Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Letní bowle

Osvěžující bowle zachutná každému.
31. července 2008 | 09:21

Ať už je připravíte s alkoholem nebo bez – podle toho, zda budete hostit dospělé přátele, anebo děti – určitě zachutnají úplně všem.

Výběr surovin
Důležité je, aby ovoce bylo čerstvé, mělo neporušenou slupku a nebylo přezrálé. Aroma vylepšíte tak, že nakrájené ovoce jemně posypete cukrem, případně ho můžete marinovat v alkoholu. Na výběr máte sekt, suché, polosuché nebo sladké víno. Místo alkoholu používejte ovocné šťávy, džusy a minerální vodu. Všechny druhy by měly být dobře vychlazené. Teplota bowle by měla být asi 5 až 8 °C.

S ananasem a jahodami

200 g jahod nebo jiného drobného ovoce (i kompotovaného) očistěte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Ananas a broskve také nakrájejte na kousky. Všechno dejte do mísy, posypejte 2 lžícemi cukru krupice a zakapejte 4 lžícemi rumu. Zalijte láhví suchého sektu, přidejte ještě 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce jahodového sirupu. Bowle dejte na hodinu do lednice, dolijte ještě láhví suchého bílého vína a můžete podávat.

Osvěžující bowle zachutná každému.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Meruňkový nápoj

Asi 700 g zralých meruněk omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte 600 g ovoce se 125 g cukru moučky a umixujte. Do vhodné mísy dejte pyré, zalijte láhví bílého vína a okořeňte špetkou mletého muškátového oříšku. Do mísy přidejte několik lístků meduňky a nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Zbylé nakrájené ovoce přidejte do mísy, přilijte láhev sektu a podávejte.

Bowle "Hot Summer"

Očistěte 2 kiwi a nakrájejte na plátky, 150 g třešní, višní nebo jiného červeného ovoce (i z kompotu) vypeckujte, 250 g červeného melounu zbavte pecek a nakrájejte na kostky, případně z něj vykrájejte kuličky. Ovoce smíchejte v míse a zalijte 750 ml bílé hroznové šťávy. Dochuťte špetkou mletého zázvoru a skořice, dolijte 250 ml minerální vody a vychlaďte.

Autor: Ladislava Protivanská
Související články