pokud má vaše lednička funkci supermražení, využijte ji. Stejně tak ideální je zmrazovací miska.
5. Bobulky uložte do vzduchotěsných obalů, aby nevysychaly, nenatáhly pachy a neoxidovaly. Ideální jsou plastové mrazuvzdorné boxy – ovoce se neslepí v jednu hroudu, ale zachová si svůj tvar.
6. Ovoce zmrazte prudce, alespoň teplotou okolo -18 °C, raději -40 °C. Mrazíme-li totiž pomalu, v ovoci se utvoří velké a špičaté krystalky, které propíchají buněčné stěny – při rozmrznutí pak vytéká šťáva a plod se rozpadne.
7. Ovoce můžete zmrazit nejen v celku, ale také jako protlak nebo blanšírované (krátce povařené).
8. Zmražené bobuloviny můžete skladovat celý rok až do další sklizně.
Dobrá rada na závěr
Bobuloviny sbírejte nejlépe ráno, v době, kdy je ještě chladno. Při sběru v lese noste nejlépe pevnou obuv a dávejte pozor, kam saháte!