Co s nadúrodou? | Pro ženy | Blesk.cz

Co s nadúrodou?

8. srpna 2008 | 10:18

Košíky přetékají plody a vy najednou zjistíte, že všechny ty poklady nestihnete naráz sníst? Co teď s nimi, v lednici vám dlouho nevydrží.

Ostružiny, angrešt a rybíz vydrží i dva týdny v chladničce, pokud je ale máte se stopkami. Maliny naopak vydrží nejdéle týden, u borůvek počítejte maximálně s deseti dny. Takže co s nimi? Samozřejmě je můžete odšťavnit. Ale není to ideální – tyto plody jsou často měkké a malé rozměrem. Řadou odstředivek tedy rychle prosviští, jadérky a pecičkami zanesou sítko a někdy zanechají velký odpad. Proto je nejlepší je zakonzervovat! Vůbec nejsnadnější a nejzdravější je zmražení. Tím se zabrání vývoji mikroorganismů a přitom uchová nejvíce cenných látek a lahodné chuti. Když pak bude po sezóně a žádné bobuloviny nikde neporostou, sáhnete do mrazáku a o přísun živin bude vrchovatě postaráno!

Ostružiny
Ostružiny
Autor: Michal Protivanský

Jak ovoce nejlépe zamrazíte

1. Z nasbíraných plodů vyndejte rozmačkané a jinak poškozené plody.

2. Plody dobře omyjte.

3. Vytvořte si menší porce – ty mrznou rychleji a jsou i praktičtější pro spotřebu.

4. Pokud má vaše lednička funkci supermražení, využijte ji. Stejně tak ideální je zmrazovací miska.

5. Bobulky uložte do vzduchotěsných obalů, aby nevysychaly, nenatáhly pachy a neoxidovaly. Ideální jsou plastové mrazuvzdorné boxy – ovoce se neslepí v jednu hroudu, ale zachová si svůj tvar.

Maliny
Maliny
Autor: Michal Protivanský

6. Ovoce zmrazte prudce, alespoň teplotou okolo -18 °C, raději -40 °C. Mrazíme-li totiž pomalu, v ovoci se utvoří velké a špičaté krystalky, které propíchají buněčné stěny – při rozmrznutí pak vytéká šťáva a plod se rozpadne.

7. Ovoce můžete zmrazit nejen v celku, ale také jako protlak nebo blanšírované (krátce povařené).

8. Zmražené bobuloviny můžete skladovat celý rok až do další sklizně.

Vytvořte si menší porce – ty mrznou rychleji a jsou i praktičtější pro spotřebu.
Vytvořte si menší porce – ty mrznou rychleji a jsou i praktičtější pro spotřebu.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Dobrá rada na závěr
Bobuloviny sbírejte nejlépe ráno, v době, kdy je ještě chladno. Při sběru v lese noste nejlépe pevnou obuv a dávejte pozor, kam saháte!

Autor: SAN
Klíčová slova: bpž;bpz;ovoce;zamražení;
Související články