Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Měsíc rudých plodů

7. července 2008 | 14:03

Jahody a třešně jsou první plody začínajícího léta. S plnými miskami čerstvého ovoce obvykle vtrhne do našich domácností také zavařovací sezona.

Pokud nemáte tu smůlu, že se po jahodách alergicky osypete, určitě si je dopřejte v pořádných dávkách. Proč vyzkoušet ozdravnou kůru, při které se tři dny po sobě jí jen 1,5 až 2 kg jahod? Poslouží to vašemu srdci, cévnímu systému, játrům, ledvinám, prostě se očistíte. Prokázalo se, že jahody jsou významný antioxidant, takže posloužíte tělu i v preventivním boji proti zhoubným nádorům. A třešně? Pokud vás trápí dna, čtvrt kila čerstvých nebo zavařených slaďoučkých peckovin denně pomůže významně snížit obsah kyseliny močové v krvi, a tím i riziko dnových záchvatů. Kdo trpí zácpou, dobře ví, že třešňový kompot je docela spolehlivé laxativum. Množství draslíku zase prospěje pravidelnému rytmu vašeho srdce a zdraví pokožky. Takže nejen konzumujte, ale určitě i konzervujte. Jak?

Klevela a džus
Na marmelády z tohoto ovoce má snad každá rodina svůj oblíbený recept. Dlouhé procedury ale moderní hospodyňky moc rády nemají. Dopřejete si zásoby jahodového aroma na zbytek roku? Ideální je mít ve spíži dvojí sklenice – v jedněch klevelu s kousky celého ovoce a v druhých namixovaný džus. Oboje je rychle hotové. Na klevelu potřebujete na každé kilo očištěných a opraných jahod 250 g cukru. Ten postupně přisypáváte do kastrolu, ve kterém se jahody za stálého míchání vaří asi 20 minut, než úplně změknou. Ještě horký rozvar pak nalijete do skleniček, pevně zavíčkujete a obrátíte dnem vzhůru. Po vychladnutí můžete ukládat.
Na džus potřebujete ovoce hodně zralé (ale samozřejmě přebrané, nikde nesmí být žádná plíseň). Očištěné od lístků je rozmixujte a hmotu přeceďte přes jemné síto. Na kilo protlaku přidejte 250 g cukru a půl lžičky kyseliny citronové. V kastrolu ohřejte na 90 °C (nesmí se vařit, protože byste nevyrobili džus, ale hmota by želírovala do podoby marmelády) a udržujte při této teplotě asi 5 minut. Naplňte do sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Před podáváním si džus vychlaďte v lednici, řeďte vodou v poměru 1:1 až 1:2 podle chuti.

S peckami i bez nich
Nejjednodušší a také konzumentsky nejoblíbenější jsou kompoty. Očištěné, nejlépe hodně tmavé (sterilací ztrácejí barvu) třešně nasypte do sklenic, svařte vodu s cukrem (na 1 litr 350 až 400 g) a ještě horkou ji nalijte na ovoce. Zavíčkujte a v hrnci s horkou vodou sterilujte při 85 °C asi 40 minut (20 minut na zahřátí na příslušnou teplotu, 20 minut na sterilaci). Ještě v hrnci ochlaďte studenou vodou – opatrně ji přidávejte do lázně, až je úplně studená, pak ji několikrát vyměňte, dokud kompoty nevystydnou.
Co s přezrálými třešněmi? Zkuste povidla. I s peckami ovoce v malém množství vody rozvařte, pak prolisujte sítem. Tak se zbavíte pecek. Hmotu pak odpařujte v širokém kastrolu až na čtvrtinu původní hmotnosti. Před koncem varu přidejte na 1 kg protlaku asi 70 g cukru. Horká povidla nalijte do sklenic. Po vychladnutí povrch zalijte pro konzervaci roztokem 0,5 g Petolu v 10 cl vody a sklenice „přikryjte“ celofánem nebo zavíčkujte.

VYZKOUŠEJTE

Anglický letní salát

Netradiční kombinaci jahod a zeleniny můžete vyzkoušet pro osvěžení v horkých dnech. Pokrájejte jahody na čtvrtky, oloupanou salátovou okurku a ředkvičky na kolečka, zelenou nať mladé cibulky najemno. Vše doplní pikantní zálivka ze 3 lžic octa, ¼ šálku panenského olivového oleje, 1 ½ lžičky kopru, 1 ½ lžičky máty, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky sladké papriky, ½ lžičky soli a ½ lžičky cukru.

Autor: Gabriela Koulová
Související články