Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skvělá zrníčka

Pestrý kuskus se zeleninou
23. června 2008 | 11:31

 

Rýže, brambory a těstoviny jsou základem mnoha jídel a hlavně jsou oblíbenými přílohami. Ale na výběr toho máme víc.

 

Kuskus

Pochází sice ze vzdálené kuchyně severní Afriky, ale bez problémů ho koupíte v běžné obchodní síti u nás. Jsou to vlastně kuličky nebo zrnka vyrobená rozmělněním tvrdé pšenice. Velkou výhodou je, že kuskus nemusíte vařit. Zrnka stačí zalít horkou vodou nebo vývarem, přikrýt a nechat asi 10 minut stát. Tekutina se vstřebá, kuskus změkne a je připravený k přímé konzumaci nebo k dalšímu zpracování do nákypů a salátů.

Doporučujeme vyzkoušet například salát s mandlemi a meruňkami. Připravíte ho jednoduše: nakrájejte na tenké proužky 100 g sušených meruněk, opečte nasucho 50 g oloupaných mandlí, převařte 130 ml vody s 1 lžičkou kari koření a s 1/2 lžičky soli. Do převařené tekutiny přidejte 100 g20 g másla, promíchejte a nechte přikryté stát asi 8 minut. kuskusu, mandle, meruňky, 20 g másla, promíchejte a nechte přikryté stát asi 8 minut.

Bulgur

Tato zrnka se těší velké oblibě hlavně na Blízkém a Středním východě. Bulgur je vlastně produkt vyrobený z celozrnné pšenice, která se předvaří nebo zahřeje nad párou a potom se suší. V obchodech najdete bulgur v různé velikosti, ta závisí na způsobu lámání. Protože se pšenice před úpravou převařuje, je tepelná úprava bulguru také velmi jednoduchá. Podobně jako u kuskusu ho stačí jen zalít horkou vodou, nechat nabobtnat a dále zpracovat podle chuti.

Pestrý kuskus se zeleninou
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK, archiv Blesku

Vyzkoušejte třeba libanonský salát tabbouleh. Připravíte ho tak, že 250 g bulguru zalijete 500 ml vody, necháte 10 minut stát a scedíte. Mezitím si nasekejte nadrobno svazek máty a petrželové natě, 4 zelené cibulky a 2 rajčata. V míse smíchejte bulgur s nasekanými surovinami, přidejte 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř. Podávejte jako předkrm nebo jako přílohu k masu.

Autor: lap
Klíčová slova: bpž, vaření, kuskus, bulgur
Související články